כולנו עשינו את זה: הפלגנו בדמיון עם זכייה בלוטו, פנטזנו שקנינו שק של ביטקוין ב-2012 או מניות של אנבידיה רגע לפני שהן התפוצצו. חישבנו בכמה בדיוק התעשרנו והכי חשוב: על מה אנחנו הולכים לבזבז את כל ההון הזה שהחליק לנו לידיים. הכי קל זה לדמיין – מה נקנה לעצמנו, איך נסדר את המשפחה, איך נגשים את החלום. אבל כשמדברים על כאלה שהתעשרו, מיליונרים חדשים למדי, מתקבל רושם קצת אחר מהפנטזיה של חגיגת שופינג חסרת מעצורים. בשורה התחתונה – מי שהצליח להפוך למיליונר ולשמור על הכסף שלו, לא עשה את זה על ידי בזבוזים חסרי אבחנה.
אחת השאלות שחוזרות כשמישהו מראיין מיליונרים – בין אם זה לערוץ יוטיוב שעוצר אותם ברחוב לשאול שאלות או לערוצי מדיה פורמליים – היא על מה אתם מבזבזים את הכסף שלכם, או – על מה לעולם לא תבזבזו את הכסף שלכם. התשובות לרוב מפתיעות. בערוץ הכסף והפיננסים של CNBC, החליטו גם לבדוק את העניין. אחרי אינספור ראיונות עם מיליונרים במהלך השנים, הגיעו שם למסקנה על פי התשובות שגם אם יש לאנשים כסף מיותר שאפשר להוציא על גחמות – הם מעדיפים ליצוק משמעות וכוונה לאופן שבו הם מוציאים כסף. בשורה התחתונה, כך על פי הנתונים, זאת הדרך להצמיח את ההון ולשמור עליו לאורך שנים.
כך, למשל, ראיינו שם את טוד בולדווין, בחור בן 27 שהפך למיליונר, והוא מספר שחסכנות יתר עבורו היא כמו משחק. בראיון למגזין הוא מספר איך הוא חוסך 80 אחוז מההכנסה שלו, ועל מה הוא בחיים לא יוציא כסף. "זה למעשה ממש כיף שאני יכול לקנות משהו ואז לבחור לא לעשות את זה", הוא אמר.
אז על מה מיליונרים לא ישימו את הכסף שלהם? מה הם יודעים שאנחנו לא? הנה כמה דברים שעלו בשלל ראיונות ושיחות עם אנשים שיודעים איך לייצר כסף והכי חשוב – יודעים איך לשמור עליו.
אופנה טרנדית או מהירה
"אני לא אוהב לחשוב יותר מדי על מה אני לובש. אני מחזיק ארון קטן עם בגדים פשוטים וטיימלס". כך אומר ג'ונתן סנצ'ז, מיליונר שעשה את הונו בשתי ידיים ומסרב לקחת חלק בטרנד ההוצאות מנקרות העיניים. הוא שומר על תקציב בגדים נמוך עד בלתי קיים על ידי זה שהוא פשוט לא מייחס לאאוטפיטים שלו יותר מדי חשיבות. "אם אני מתלבש קז'ואל, אני אלבש ג'ינס עם טישירט או חולצת פולו. אם אני הולך לאירוע יותר פורמלי, אלבש חליפה ועניבה". ההחלטה הזו מאפשרת לו לוותר לגמרי על הפיתוי שבלקנות פריטים טרנדיים של מעצבים, או לחלופין להוציא על אופנה מהירה וזולה שמתכלה מהר. "אני קונה פריטי לבוש חדשים רק כשאני צריך להחליף בגדים עם חורים שנוצרו מלבישה חוזרת ונורמלית", הוא מבהיר.
