בתום דיון לילי מרתוני, אישרה היום (רביעי) ועדת הכלכלה של הכנסת בראשות ח"כ דוד ביטן, את רפורמת היבוא "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת. לא מדובר על אימוץ המחירים באירופה, אלא על אימוץ התקינה האירופית למוצרים שמיובאים ממנה, כך שתהליך הייבוא למעשה יהיה הרבה יותר פשוט.

הרפורמה, שתיכנס לתוקף ב-1 בינואר 2025, תקל על היבואנים בכך שהם לא יזדקקו לבדיקת המוצרים בישראל לפי התקנים המקומיים, כך שהיא מאמצת בעיקרון את התקנים הקיימים באירופה למוצרים שמיובאים ממנה. ההנחה המובילה את הרפורמה היא שמוצרים שעומדים בהסדרה אירופאית מספיק טובים לשימוש גם בישראל, ללא תנאים נוספים.

משרד הכלכלה, בראשות השר ניר ברקת, טרח ושיווק היטב את הרפורמה עם טענות שהיא תביא להפחתת יוקר המחיה בישראל. הוזלה ליבואנים ברורה: הרפורמה למעשה מסירה מהם את עלות הבדיקות בישראל, שמהוות כ-10%-12% מעלות המוצר, כמו גם את עלות האחסון בספינות שמחכות בנמל לאישור התקינה כדי לפרוק את המוצרים. כך, מקווים במשרד הכלכלה, יוזלו גם המחירים לצרכן. כמו כן, המטרה היא שהתחרות בין מחירי הייבוא ליצרנים המקומיים, מה שיביא גם להורדת מחירים גם של המוצרים המקומיים. בנוסף, מעריכים במשרד הכלכלה, כי ההקלות יאפשרו להכניס יותר יבואנים קטנים ויבואנים מקבילים, בכל תחום שבו שולטים היבואנים הגדולים.

הרפורמה תחול על אלפי מוצרי יבוא בעיקר בתחומי התמרוקים, טואלטיקה, מוצרי מזון, מוצרי חשמל, צעצועים, כלי בית ועוד. היא לא תחול על רכב, אבל על אופניים חשמליים כן. "הרפורמה, שבעצם מרחיבה את הרפורמה הדומה של שרת הכלכלה הקודמת אורנה ברביבאי, חוסכת כסף ליבואנים. השאלה הגדולה היא, האם החיסכון הזה יתגלגל לצרכן, ואת זה אי אפשר לומר בוודאות", תוהה עו"ד רחל גור, סמנכ"לית ארגון לובי 99, שהשתתף בכל הדיונים בכנסת על הרפורמה, כנציג הציבור.

העיכובים הצפויים במימוש 

גם יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ ביטן ציין שהוא מקווה שההקלה על היבואנים, אכן תשפיע כך שהיא תוביל גם לירידת המחיר לצרכן. הוא אף דרש להעניק תקציב למשרדי הממשלה הרלוונטיים לשנתיים הקרובות ולתגבר את הפיקוח בשווקים. "השאלה היא מתי האוצר יעביר את הכסף. כרגע הכוונה להעביר את התקציב בשנת 2025, ויש לזה משמעות מבחינת עיכוב התהליך", ציין נציג משרד הכלכלה בדיון בוועדת הכלכלה אמש.

עוד אמר ראש מערך האסדרה במשרד הכלכלה והתעשייה, ינון אלרועי: "החלטנו לשים את הפוקוס על מוצרי הצריכה, והרפורמה תחול על 80% מערך הייבוא של מוצרי הצריכה מהרגע הראשון. אנחנו עובדים להוסיף עוד ועוד תקנים, והחיסכון בעלות הייבוא יהיה משמעותי". לדבריו, בעקבות הרפורמה של שרת הכלכלה הקודמת, עלה מספר התקנים בקבוצת הייבוא המקלה מ-139 ל-278 – וניתן לראות הוזלה בעלות הייבוא. עלות ייבוא אופניים הוזלה ב-1.1%, יבוא מיטות תינוק ב-7.3% יבוא מקררים ב-6.1% ועוד.

