הנתונים מאחורי משבר הדיור הישראלי: עבור ישראלים רבים, המחירים האסטרונומיים ועליות הריבית התכופות הפכו את החלום לקנות דירה לבלתי אפשרי. דוח חדש של פירמת הייעוץ וראיית החשבון הבין-לאומית דלויט, מאשר זאת - ואף מדגיש כמה מצבנו גרוע ביחס לעולם.

לפי הדוח, ישראל היא המדינה היקרה ביותר לרכישת דירה בכל אירופה. כך, המחיר הממוצע למ"ר עומד על יותר מ-23 אלף שקלים - בפער ניכר ממדינות כמו אוסטריה, גרמניה, צרפת, נורווגיה והולנד, כאשר תל אביב היא העיר היקרה ביותר לרכישת דירה ביחס לערי אירופה. 

הממוצע למ"ר רבוע בתל אביב עומד על מעל ל-60 אלף שקלים, והיא יקרה יותר מפריז, מינכן, לונדון, פרנקפורט – וגם מירושלים, שם המחיר למ"ר עומד על קצת יותר מ-32 אלף שקלים למ"ר. במחיר של דירה בתל אביב אפשר לרכוש שתי דירות באותו הגודל באמסטרדם.

מחיר ממוצע למטר רבוע לפי מדינות

ישראל: 23,341 שקלים

אוסטריה: 20,253 שקלים

גרמניה: 19,739 שקלים

צרפת: 19,077 שקלים

נורווגיה: 17,288 שקלים

מחיר ממוצע למטר רבוע - ערים

תל אביב: 60,259 שקלים

פריז: 60,131 שקלים

מינכן: 46,881 ש׳לים

מרכז לונדון: 37,681 שקלים

ירושלים: 32,628 שקלים

קו רקיע של תל אביב (צילום: 123RF‏)
בתל אביב הכי יקר לרכוש דירה ביחס לערי אירופה|צילום: 123RF‏

לבסוף, הכול שאלה של משכורת. כמה צריך להרוויח כדי שנוכל להרשות לעצמנו דירה? בישראל צריך משכורות של קצת יותר מ-10 שנות עבודה בממוצע כדי לרכוש דירה. אחרינו נמצאות סלובקיה, צ'כיה ואסטוניה, מדינות מזרח אירופה, שם מחירי הדיור גבוהים כמו בישראל – אך שם צריך לעבוד פחות כדי לרכוש בית.

כמה שנים צריך לעבוד כדי לרכוש דירת 70 מ״ר?

ישראל: 10.2 שנים

בריטניה: 7.2 שנים

גרמניה: 6.6 שנים

נורווגיה: 4.7 שנים

אתר בנייה בהרצליה (צילום: גילי יערי, פלאש 90)
כמה שנים צריל לעבוד כדי לרכוש דירה? בישראל - לפחות עשור|צילום: גילי יערי, פלאש 90

האם המצב ישתפר בקרוב?

בשנה האחרונה ישראל מובילה על פני אירופה במספר התחלות הבנייה. מכאן, נשאלת השאלה – האם הגדלת היצע הדירות במשק תביא להורדת מחירי הדירות? לא בדיוק. 

בישראל עדיין קיים פער עצום בהיצע הדירות ביחס לביקושים, ומספר הבתים לכל 1,000 תושבים הוא השני הכי גרוע באירופה. כלומר, גם בקצב הבנייה האינטנסיבי שקיים בישראל בתקופה האחרונה - ייקח שנים עד שיודבק הפער. 

מרכיב נוסף שמחריף את בעיית הדיור בישראל הוא קצב הריבוי הטבעי הגבוה יחסית. "אם אנחנו מסתכלים על המאפיינים היחודיים של ישראל שכוללים קצב גידול אוכלוסין מהגבוה ביותר באירופה, ומחברים לשנת 2023 שבה יש עצירה משמעותית בהתחלות הבנייה, אני צופה שבשנים הבאות יהיה פה מחסור בכמות הדירות", סיפר לחדשות 12 דורון גבור, שותף וראש תחום הנדל"ן בחברת דלויט. "לכולנו ברור לאן זה הולך מכאן מבחינת כיוון מחירי הדירות בארץ".