לא מזמן הטריף סרטון טיקטוק את הרשת ובו מציע המפרסם 200 שקל על מטבע של חצי שקל עם חנוכייה. מדובר במטבע מיוחד שהונפק ב-1993 לכבוד חג החנוכה, כחלק מסדרה של מטבעות לכבוד החג. על המטבע מופיעה המילה "חנוכה" בעברית ובאנגלית, לצד חנוכייה זעירה. הסדרה הונפקה ב-8,000 יחידות בלבד.

רן סגל, אספן מטבעות ותיק ובעל חברת "אוצרות מהבית", טוען שמדובר בקשקוש: "אז אמר שהוא מוכן לשלם 200 שקל; יש לי עכשיו במכירה פומבית כ-30 מטבעות כאלה, וההצעה הכי גבוהה שקיבלתי היא 10 דולרים עבור כל ה-30". אספני מטבעות אחרים העלו סרטוני טיקטוק ואינסטגרם נגדיים בהם טענו שהמטבע שווה עד 8 שקלים, ויש שטענו ששוויו עד 3 שקלים מקסימום. הסדרה כולה מוצעת למכירה אצל אספנים שונים תמורת כ-50 שקל.

במילים אחרות, לא צריך לבדוק בארנק או את המטבעות שקיבלתם כעודף בסופרמרקט, כי ממש אין סיכוי למצוא ביניהם מטבעות שערכם יקר. כן כדאי לבדוק בבית של סבא וסבתא, אולי הם שמרו על מטבעות ושטרות מלפני קום המדינה, שכן יש להם ערך. "אנשים רבים שמרו את המטבעות האלה כמשחק או כירושה לילדים וחלקם שווים לא מעט כסף", מציין סגל.

למי שמתעניין בתחום – מעבר לאינפורמציה שאפשר לקבל באתרים של סוחרים ואספנים, יש מחירון למטבעות ושטרות נדירים מימי המנדט ועד היום, ה"לוי יצחק" של האספנים (בישראל יש כ-20 אלף אספני מטבעות). את המחירון מפרסמת בכל שנה חברת "ישראנומיס" שבבעלות האספן וסוחר המטבעות הוותיק ישראל אשר. אפשר לרכוש את המחירון באתר החברה תמורת 140 שקל.

@oldmoneyil1 #foryou #f #fo #טרנד #trend ♬ צליל מקורי - oldmoneyil1

בכל הקשור לאספנות ושווי מטבעות נדירים מחוץ לישראל, הסיפור שונה לגמרי.

לאחרונה פורסם כי שלוש אחיות מאוהיו ירשו מטבע נדיר ביותר של 10 סנט שהיה בבעלות המשפחה, ונמצא לאחר מות אחיהן, שהחזיק אותו בכספת בנק במשך למעלה מ-40 שנה. הוא נמכר במחיר שיא של 506,250 דולר. המטבע, שנטבע במטבעה של סן פרנסיסקו ב-1975, הוא אחד משניים בלבד הידועים בעולם שנטבעו ללא סימון המטבעה המיוחד "S". גם הראשון נמכר במחיר של למעלה מ-450 אלף דולר.

סגל מסביר שהעובדה שמטבעות ישראליים נדירים נסחרים בערכים נמוכים בהרבה ממטבעות זרים, היא בעיקר משום שענף האספנות בישראל הוא קטן, והמדינה ומטבעותיה יחסית צעירים: "לאחרונה החל עניין של אספנים מחו"ל במטבעות ישראליים, אבל בעיקר עתיקים. ככל שהמגמה תגבר, הערכים גם יגדלו", הוא מציין.

מטבע נדיר של 25 מיל
מטבע נדיר של 25 מיל

שטר של 50 פאונד מימי המנדט נמכר לאחרונה ב-100 אלף דולר

אבל גם בישראל יש מדי פעם סיפורי מטבעות ושטרות שנמכרו בסכומים נכבדים: "לפני חצי שנה תיווכתי בעסקה למכירת שטר של 50 פאונד מימי המנדט הבריטי בארץ ישראל. השטר נמכר ב-100 אלף דולר, כי יש רק 35 יחידות כאלו בכל העולם, והשטר היה שמור מאוד", מספר סגל.