כמו כן, בעקבות הסתייגויות של גורמים מקצועיים במשרד השיכון, משרד האנרגיה, הבריאות, תחום הכבאות ועוד – הוחלט על הוספת חריגים בהתאם להשגות המקצועיות של הגופים השונים. בוועדת הכלכלה נקבע, כי עד אחד בדצמבר השנה, יביא שר הכלכלה ברקת מיפוי של כלל ההוראות לפיהן ניתן לייבא גם במסלול האירופי.

עו
עו"ד רחל גור, סמנכ"לית לובי 99. נדרשת עוד חקיקה רבה|צילום: ענבל מרמרי, יחסי ציבור

יש בסיס להבטחת שר הכלכלה להורדת יוקר המחיה בזכות הרפורמה?
עו"ד רחל גור: "אין שום וודאות לכך. הרפורמה מקלה על היבואן, אבל לא מחייבת אותו להוריד את המחיר. הצרכן ייהנה מהורדת מחירים רק אם תהיה תחרות אמיתית, כזו שלא תותיר ליבואנים ברירה אלא להוריד את המחירים. זה מה שקרה ברפורמת הפטור ממס על יבוא של עד 75 דולר, שהביאו להוזלות אמיתיות ברשתות הביגוד וההנעלה, למשל. בישראל רצו להגן על התעשייה המקומית, ולכן הוצבו סטנדרטים קשוחים לייבוא, שחלקם אף הוכתבו בידי יבואנים גדולים, כדי לחסום בעצם יבואנים קטנים שיתחרו בהם. הרפורמה הנוכחית כן עשויה להכניס יותר יבואנים לכל תחום, ואפשר לקוות שהתחרות כן תגדל ותשפיע לבסוף גם על המחיר לצרכן. בכל מקרה, יש עוד עבודה רבה על הרפורמה – החקיקה היא רק ההתחלה".

איפה את כן רואה שינוי פוטנציאלי?
"
אולי בתחום התמרוקים נראה את הרפורמה משפיעה לטובה על המחירים לאחר שתיכנס לפועל, אבל במוצרי החשמל או בתחום המזון, נדרשים תיקונים נוספים וחקיקת משנה, לכן אני מעריכה שמדובר בהליך של כשנתיים עד שנראה השפעה של הרפורמה על המחירים בתחומים אלה. גם לא ברור עדיין הליך האכיפה של משרד הכלכלה ומתי תהיה רשימת מוצרים מחייבת".

המוצרים שייכללו ברפורמה 

החל מ-1 בינואר 2025 תחול הרפורמה על מוצרי חשמל לבית כמו מקרר, מדיח כלים, מכשירי בישול, מיקסרים, בלנדרים, מכשירי עיבוד מזון, תנורים, מיקרוגל, טוסטרים, מצננים, מזגני אויר, מכונות כביסה, מייבשי כביסה, תנורי חימום, גופי תאורה ומנורות, טלוויזיות, מערכות שמע וסטריאו, קולנוע ביתי, פטיפונים, מקרנים, כלי נגינה, מחשבים, סוקרים, מדפסות, רדיו, ראוטרים, מגברים, טלפונים וטלפונים ניידים.

זאת, בנוסף לחומרים באריזות אירוסול, למעט חומרים מסוכנים, ומוצרי ילדים כמו עגלות תינוק, כיסאות אוכל, מיטות/לולים/עריסות, מיטות קומתיים, נדנדות, טרמפולינות ואופניים לילדים.

ב-1 בפברואר 2025 תחול הרפורמה על צעצועים לילדים, מוצצים ופטמות, מחזיק מוצץ, בקבוקים, כלי אוכל להזנת תינוקות ומתקני משחקים לילדים.

ב-1 במרץ 2025 ייכנסו לתוקף כלי אוכל ואריזות הבאים עשויים פלסטיקה, חומרים מסוכנים וחומרים מסוכנים באריזות אירוסול. זאת, לצד חומרי ניקוי.

בתקופת זמן של עד 18 חודשים ייכללו ברפורמה מעליות, מעלונים, ציוד הרמה, סוללות וציוד לחץ, לצד דודי קיטור ומכשירים צורכי גז גפ"מ כמו כריים, תנורי גז, תנורי חימום אוויר ומים, מנגל ומכשירי פיקניק. 24 חודשים מיום תחילת הרפורמה היא תחול על חומרי בניין.