"חייו המושלמים של אב אוסטרלי קרסו לפתע בעקבות לידת בתו. כעת הוא לכוד בישראל עד שנת 9999 ונקלע לסיוט" – כך בדיוק נפתחת ידיעה ב"דיילי מייל" האוסטרלי, ואי אפשר שלא לצלול לסיפור המתואר.
האב האוסטרלי, מתברר, הוא ישראלי למהדרין. נ', שעובד בענף התרופות, ירד עם אשתו לאוסטרליה בשנת 2007 עם בנם הפעוט בן השנתיים. הם הקימו את ביתם בצפון מערב סידני, ונטמעו באורח החיים האוסטרלי. "רצינו לנסוע לאוסטרליה כדי להתרחק מישראל", סיפר בריאיון ל"דיילי מייל", "הבנתי שישראל היא לא מקום טוב לחיות בו ובחרנו להגיע לאוסטרליה". החיים שלהם שם, לדבריו, היו "חלום מוחלט", וכללו סופי שבוע על החוף, בראנצ'ים כיפיים, טיולים בטבע והרבה ספורט.
בשיחה עם mako, נ' מתאר את סופה של האידיליה כאשר נולדה בתם השנייה במונחים תקיפים מאוד. לא ברור איזו גרסה נכונה, זו שניתנה בישראל או זו שתוארה שניתנה לאתר האוסטרלי, אבל התוצאה זהה: אשתו של נ' שבה עם הילדים לישראל כדי להיות קרובה למשפחתה.
נ', כעת אזרח אוסטרלי (וכך גם בתו ילידת סידני), פתח בתהליך משפטי בניסיון לאלץ אותה לחזור, אך בית המשפט הישראלי סירב. "היו לי שתי אפשרויות - או שאני נשאר באוסטרליה ולא צריך לשלם מזונות אבל גם לא אראה את הילדים שלי, או לבוא לישראל כדי לראות אותם ואשלם מזונות. בחרתי לבוא לישראל במקום לברוח", הוא אומר.
על נ', המתגורר כיום בעיר בשפלה וממשיך להתמודד עם יחסים מורכבים במשפחה בגללם אין לו כמעט קשר עם ילדיו, נאסר לעזוב את הארץ, אפילו לא לחופשה. צו עיכוב יציאה מהארץ הוצא נגדו, עד שישלם דמי מזונות על סך 1.8 מיליון שקל. לבנו מלאו 18, והוא אינו זכאי לתשלומי מזונות, אך נ' עדיין חייב להמשיך ולשלם עד שבתו תגיע לבגרות.
"למעשה זכויות האדם שלי נלקחו והחטא שלי הוא שאני חייב מזונות עתידיים. אני משלם מזונות כל חודש אבל הוצאה לפועל מתייחסים לזה כאל חוב עתידי עד שהבת שלי תגיע לגיל 18. החוב כרגע הוא בערך 200 אלף שקלים, כשב-2013 הייתי חייב 700 אלף שקלים, בחישוב עתידי של 5,000 שקלים כפול 12 שנה. בגלל שאין אפשרות לשלם את זה הם מחליטים להשאיר אותך בארץ כאסיר", הוא מתלונן.
״כשנכנסתי למחשב של ההוצאה לפועל כתוב שעיכוב היציאה מהארץ הוא לא זמני אלא קבוע עד תאריך 31 בדצמבר שנת 9,999. בהתחלה חשבתי שזה עניין טכני, אבל בדיונים בנושא הבנתי שזה פשוט חוסר רגישות כי הם לא מתכוונים לכך שהעיכוב יבוטל בשום שלב. הרעיון הוא שעד שאשלם את החוב לא אצא מפה, אבל התאריך לא הגיוני. בפועל אני כלוא בארץ כעשור".
גיוס כספים שניסה לעשות כשל. התכנון לכשיצליח - לקפוץ ישר על טיסה לאוסטרליה, למצוא שם עבודה – ולהתחיל להרכיב את החיים מחדש. הוא מבהיר שאין לו טענות לאשתו לשעבר, אלא למערכת המשפט. "בעניין הזה אין לי טענות כלפי גרושתי. כל הטענות שלי היא שמדובר בהתעמרות והפרת זכויות אדם שנעשתה על ידי מערכת ההוצאה לפועל ומערכת המשפט. המערכת רומסת אותך בכל תחום אפשרי בין אם זה תלונות שווא במשטרה ועד לקיחה של חצי מהמשכורת שלך שמביאה אותך לקו העוני".
ציון טכני מחשובי
עו"ד איימי בכור, מומחית לדיני משפחה, אומרת שמדבריו של נ', ניתן להבין שאין מחלוקת על כך שהוא אכן צריך לשלם מזונות. "ככל שהורים חולקים זמני שהות שיוויוניים המזונות נמוכים מאחר ושני ההורים מוציאים כסף על הילדים. ככל שהאב לא מתגורר בישראל או הכריז שלא מתכוון להישאר, מזונות של 5,000 שקלים בחודש נשמעים סבירים. החוב בהוצאה לפועל נוצר מאי תשלום מזונות כמו לכל אדם שיש לו חוב. אם ישלם הוא יוכל לצאת מהארץ".
לדברי בכור, ההוצאה לפועל מתירה לעקל רכוש עד שנתיים קדימה. "מאחר וברור שהאב יעזוב לאוסטרליה מדובר בנסיבות מיוחדות המתירות לגבות את כל הסכום מראש. שהרי אחרת איך תיפרע האם? ממי? אם היא מטפלת 24/7 והאב גר באוסטרליה. כאמור מדובר בנסיבות מיוחדות".
"בהתאם להוראות החוק, צו עיכוב יציאה מהארץ בגין חוב מזונות, הוא צו שאינו מוגבל בזמן (מפאת הייחודיות של חובת הורה לזון את ילדיו) ואזכור המספר 9999 בשדה המיועד לשנה בהחלטה, אינו אלא ציון טכני מיחשובי המתרגם למערכות ההגבלה, כי מועד התוקף הוא אינסופי.
"החייב יכול להגיש בכל עת בקשה נוספת לרשם ההוצאה לפועל לביטול הצו וזו תידון על פי החוק והנסיבות".