פרשת ענבל אור, יזמית הנדל"ן שנחשבה בעשור הקודם ל"מלכת קבוצות הרכישה", הגיעה בסוף השבוע לשלב דרמטי. אור, שעסקיה קרסו ברעש גדול, ושהסתבכה בפלילים, הורשעה ביום שישי האחרון בהעלמת מס בהיקף של למעלה מ-10 מיליון שקל, בזיוף ובמרמה בנסיבות מחמירות כלפי לקוחותיה וכלפי מנהל סניף בנק.

אחרי שלא התייצבה להקראת פסק הדין יום קודם לכן, אור נעצרה והובאה לדיון על-ידי המשטרה. היא עוד הספיקה לקרוא "ישראל ארגון פשע", לפני שהשופטת דנה אמיר הרשיעה אותה בכל סעיפי האישום נגדה.

כתב האישום שהוגש ב-2019 מנה לא פחות מ-15 סעיפים שעסקו בפעילות המרכזית שבאמצעותה התפרסמה אור מ-2008: ארגון קבוצות רכישה באמצעות שורה של חברות, ובהן אור סיטי נדל"ן.

ב-2016 אור נעצרה ונחקרה בחשד לעבירות מס. החשדות, שהבשילו לאישומים פליליים, ניפצו את מעמד הכוכבת התקשורתית שממנו נהנתה עד אז, ובנוסף היא נאלצה להתמודד עם הליך פירוק החברות שבשליטתה ועם הכרזתה כפושטת רגל למספר שנים.

במהלך משפטה סירבה אור להכיר בסמכותו של בית המשפט. היא התעקשה שלא להיות מיוצגת, נעדרה מדיונים, וכאשר הגיעה אליהם, הפריעה, שרה, אכלה והאזינה לאוזניות. השופטת אמיר קבעה כי למרות ההתנהלות החריגה והבוטה של אור, היא הבינה היטב את המתרחש ופעלה באופן מניפולטיבי כדי לשבש את המשפט.

לא הוציאה חשבוניות

פסק הדין שהרשיע את אור כולל מספר אירועים מרכזיים, ובראשם העלמת מס בהיקף של יותר מ-10 מיליון שקל מעסקאות בסכומים של למעלה מ-80 מיליון שקל. עבירה זו התבצעה בחלק מהעסקאות שערכה אור בפרויקטים למגורים, אשר בהם ארגנה קבוצות רכישה, והיא הורשעה בכך שלא הוציאה עבורן חשבוניות ולא דיווחה כנדרש למע"מ. אור אף חמקה מלדווח למע"מ על עסקאות שביצעה כעוסקת עצמאית בזכויות שנרשמו לטובתה בפרויקטי נדל"ן.

בנוסף, אור הורשעה במרמה כלפי חלק מלקוחותיה בפרויקט צ'לנוב, שלהם הציגה מצגים כוזבים כדי שיעבירו 2 מיליון שקל לחברה שבשליטתה; ובזיוף מסמך בנקאי, שבאמצעותו שכנעה מנהל סניף בנק לכבד המחאות מטעם חברה בשליטתה, למרות שזו חרגה ממסגרת האשראי בחשבון.

אור רכשה לעצמה בגדים, תכשיטים ותיקים בהיקף של כ-900 אלף שקל ורשמה את ההוצאות בספרי חברה שבשליטתה כדי לחמוק מתשלום מס ומע"מ. חברה בשליטת אור אף מימנה עבורה רכישת דירה בסכום של 2.7 מיליון שקל, אך למרות שהדבר נחשב להכנסה מדיבידנד, אור לא דיווחה עליה.

אור גם הורשעה בעבירות על חוק הגנת הצרכן, אחרי שחברה בשליטתה שיווקה ללקוחות פרויקטים בגוש דן באמצעות סיסמאות מטעות, שמהן ניתן היה להבין כי מדובר במכר דירות ולא בארגון קבוצת רכישה.

