מחקר חדש שנערך בקרב יותר מ-1,200 חיילי מילואים חושף את הקשיים המשמעותיים שחווים החיילים החוזרים למקומות עבודתם. על פי הסקר, שנערך על ידי מכון המחקר ברנדמן עבור עמותת שותפות מגן ישראלית, למעלה מ-90% מהחיילים החוזרים מעזה והצפון מדווחים שלא חזרו לתפקוד מלא.
הממצאים המרכזיים מצביעים על כך ש-80% מהנשאלים סובלים מחוסר סבלנות, כעס ועצבנות, 74% מדווחים על מצבי רוח משתנים, ו-72% מתקשים להתרכז. בנוסף, 67% מהחיילים מתקשים לעבוד שעות ארוכות ונזקקים ליותר הפסקות, בעוד ש-64% מדווחים על איבוד עניין בעבודה ותחושה שהיא פחות משמעותית עבורם.
נתון מדאיג במיוחד הוא שהציון הממוצע שנתנו החיילים למודעות ההנהלה לקשייהם עומד על 5.6 מתוך 10 בלבד, כאשר 47% מהם העניקו ציון נמוך הנע בין 1 ל-5. יתרה מכך, 62% מהחיילים ניסו להסתיר את הקשיים שלהם במקום העבודה.
בעקבות הממצאים, השיקה העמותה תכנית חדשה המיועדת למנהלים ישירים, במטרה לסייע בקליטה מחדש של חיילי המילואים במקומות העבודה. "חזרתי משם לא אותו בן אדם", מצטטת לילך פלנר, מנכ"לית העמותה, את אחד החיילים. "העבודה נראית לי פתאום ריקנית וחסרת משמעות, קשה לי להתרכז, אין לי סבלנות."
ד"ר רוני סימונס, פסיכולוג קליני בכיר ומפתח התכנית, מסביר כי "המעבר החד משדה הקרב למקום העבודה מהווה אתגר גדול הן לעובד והן למעסיק." לדבריו, החיילים נדרשים להתמודד עם חזרה לשגרה במספר מעגלי חיים במקביל, כולל משפחה, זוגיות וחברים.
התכנית החדשה, המבוססת על מחקר השטח, מופעלת על ידי צוות מקצועי שפגש מאות לוחמים מתחילת המלחמה. באלקטרה מוצרי צריכה, אחת החברות שכבר אימצו את התכנית, מדווחים על תוצאות חיוביות. "הבנו שהעובדים שלנו במילואים חווים משהו אחר ושהם זקוקים לתמיכה," אומרת ענת ברקן, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברה.