חג הפורים הוא חג מיוחד לכל הדעות, גם מבחינת דיני עבודה. בשל אופיו הייחודי של החג (באווירת ה"ונהפוך הוא" המפורסמת), עורכי דין נתקלים בלא מעט שאלות מיוחדות שאין בשום חג אחר. אלה הסוגיות העיקריות שעולות בקרב עובדים בנוגע לזכויותיהם בחג – והתשובות להן:
האם העובדים רשאים להיעדר מהעבודה בחג הפורים?
אומנם פורים הוא אכן חג בלוח השנה היהודי, אך מדובר ביום עבודה "רגיל". לכן, אם בהסכם העבודה (האישי או הקיבוצי או בצו ההרחבה) לא נקבע שמדובר ביום חופש, ומקום העבודה שלכם עובד כרגיל בפורים – עליכם להתייצב לעבודה. למרות זאת, בפורים כמו בפורים, אפשר להפוך את המצב. בדיוק בשביל ימים כאלה נקבעה בחוק חופשה שנתית הזכות של "ימי בחירה". ימי בחירה הם בדרך כלל שני ימים שהעובד רשאי לנצל כימי חופשה (האחד לבחירה חופשית, והשני לבחירה ממספר מועדים ספציפיים הקבועים בחוק, כמו פורים, תשעה באב, חג הסיגד ועוד), ולמעסיק אסור לסרב לחופשה.
כתבות נוספות בכסף >>
- "המדינה לא מוכנה להכיר בנו כתושבי שדרות - משפט בת"ז, זה מה שהורס לי"
- יותר מ-100 אלף רוכשי דירות חדשות לא יודעים מתי יקבלו אותן
- עליית מחירי הממתקים לקראת פורים: איפה הכי משתלם לקנות משלוח מנות?
הזכות לימי בחירה כפופה למספר תנאים: שיש לעובד חופשה צבורה, ושהעובד פנה (עדיף בכתב) למעסיק בעניין הזה לפחות 30 ימים מראש, ושהוא עוד לא ניצל את הזכות במועדים אחרים באותה שנה קלנדרית (לועזית).
מהו גובה השכר שמשולם בעבודה בפורים?
כאמור חג הפורים לא נחשב ל"יום חג" לפי דיני העבודה, וככזה העובדים נדרשים להגיע לעבודה כרגיל. פורים אינו חג שהעובדים זכאים לקבל עבורו דמי חגים או תשלום נוסף על עבודה בחג (150% או 200%).
האם המעסיק רשאי לקבוע יום חופש בפורים? אם כן, על חשבון מי החופש?
באופן כללי ימי החופשה של העובדים (למעט ימי הבחירה שציינו קודם), הם בשיקול דעתו הבלעדי של המעסיק, שרשאי לסרב או לאשר חופשה, ואף לקבוע חופשה יזומה (גם ללא הסכמת העובדים) – כולל בפורים. זאת, על חשבון החופשה הצבורה של העובדים, אך אם מדובר בחופשה של יותר מ-7 ימים, המעסיק חייב להודיע על כך לעובדים לפחות 14 ימים מראש. מנגד, חל איסור לחייב עובד לצאת לחופשה כשאין לו ימי חופשה, ולא ניתן להכניס את העובד ל"מינוס" בחופשה השנתית. לכן, אם אין לעובד ימי חופשה, חופשה כזאת תהיה על חשבון המעסיק.
האם העובדים רשאים לצאת מוקדם מהעבודה, למשל לצורך קריאת המגילה?
אם הדבר לא נקבע בהסכם העבודה, וגם לא מקובל במקום העבודה לצאת מוקדם בפורים, יש לבקש רשות. נכון, אומנם בדיני העבודה מצופה מהמעסיק להתחשב בצרכי העובדים שלו (ולפעול באופן הוגן ושוויוני), אך המעסיק רשאי שלא לאשר את היציאה המוקדמת בפורים.
האם עובד מחויב להגיע לאירוע חברה? ואם כן, האם הוא זכאי לשכר?
