ניתוח חדש של קרן המטבע הבינלאומית (IMF) מזהיר כי הבינה מלאכותית תשפיע על כ-40 אחוז מכלל המשרות. מנכ"לית קרן המטבע, קריסטלינה ג'ורג'יבה, אמרה ל-BBC כי "ברוב התרחישים, סביר להניח שה-AI תחמיר את אי השוויון באופן כללי". ג'ורג'יבה הוסיפה כי על קובעי המדיניות להתייחס ל"מגמה המטרידה" כדי "למנוע מהטכנולוגיה לעורר עוד יותר מתחים חברתיים".

התפשטות הבינה המלאכותית מציפה לצד היתרונות שלה גם את הסיכונים הטמונים בה. על פי ניתוח הקרן המטבע הבינלאומית, AI עשויה להשפיע על אחוז ניכר יותר מהמשרות, בסביבות 60 אחוז, בכלכלות מתקדמות. במחצית מהמקרים הללו, העובדים יכולים להפיק תועלת משילוב הבינה מלאכותית ולשפר את הפרודוקטיביות שלהם. אך במקרים אחרים, ל-AI תהיה היכולת לבצע משימות מפתח המבוצעות כעת על ידי בני אדם, מה שכמובן יפחית ביקוש לעבודה, ישפיע על השכר ואף ייתר משרות.

עוד נכתב בדוח כי הציפייה היא שהטכנולוגיה תשפיע רק על 26 אחוז מהמשרות במדינות בעלות הכנסה נמוכה. "לרבות מהמדינות הללו אין תשתית או כוח אדם מיומן להשתמש ביתרונות ה-AI", אמרה ג'ורג'יבה, "מה שמגביר את הסיכוי שלאורך זמן הטכנולוגיה עלולה להחמיר את אי השוויון בין מדינות". עובדים בעלי הכנסה גבוהה וצעירים יותר עשויים לראות עלייה לא מידתית בשכרם לאחר שיאמצו את יכולות הבינה המלאכותית. ואילו עובדים בעלי הכנסה נמוכה יותר ועובדים מבוגרים עלולים להישאר מאחור.

הדו"ח מתיישב עם תחזיות קודמות, כמו אלה של דוח גולדמן זאקס מ-2023, שהעריך כי AI יכולה להחליף כ-300 מיליון משרות, אך ציין שייתכנו גם משרות חדשות לצד פריחה בתוצרת.

"חיוני למדינות להקים רשתות ביטחון סוציאליות מקיפות ולהציע תוכניות הסבה לעובדים פגיעים", אמרה ג'ורג'יבה. "בכך, נוכל להפוך את המעבר לבינה המלאכותית למכיל יותר, להגן על הפרנסה ולבלום את אי השוויון".

הפרסום מגיע בזמן הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס (WEF), שווייץ, שבו מתקיימים דיונים רבים הנוגעים לנושא, בין השאר בעקבות העלייה בפופולריות של יישומים כמו ChatGPT. כך, פורסם בדו"ח הסיכונים הגלובליים של הפורום כי מיסאינפורמציה ודיסאינפורמציה ברשת הן הסיכונים הגדולים ביותר של התקופה, בייחוד בשנת בחירות בארצות הברית, רוסיה והודו, בשל המלחמות בעולם והתחזית הכלכלית.

הטכנולוגיה עומדת בפני רגולציה מוגברת ברחבי העולם. בחודש שעבר הגיעו פקידי האיחוד האירופי להסכם זמני על החוקים המקיפים הראשונים בעולם להסדרת השימוש בבינה מלאכותית. סין הציגה כמה מהתקנות הלאומיות הראשונות בעולם בנושא AI, הכוללות כללים הנוגעים לאופן שבו ניתן לפתח אלגוריתמים.

עוד באוקטובר חתם הנשיא ביידן חתם על צו ביצוע המחייב מפתחים לחלוק תוצאות בטיחות הקשורות לבינה מלאכותית עם ממשלת ארה"ב. ובחודש שלאחר מכן אירחה בריטניה ועידת בטיחות בינה מלאכותית, שבה נחתמה על ידי כמה מדינות הצהרה על פיתוח בטוח של הטכנולוגיה.