הביקורת על הטיפול של משרד האוצר במצב החירום בעורף הולכת ומחריפה. בכירים במגזר הציבורי ובמשק השתתפו אתמול (שני) בפורום Duns 100 בת"א, כשבמוקד עמדו סוגיות שונות הנוגעות לתפקוד המשק בזמן מלחמה, ובהן מתווה החל"ת, המחסור בעובדים זרים והקושי למלא את מקומם של עובדים שנקראו לשירות מילואים.
שחר תורג'מן, יו"ר קבוצת בריל והתאגדות לשכת המסחר, טען בדבריו כי במהלך הדיונים מול משרד האוצר נתקל בפקידים לא מיומנים ולא מנוסים, שאינם מצליחים להתעלות לגודל השעה. "יש איזה פיל בחדר משרד האוצר שהעסקים הם שקרנים. 'למה שניתן להם כסף? אנחנו חושדים בהם', זו התפיסה של האוצר". תורג'מן התייחס ישירות לשר האוצר וטען כי ההתמקדות במתווה חל"ת גורמת לבריחה של עובדים למקצועות אחרים. "מי שמנהל חנות בגדים ילך לעבוד בבנייה או בקטיף", אמר, "אנחנו הגענו לממשלה עם דרישה לייצר מנגנון העסקה גמיש, לא חל"ת. המתווה שהוצע על ידי שר האוצר הוא עלוב ופאתטי".
דוברים אחרים באירוע הדגישו את הנתונים הכלכליים הטובים שאיתם נכנס המשק למלחמה, והדגישו שיציבותו תלויה במתווה פיצויים מקיף ונכון. "המתווה הכלכלי פשוט מקל על החל"ת, כלומר על האבטלה, שזה בעצם ניתוק יחסי העבודה", הסבירה עו"ד תמר גולן, שותפה וראש מחלקת דיני עבודה במשרד עו"ד פירון. היא העריכה שמספר המובטלים יגיע למיליון וידרדר את הכלכלה כתוצאה מהניתוק בין מעסיקים לעובדים. "נתנו לנו פיצוי מינימלי מבלי לחשוב על היום שאחרי. המתווה הזה רע".
מנכ"ל משרד העבודה, ישראל אוזן, חשף שקיים מחסור של מאות אלפי עובדים בתחומי הבנייה והחקלאות. לדבריו, אחת מהדרכים להתמודד עם הקושי הוא לעודד ישראלים להיכנס לענפים האלה באמצעות מענקים מטעם המדינה. הדברים רק מדגישים את הניתוק המתמשך בין פעולות הממשלה וצרכי המשק, מכיוון שהעובדים שאותם מנסים לעודד להצטרף לענפים במחסור, יהיו חסרים לענפים שהוציא אותם לחל"ת בעקבות המלחמה.