ראשית, מצופה ממעסיקים שכל אירוע פורים שכזה (כמו עניינים אחרים בעבודה), ינוהלו תוך התחשבות ברגישויות השונות (למשל בנושאי כשרות או השפעות מלחמת חרבות ברזל), ולאפשר לכולם הזדמנות הוגנת לקחת חלק באירוע (ואף להיעדר ממנו). בנוסף, לאור מלחמת חרבות ברזל, חלק מהמעסיקים עשוי לבטל את אירועי פורים או לשנות את אופיים. במקרה כזה, למרות החריגה מהנוהג המקובל, ביטול או שינוי אירוע פורים בנסיבות הללו, כנראה שלא יהווה הרעת תנאים או פגיעה בזכויות.
באשר לחובת ההשתתפות הכללית, אם אירוע כזה מתקיים בזמן שעות העבודה ומשולם שכר עבור הזמן הזה, העובד נדרש להגיע לאירוע. מצד שני, אם האירוע מתקיים מחוץ לשעות העבודה ולא משולם שכר, לא ניתן לדרוש מהעובד להשתתף באירוע.
אחד הפתרונות האפשריים הוא לפצל את יום העבודה, כך שחלק מיום העבודה "יושעה" לשעה מאוחרת ביום, לשעות אירוע פורים המתוכנן (כך ניתן לבצע הפרדה בין העבודה עצמה לבין אירוע פורים, וגם לצמצם מחלוקות בנוגע לתשלום עבור שעות נוספות באותו יום). בכל מקרה, מומלץ לעובדים להשתתף באירועים כאלה, כי האירועים הללו מסייעים לגיבוש החברתי בתוך מקום העבודה (שהוא פקטור חשוב מאוד), והדבר יכול לסייע לתהליכי העבודה וליצירת אווירה חיובית במקום העבודה.
האם המעסיק רשאי לפרסם ברשתות החברתיות תמונות או סרטונים מאירועי פורים?
היום כמעט הכול נמצא ברשתות, במיוחד אם מדובר באירועים משמחים, כולל אירועי פורים. לכן, אם אין התייחסות לנושא בהסכם העבודה, באופן כללי אין איסור מיוחד לעובדים או למעסיקים לפרסם ברשתות תמונות וסרטונים ממסיבות פורים. בתוך כך, מומלץ ועדיף להימנע מפרסום תמונות פרובוקטיביות ו/או אינטימיות ו/או כאלה שעשויות לבייש או להביך את המצולמים או את מקום העבודה.
במסיבות פורים מקובל לערוך תחרויות תחפושות נושאות פרסים. האם פרס כזה חייב במס?
החוק רואה בפרסים הללו כהטבה שניתנה במסגרת העבודה, ולכן ההתייחסות אליהם היא אל הטבות החייבות במס (לפי השווי שלהם). עם זאת, מעסיקים רבים היום סופגים את נטל המס עליהם.
פורים משמח ומבדח, אבל איך זה משתלב עם כללי התנהגות בעבודה?
מקום העבודה אמור לשמש כמקום עבודה, גם באווירת פורים או במסיבת פורים. למרות התחפושות ורוח השטות המקובלת בפורים, מצופה מהעובדים להתנהל במקום העבודה באופן מכובד בגבולות הסביר. כך למשל, מומלץ להימנע מלבוש חושפני מידי או בוטה מידי, להימנע משתיית יתר של אלכוהול, להימנע מביטויים (לרבות במסגרת תחפושות) בעניינים מעוררי מחלוקת (למשל מיניות, גזענות, פוליטיקה וכדומה) ועוד.
השנה עקב מלחמת חרבות ברזל, מומלץ לנקוט מידת רגישות נוספת, בשל המורכבויות החברתיות של מלחמת חרבות ברזל והשפעותיה על העובדים. לכן, מומלץ באופן כללי למעסיקים לקבוע קוד התנהגות מתאים לעבודה בפורים, תוך התייחסות למאפיינים שונים בחג, והביטוי שלהם בסביבת העבודה (למשל "קוד לבוש" לתחפושות, כללי התנהגות בעבודה, שימוש בנפצים וכדומה, היעדרות ממסיבת פורים בנסיבות הקשורות למלחמה, פרסום ברשתות של תמונות ממסיבות פורים, ועוד).
באופן הזה, ניתן מצד אחד לחגוג ולציין את החג במסגרת העבודה, ומצד שני לעשות זאת בגבולות ברורים ובטעם טוב, המתאים למקום העבודה ולהרכב העובדים.
הכותב הוא מומחה לדיני עבודה, בעל משרד עו"ד שמייצג עובדים ומעסיקים.
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ כזה, ויש לבחון כל מקרה לגופו.