מי קנה?
"מישהו מאוד בכיר בבנק שהוא גם אספן".

יש לי שטר של 1 ליש"ט בריטי משנות ה-40 של המאה שעברה. לא מאוד שמור. שווה משהו?
"שווה בסביבות 10 שקלים", עונה סגל.

זה הכל? איך יכול להיות?
"זה שטר שהונפק במיליוני יחידות ויותר בידי בנק בריטניה. למרות שמדובר בשטר מאוד ישן, הוא לא מספיק נדיר. אגב, אני מקבל בכל יום בווטסאפ אלפי תמונות של מטבעות ומאות תמונות של שטרות, מאנשים שמבקשים הערכה. נדיר מאוד למצוא מטבע או שטר שערכו גדול בהרבה מערכו הנקוב".

מטבע נדיר של 10 שקלים
מטבע נדיר של 10 שקלים

יש מטבע של 10 שקלים ששווה 1,000 שקל

אלה הקריטריונים שמנדב סגל להערכת מטבעות ושטרות:

נדירות – ככל שהמטבע נדיר יותר, כך הוא יהיה שווה יותר. לדוגמה, בישראל – מטבע של 10 שקלים עם כוכב קטן מוטבע למטה, ויש רק 300 כאלה, שווה 1,000 שקל.

מצבו הפיזי של המטבע – ככל שהמטבע נשמר במצב פיזי טוב יותר, קרי ללא פגיעה, ללא שחיקה וללא כתמים, כך ערכו יהיה גבוה יותר.

גיל – ככל שהמטבע ישן יותר, כך הוא יהיה שווה יותר.

חשיבות היסטורית – ככל שלמטבע הישן יש חשיבות היסטורית גדולה יותר או קשר לאירוע מיוחד, כך השווי שלו גבוה יותר.

"המטבע הראשון שהנפיק בנק ישראל לאחר הקמת המדינה היה מטבע 25 מיל. שווה היום 200 שקל", מציין סגל.

השימוש בכסף מזומן ייעלם כנראה בתוך כמה שנים. מה יקרה לענף האספנות?
"אין לי תשובה על כך. אספנות הטלכרדים נעלמה לאחר שפסק השימוש בטלכרדים, אולי גם אספנות המטבעות והשטרות תיעלם בעתיד כשלא יהיה שימוש בהם. מצד שני, יכול להיות שדווקא יהיה להם ערך גבוה יותר. ממש איני יודע".

מתוך תערוכת 70 שנה לבנק ישראל (צילום: רן בירן, בנק ישראל)
מתוך תערוכת 70 שנה לבנק ישראל|צילום: רן בירן, בנק ישראל

תערוכת השקל הישראלי בבנק ישראל

למי שמתעניין בסיפור המטבע הישראלי, בנק ישראל השיק תערוכה לרגל שנת ה-70 להקמתו, המגוללת את סיפורו הייחודי של השקל הישראלי.

"השקל הוא אחד מסמלי הלאום שלנו. מצאנו שהשקל הישראלי מספר את סיפורה של מדינת ישראל", מספרת רווית דקל, מנהלת ואוצרת מרכז המבקרים של בנק ישראל. בשיתוף היועצת המוזיאלית טל קובו, אצרה דקל את התערוכה החדשה "למה השקל חדש?" המוצגת בבניין בנק ישראל בירושלים. התערוכה תהיה פתוחה לציבור הרחב במהלך השנה, וייערכו בה סיורים ללא תשלום בימי ראשון, החל מ-11 בבוקר.

_OBJ

בתערוכה ניתן למצוא את הסיפור המרתק של האינפלציה הדוהרת בשנות ה-80, ועל המעבר מהלירה לשקל ואחר כך מהשקל לשקל החדש. יש גם הסברים על כיצד ייראה השקל בעידן הדיגיטלי. התערוכה גם מאפשרת הצצה אל תהליכי הנפקתו של המטבע ואל מאחורי הקלעים של קבלת ההחלטות לגביו בבנק המרכזי. בנוסף, במסגרת התערוכה ייחשפו פריטים מאוסף בנק ישראל, שחלקם טרם הוצג לציבור.