למרות מה שמסתמן כמו משבר כלכלי במדינה, בשנה האחרונה, בין חודש אוגוסט 2022 לבין אוגוסט הנוכחי, מחירי השכירות החודשיים של דירות 4 חדרים המשיכו לעלות. המחירים התייקרו בממוצע ב-5.41%, כאשר באוגוסט אשתקד השכירות הממוצעת עמדה על 5,183 שקלים, ובאוגוסט 2023 המחיר קפץ ל-5,464 שקלים.
יש לציין, כי מתחילת השנה נרשמה עלייה של 3.8%, בעוד שבין החודשים יולי לאוגוסט השנה – ההתייקרות הייתה אפסית, והסתכמה ב-0.1% בממוצע. כך עולה מניתוח מחירי השכירות לפי מספר חדרים שביצעה חברת הפינטק WeCheck, המתמחה בשוק הנדל"ן, השכירות והמשכנתאות, בשותפות עם יד 2 וישראכרט. הניתוח כלל את הערים: אשדוד, באר שבע, חיפה, ירושלים, נתניה, פתח תקווה, ראשון לציון, תל אביב יפו, הרצליה, אשקלון וחולון.
משלמים יותר – על אותו הדבר
עוד עולה מהנתונים, כי דמי השכירות של דירות 4 חדרים התייקרו יותר מאשר דירות 5 חדרים, אך דירות 2 ו-3 חדרים התייקרו אף יותר – בעיקר משום שהביקוש שלהן גבוה, וההיצע שלהן נמוך יותר באופן יחסי. מחיר השכירות הממוצע של 2 חדרים, הסתכם בחודש אוגוסט האחרון ב-3,715 שקלים, לעומת 3,433 שקלים באוגוסט אשתקד. מדובר בהתייקרות של 8.21% בדמי השכירות הממוצעים, כאשר מתחילת השנה חלה התייקרות של כ-6%, ובין יולי האחרון לאוגוסט חלה התייקרות של 0.7% בלבד.
לעומת זאת, מחיר השכירות הממוצע לדירת 3 חדרים, הסתכם באוגוסט האחרון ב-4,553 שקלים – לעומת 4,193 שקלים באוגוסט שעבר. יש לציין כי גם במקרה הזה, מינואר 2023 עד לחודש אוגוסט נרשמה התייקרות של 5.5%, אך בין יולי האחרון לחודש אוגוסט, חלה דווקא ירידה קלה של 0.3% בדמי השכירות של אותן הדירות.
לבסוף, מחיר השכירות הממוצע לדירת 5 חדרים הסתכם באוגוסט האחרון ב-6,662 שקלים, לעומת 6,415 שקלים באוגוסט אשתקד. גם פה מדובר בהתייקרות חדה יחסית של 3.86%, כאשר מתחילת השנה חלה התייקרות של 1.7% בלבד – וההתייקרות בין יולי לאוגוסט הסתכמה ב-0.2%.
עליית מחירי השכירות בערים השונות
באופן מפתיע או שאולי לא, תל אביב-יפו רשמה את ההתייקרות הממוצעת החדה ביותר בדירות 5 חדרים, אשר עומדת על 15.13%. באוגוסט שעבר הושכרו דירות 5 חדרים בעיר במחיר ממוצע של 9,967 שקלים לחודש, לעומת 11,475 שקלים באוגוסט 2023. גם במקרה הזה, בין יולי לאוגוסט האחרונים נרשמה דווקא ירידה של 1% במחיר השכירות הממוצע בקטגוריה זו.
במקום השני במדרג נמצאת העיר חיפה, שרשמה תוך שנה התייקרות של 12.01%. אשקלון רשמה ירידה חדה של 7.81%, וחולון אחריה עם ירידה במחירים של 3.25% בממוצע. באשר לדירות 4 חדרים, רשמה חיפה את ההתייקרות הגבוהה ביותר בדמי השכירות החודשיים – 8.30%. באוגוסט שעבר הושכרה דירת 4 חדרים בעיר במחיר ממוצע של 3,903 שקל לחודש, ובאוגוסט השנה המחיר עלה ל-4,227 שקלים.
פתח תקווה נמצאת במקום השני עם התייקרות ממוצעת של 8.26%, כאשר מ-5,286 שקלים באוגוסט 2022, עלה המחיר הממוצע ל-5,723 שקלים באוגוסט הנוכחי. העיר ראשון לציון רושמת דווקא את הירידה הגדולה ביותר (3.18%-) במחיר הממוצע לדירת 4 חדרים, בה המחיר הממוצע צנח מ-5,949 שקלים לחודש אשתקד, ל-5,760 שקלים באוגוסט האחרון.
רמי רונן, מנכ"ל Wecheck, מסכם: "ניתוח מחירי השכירות לפי מספר החדרים בדירה, מאפשר הצצה לכוחות שמניעים את השוק. שוק השכירות הוא קודם כל פועל יוצא של שוק הנדל"ן, שמכוון היום קודם כל לבנייה ולמכירה של דירות גדולות יותר באזורים מבוססים – היכן שניתן לדרוש מחיר גבוה.
שינוי במחירי שכירות של דירות 3 חדרים
נתונים: wecheck
המגמה בעולם השכירות נראית בהתאם, כאשר ישנן קפיצות בהיצע של דירות גדולות (המונות 4 ו-5 חדרים) המוצעות להשכרה. לא רק שיש יותר כאלו בשוק עם השנים, אלא שגם לבעלי הדירות הגדולות יש תמריץ גדול יותר להחליף שוכרים: הם מחזירים משכנתא בהיקף גדול יותר, ולכן החלפת שוכר והחתמת חוזה חדש – במחיר גבוה יותר – היא קריטית עבורם בתקופה של עליית ריבית".
"למרות זאת", מסכם רונן, "ההיצע גם כן גורם לבלימת המחירים: משפחות מבוססות יותר או קבוצות שוכרים שמעוניינים בדירות גדולות יותר, נהנים מיותר אפשרויות בחירה, לצד יכולת מיקוח מול בעלי הדירות. בדירות הקטנות, שמיועדות על פי רוב למשפחות צעירות, לזוגות צעירים, לסטודנטים ולרווקים – אנחנו רואים מגמה שונה: השינויים בהיצע קטנים למדי, בעיקר בדירות שני חדרים. כמו כן, שכר הדירה עולה מהר יותר בהשוואה לדירות היקרות".
"שוכרים של דירות קטנות, מעדיפים להישאר בדירה ולעמוד בעליות המחירים, ולא להסתכן בחוזה נוקשה יותר בדירות החדשות. בישראל של שנת 2023, השוכרים המבוססים הם דווקא אלו שנהנים ממגמות שוק שמיטיבות עמם, בעוד ששוכרים של דירות קטנות יותר – צריכים לשאת בנטל התייקרות כבד יותר".