אחת הטענות הקבועות של שר המשפטים יריב לוין במאבקו המתמשך במערכת המשפט הוא "חוסר האמון במערכת המשפט". אולם דו"ח חדש של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מגלה שלפני שלוין מתלונן על האמון במערכת המשפט, כדאי שיבדוק את האמון בממשלה, שנמוך ממנו בהרבה.
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה היום (ב') דו"חות חדשים על איכות החיים בישראל, שמתייחסים לשנת 2023. רק רבע מאיתנו (26.9%) נותנים בה אמון. מערכת המשפט, לעומת זאת, נהנית מאמון גבוה בהרבה - 43.5% מהציבור סומכים עליה.
המוקד בדוחות שפורסמו היום הוא על בפערים בין ערבים והיהודים. מתוך הנתונים עולה תמונה של שתי מדינות בתוך מדינה אחת. מתוך 72 מדדים שנבדקו, אזרחי ישראל היהודים נמצאים במצב טוב יותר ב-53 מהם. האזרחים הערבים מובילים ב-12 מדדים, ובשבעה יש שוויון. אז איפה זה בולט במיוחד?
בכיס, קודם כל: משק בית יהודי מרוויח בממוצע 21,038 שקלים בחודש, בעוד משק בית ערבי נאלץ להסתדר עם 13,331 שקלים. בתחום התעסוקה המספרים לא יותר טובים - כמעט 30% מהמובטלים הערבים תקועים באבטלה ממושכת, לעומת כ-15% מהיהודים.
בבריאות המצב עוד יותר עגום: תינוק ערבי נמצא בסיכון גבוה פי 2.7 למות בלידה בהשוואה לתינוק יהודי. וגם אם שורדים, הפערים ממשיכים - גברים יהודים חיים בממוצע 4.1 שנים יותר מגברים ערבים.
ומה עם החינוך? נתוני מבחני פיזה מצביעים על פער עצום בין תלמידים יהודים וערבים. 68% מהתלמידים הערבים מתקשים במתמטיקה, לעומת 29% בלבד מהתלמידים היהודים. הפער ממשיך גם בהשכלה הגבוהה: רק 27.2% מהערבים עומדים בדרישות הסף של האוניברסיטאות, לעומת 48.2% מהיהודים.
שליש מהנשים חוששות ללכת לבד בלילה
גם בין המינים נראה שיש עדיין לאן להתקדם. נשים עדיין משתכרות פחות, ופחות מרוצות מההכנסה שלהן - רק 62.5% מהן מרוצות לעומת 73% מהגברים.
הכי מטריד? הביטחון האישי. בעוד 82.5% מהגברים מרגישים בטוחים ללכת בלילה, רק 65.6% מהנשים חשות כך. המצב חמור במיוחד לאור העובדה ש-5.7% מהנשים דיווחו על היפגעות מהטרדה מינית, לעומת 0.9% בלבד מהגברים.
אבל יש גם בשורות טובות: בהשכלה הגבוהה הנשים מובילות בפער ניכר - 61.3% מהן בעלות השכלה על-תיכונית וגבוהה, לעומת 46.3% מהגברים. הפער בולט במיוחד בעמידה בדרישות הסף של האוניברסיטאות - 47.6% מהנשים עומדות בדרישות, לעומת 35.9% מהגברים.