כאילו אין מלחמות בעולם, החליטה השבוע הממשלה, ובדגש על העומד בראשה, שעכשיו הזמן לבטל את השטר של 200 שקל, זה עם דיוקנו של נתן אלתרמן. זה לא עניין חדש בכלל, הוא מדובר כבר שנים, ורק לפני שבועיים הודיע שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שבכוונתו להקים ועדה למלחמה בהון השחור, והשטר הזה גם היה על הכוונת. עכשיו מתברר, שאין להם בכלל סמכות להורות על דבר כזה. 

בחמישי האחרון, ומבלי להתייחס לדבריו של שר האוצר, ביקש ראש הממשלה לכנס את הגורמים הכלכליים הבכירים על מנת לבדוק את ביטול השטר של 200 שקל באופן מיידי. גורמי המקצוע תומכים במהלך הזה בצורה נרחבת, ומאמינים שהוא יסייע לגבות מיסים בסכום של מעל 20 מיליארד נוספים בשנה.

אחת הבעיות המרכזיות בהקשר ההון השחור, הוא כמובן המזומן. מספר אנשי עסקים ובכירים לשעבר במגזר הציבורי, הציעו דרכים נוספות להיאבק בו, כשאחת מהן היא ביטול השטר של ה-200 שקל. לדבריהם, כמויות אדירות של הון שחור מוחזקות בשטרות הכי גדולים במשק, והכסף הזה לא משמש לתשלומים, אלא לאגירת הון בצורה שלעתים קרובות משמשת להעלמת מס. על פי בנק ישראל, שטרות של 200 מהווים קרוב ל־80% משווי השטרות המוחזקים בידי הציבור. אם המהלך אכן ייצא לפועל, שטרות אלו יהיו מבוטלים, ולא יוכלו לשמש יותר כמטבע עובר לסוחר. המטרה היא להקשות דרמטית על עבריינים להיפטר ממיליוני שטרות.

למהלך הזה יש תמיכה רחבה של אנשי המקצוע, למשל ראש רשות המיסים, עו"ד שי אהרונוביץ' וכן ראשת הרשות להלבנת הון עו"ד עילית אוסטרוביץ-לוי, אבל ממש לא כולם מתלהבים. "מדובר בהחלטה לא אפויה עד הסוף", אומר בכיר לשעבר ברשות המיסים. "זה שיח שמתנהל כבר כמה שנים בין רשות המיסים לבנק ישראל, שלא אהב את הרעיון משום שלא מדובר בסכום משמעותי, בסך הכל 50 יורו, בטח כשמדובר בסכומי העתק שעוברים מיד ליד בתחומי הפשע, הזנות וגם הטרור".

עכשיו מתברר, שבנק ישראל בכלל לא און בורד, מה שמעלה מיד את התהיה – האם יש פה בכלל ספין פוליטי של ראש הממשלה, שמנסה להשתמש באיום על ביטול השטר כמנוף לחץ על החרדים?

כתבים שפנו לבנק ישראל במטרה לקבל תגובה על המהלך של ביטול השטר, קיבלו את התגובה הבאה: "בנק ישראל יציג את עמדתו המקצועית בנוגע למהלך כזה, ככל שיעלה לדיון. הסמכות לביטול שטרות על פי חוק הינה של הנגיד. עד כה, לא הוצג צידוק מקצועי מבוסס דיו לביטול שטר כזה או אחר". נמשיך לעדכן.