פסק הדין צפוי להשפיע על עסקאות בענפי הנדל"ן והמיסוי. עו"ד טלי ירון-אלדר, נציבת מס הכנסה לשעבר ושותפה מייסדת במשרד ירון-אלדר פלר שורץ ושות', מזהה בו אמירה חשובה לגבי התופעה שבה בעלי שליטה מנצלים את החברה לטובתם האישית. "אנשי עסקים משתמשים לעתים בכספי החברה לשימושים פרטיים - מבלי להצהיר על כך לרשויות המס. זו עבירה מובהקת, ויש להיזהר בכך מאוד", היא מתריעה.

ירון-אלדר מזהה אמירה חשובה נוספת בפסק הדין לגבי התופעה שבה אנשים נקלעים למצוקה כספית, מסיבות שונות, ובתגובה מנסים לרמות את רשויות המס. "אנשים במצבים כאלה נוטים לחשוב שכספי המס שהחברה חייבת לשלם הם מעין 'כיס עמוק' וזמין, שממנו אפשר לשלוף כסף כדי לפתור בלת"מים. המצוקה העסקית איננה נסיבה מקילה. פסק הדין צריך להדליק נורות אזהרה לכל מי שנמצא בקשיים עסקיים, שלא להתפתות 'ללוות' כספים מסכומים המיועדים למס".

ירון-אלדר מעריכה כי בית המשפט צפוי לגזור על אור עונש שינוע סביב 5 שנות מאסר. לדבריה, "חלק מזה יהיה בגלל דרך ההתנהלות שלה", כלומר התעקשותה להפריע לדיונים ולכפור בסמכותו של בית המשפט.

עו"ד גיא שנער, סנגור בתחום הצווארון הלבן, שיעץ לאור מהגשת כתב האישום ועד לדיון הראשון בתיק, חולק שבחים לשופטת, אשר לדבריו "הקפידה שבעתיים על זכויותיה של אור, ולמעשה בחנה את הראיות שהוצגו לה במשקפיים של סנגור. השופטת גם ניתחה טענות הגנה שאור העלתה, ואפילו הקלה במסקנות כשהתאפשר".

"שלטה באופן מוחלט"

ההרשעה מלמדת, לדעת שנער, על כך ש"אור ניהלה את עסקיה באופן ריכוזי, שלטה באופן מוחלט וישיר בחברות ופעלה לעתים בניגוד לאזהרות שהשמיעו לה בעלי המקצוע אשר סבבו אותה - חלקם אף הועמדו לדין והורשעו בשל כך".

ואכן, לפסק הדין קדמו הסדרי טיעון שבהם הורשעו ונידונו לעבודות שירות דרור גלעדי, מי ששימש כסמנכ"ל הכספים בחלק מחברות הקבוצה, והפך לעד מדינה; וטלי חיו, שהייתה העוזרת האישית של אור.

מבלי להידרש ספציפית למקרה של אור, שנער מצביע על כך שהפסיקה ומדיניות הענישה עד היום עשויות להוביל לגזר דין של 3-4 שנות מאסר בתיק. לדבריו, "לפני כן, אור תקבל עוד הזדמנות להשמיע את הצד שלה בסיפור במסגרת הטיעונים לעונש, ואז כמובן יהיה ערעור למחוזי". 

פרשת ענבל אור 

● יזמית הנדל"ן שלטה בקבוצת חברות, ביניהן אור סיטי, שהתמחו מ-2008 בארגון קבוצות רכישה. 

● ב-2016 נעצרה ונחקרה בחשד לעבירות מס. החברות נכנסו לפירוק, והיא הוכרזה כפושטת רגל למספר שנים. 

● ב-2019 הוגש כתב אישום ב-15 סעיפים של עבירות מס, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, תחבולה וזיוף. 

● האישומים המרכזיים: העלמת מס ביותר מ-10 מיליון שקל, מרמה ושימוש בחברות למימון הוצאות אישיות ללא דיווח. 

● אור הורשעה בכל סעיפי האישום. עונשה ייגזר בהמשך ולפי הערכות ינוע בין 3 ל-5 שנות מאסר.

הכתבה פורסמה לראשונה באתר גלובס