הרחבת אחריות על מוצרים
עוד בחור שעשה את הונו בשתי ידיים הוא סטיב אדקוק. הוא מפרסם בלוג בשם millionaire habits, הרגלים של מיליונרים, ובניוזלטר שלו הוא גם מנסה ללמד אנשים איך להגיע לעצמאות כלכלית ולצאת לפרישה מוקדמת. הוא הגיע ליעד על ידי זה שהוא הצליח מקצועית, השקיע בחוכמה וחי באופן חסכני במיוחד. אחד הדברים שהוא מודה שלעולם לא יוציא עליהם כסף הוא הרחבת אחריות על מוצרי חשמל ביתיים, כפי שמציעות תמיד החברות המייצרות או החנויות הגדולות. "רוב הסיכויים שלעולם לא תפעילו את האחריות הזאת, זה פשוט עוד רווח לחנות", הוא מבהיר. במקום להוציא עוד סכום כסף על אחריות, אדקוק מוסיף עוד קצת מזומן לקופת החירום שלו בכל חודש כדי לכסות על תיקונים בלתי צפויים. אם משהו מתקלקל, יש לו כסף מוכן לתיקון. אם הוא ממשיך לעבוד לנצח – הוא פשוט נשאר עם הכסף.
אלכוהול ויין יקר
ג'ים קריימר, מנחה תוכנית ב-CNBC בשם Mad money, מספר שהוא גדל בבית של הורים מאוד חסכנים. כאלה שלא נתנו לילדים שלהם להזמין שתייה במסעדה לפני שהאוכל מגיע כדי שהם לא יצטרכו להזמין שתייה נוספת. בתור מבוגר, גם הוא נוקט בשיטות של חסכון אגרסיבי, בטח בהקשר של דברים שצורכים והם נגמרים תוך רגע כמו שתייה יקרה מדי. "כשאני רואה בקבוק יין של 500 דולר אני אומר 'איזה בזבוז'", הוא אומר, "לא עדיף לקנות איזה סוודר יפה במקום? אתם יכולים לדמיין איזה סוודר מהמם תקנו בכזה מחיר? אתם יכולים לקנות שני סוודרים מדהימים מקשמיר שילוו אתכם כל החיים".
בגדי ספורט יקרים
יש מיליונרים שמעדיפים לא לקנות בכלל אם הם יכולים לקבל דברים בחינם. כך, למשל, תופסת ברנדט ג'וי את תחום האופנה שנקרא athleisure, בגדי כושר מפונפנים במאות דולרים כמו שמציעים המותגים לולו למון ואלו. מי שחיה עם חוב של 300 אלף דולר בשנות ה-20 שלה, הצליחה לכסות אותו ועד גיל 30 להפוך למיליונרית, היא היום גם קואוצ'רית לעסקים ומבינה דבר או שניים בהצלחה ובחסכון. "הודות לטרנד האתליז'ר, לפעמים כשהולכים לג'ים זה מרגיש כמו מסלול של תצוגת אופנה", היא אומרת. "אני מעדיפה לוותר על זה לחלוטין. אני הולכת לכמה כנסים ואירועים בשנה, ולרוב מחלקים שם סוואג מטעם כל מיני חברות. אני לובשת את הטישירטים שלהם בשמחה לשיעורי יוגה וריקוד, במקום לבזבז כסף על פריטי מעצבים לאימוני כושר".
יציאות לבילויים עם חברים
טוד בולדווין, אותו מיליונר בן 27 שחוסך 80 אחוז מההכנסה שלו, מודיע שהוא בטח לא מבזבז כסף על פעילויות שיכולות להכניס לו כסף. למה הכוונה? בולדווין הוא מה שנקרא secret shopper, זה אומר שהוא מקבל כסף על ללכת למסעדות, ללכת לקנות במרכולים ולצפות בסרטים ואפילו לבקר בבתי מלון. "יש הרבה חברות ועסקים שרוצות לדעת איך השוק מגיב למוצרים שלהם ואיך העובדים שלהם מתנהגים עם לקוחות", הוא מסביר, "אז החברות האלה שוכרות חברות שזה מה שהן עושות – הן מוצאות פרילאנסים או קבלנים פרטיים כמוני שהולכים ויושבים במקומות שלהם כאילו היו לקוחות רגילים, הם צורכים את המוצר או השירות ואחר כך מדווחים איך היה". אם חבר שלו רוצה ללכת לבר או מישהו רוצה לראות סרט, בולדווין מעדיף לחכות. "אני אבדוק קודם אם אני יכול לקחת עבודה באחד המקומות האלה בתור קונה מסתורי. אם אתה הולך להיות במקום הזה בכל מקרה, אז אולי עדיף שתבלה שם בחינם וגם תקבל על זה תשלום".