בעוד הישראלים מתמודדים עם גל התייקרויות שלא נגמר, הכולל עליות במחירי החשמל, המים ומוצרי המזון, מסתבר שיש מי שדווקא נהנה מהמצב: המשקיעים בשוק הסחורות העולמי, שרשמו שנת שיא.

הדוגמה הבולטת ביותר היא שוק הקקאו, שזינק ב-176% במהלך 2024. התוצאות לא איחרו להגיע לכיס הישראלי: שטראוס כבר הודיעה על העלאת מחירים של עד 18% בחלק ממוצרי השוקולד שלה, ובעקבותיה הודיעו גם אסם ויוניליוור על התייקרויות צפויות.

הסיבה? לא מדובר (רק) בתאוות בצע של היצרנים, אלא בהשפעה ישירה של משבר האקלים. מערב אפריקה, שם מגדלים כ-70% מפולי הקקאו העולמיים, מכה משולשת של בצורת, שריפות ומחלת "התרמיל השחור" - שמתפשטת בגלל גשמים עזים - גרמה לקריסה בתפוקה. כאילו זה לא מספיק, סופות אבק כיסו את העצים ופגעו בתהליך הפוטוסינתזה.

גם חובבי הקפה נאלצים לשלם מחיר יקר: מחירי החוזים העתידיים זינקו ב-73% והגיעו לשיא של 47 שנים. גם כאן הודיעו החברות השונות על התייקרות מוצרי הקפה, בעקבות עליה של 50%-70% במחירי פולי הקפה בשנה האחרונה. הסיבה? בצורת בברזיל, יצרנית הקפה הגדולה בעולם, לצד פגעי מזג אוויר בווייטנאם, היצרנית השנייה בגודלה.

פולי קפה קלויים (צילום: Joe Raedle, GettyImages IL)
פולי קפה קלויים|צילום: Joe Raedle, GettyImages IL

אפילו הכסף (המתכת) נהנה משנה מצוינת עם עליה של מעל 27% - אבל זו כבר בשורה אחרת לגמרי.

המומחים מזהירים שזו רק ההתחלה. בעתיד הקרוב, משבר האקלים עלול לפגוע גם בגידולים בסיסיים כמו תירס וחיטה, מה שעלול להוביל למשבר מזון עולמי. הוא כבר משפיע לא רק על כמות היבולים, אלא גם על איכותם - כולל הטעם של פירות וירקות, ותכולת המינרלים והחלבונים באורז.

בזמן שאנחנו מתלוננים על מחירי הקפוצ'ינו והשוקולד, המשקיעים שזיהו את המגמה מבעוד מועד יכולים להרשות לעצמם עוד כמה טעימות. השאלה היא האם באמת מדובר בניצחון.