חשבתם פעם איך עובדת הכלכלה בצפון קוריאה, אחת המדינות העניות, הסודיות והמבודדות ביותר בעולם? אז קודם כל כדאי שתדעו שהיא נשלטת בשושלת דיקטטורית כבר יום מ-70 שנה, במדינה חיים כ-25 מיליון בני אדם והעובד הממוצע מרוויח פחות מ -2,000 דולר בשנה.

צפון קוריאה (צילום: Astrelok, Shutterstock)
צפון קוריאה|צילום: Astrelok, Shutterstock

יותר מ -40% מהצפון קוריאנים סובלים מתת-תזונה

מאז שנת 2000, אחוז הצפון קוריאנים שסובלים מתת-תזונה עלה מ-37.5% ל-43.4% בשנת 2018, כך על פי מדד הרעב העולמי. מנגד, אחוז הילדים מתחת לגיל חמש הסובלים מתת-תזונה דווקא ירד. למרות זאת, לפי אותו מדד, צפון קוריאה מדורגת "רק" במקום ה-109 מתוך 199 מדינות.

כמעט אף אחד לא משתמש באינטרנט בצפון קוריאה

יש רק שרת אחד מאובטח בכל המדינה שנקרא Kwangmyong, ואפילו לא אחוז אחד מכלל האוכלוסייה נמצא באינטרנט. השירות הוא בחינם, למי שיכול להרשות לעצמו לרכוש מחשב, וניתן לגשת רק לרשימה נבחרת של אתרי אינטרנט שצונזרו על ידי הממשל.

ומי יכול להשתמש באינטרנט שאנחנו מכירים? מנהיגים פוליטיים ומשפחותיהם, סטודנטים באוניברסיטאות מובחרות ואנשים שעובדים ביחידות הסייבר הלאומיות, כך לפי ה-Daily Telegraph.

אינטרנט בצפון קוריאה (צילום: AP)
צילום: AP

היא יושבת על אוצרות טבע בשווי 10 טריליון דולר

מתחת לאדמה במדינה הדיקטטורית מסתתרים להם אוצרות טבע שכל שכנותיה היו רוצות בהם. על פי הערכות מדובר בכ-200 סוגים של מינרלים - כולל ברזל, זהב, אבץ, נחושת, אבן גיר וגרפיט. כמו כן, יש שפע של מתכות נדירות המשמשות לייצור טלפונים חכמים בסין ובדרום קוריאה.

גנב את התכניות? קים (צילום: רוייטרס, חדשות)
צילום: רוייטרס, חדשות

צבא צפון קוריאה (צילום: צפון קוריאה)
צבא צפון קוריאה|צילום: צפון קוריאה

800 אלף דולר על קוניאק

קים ג'ונג-איל, המנהיג העליון לשעבר של צפון קוריאה, נהג להוציא למעלה מ-800 אלף דולרים בשנה על קוניאק מתוצרת "הנסי" (Hennessy) הצרפתית.

בקבוק אחד של הנסי יכול להגיע ל-630 דולר בצפון קוריאה - סכום שאינו עולה בהרבה על ההכנסה השנתית של אדם ממוצע במדינה, המוערכת בין 1,000 ל-2,000 דולר.

בחברה אף הודיעו כי במהלך אמצע שנות התשעים, קים היה הקונה הגדול ביותר של "הנסי", כך לפי דיווח של הוול סטריט ג'ורנל.

קים ג'ונג-איל (צילום: AP)
צילום: AP

שני מחירים לכל דבר

כאומה קומוניסטית, יש את הכלכלה הממלכתית ואת הכלכלה המחתרתית. בגלל זה, יש שני מחירים לכל דבר. מה זה אומר? שעובד מטעם המדינה עשוי לקבל חלק מאוד קטן מתשלום שלא עובד המועסק על ידי מפעל סיני.

לדוגמה, עובד טקסטיל במפעל בעיר הבירה בבעלות המדינה ירוויח כ-3,000 וון צפון-קוריאני בחודש (3.3 דולר). אדם אחר שיעבוד במפעל בבעלות סינית בצפון קוריאה באותה עבודה בדיוק עשוי להרוויח 300 וון צפון-קוריאני (כ-330 דולר).

המטרה: איחוד הקוריאות (צילום: החדשות)
צילום: החדשות

מסלול הליכה בעלות של 3.9 מיליון דולר יוקם בין שתי המדינות

באפריל 2019 אושר תקציב של 3.9 מיליון דולר לצורך הקמת שביל הליכה באזור המפורז,  שבילי הליכה באזור המפורז בין שתי המדינות - צפון ודרום קוריאה. הפרויקט השאפתני הוא אחד מתוך הסכם שנחתם בחודש שעבר במטרה להפוך את האזור המפורז לשטח שקט ופחות צבאי. לצד זה, שתי המדינות הסירו לאחרונה גם 11 עמדות שמירה.

פסל של קים איל-סונג (צילום: יחסי ציבור, ויקיפדיה)
פסל של קים איל-סונג|צילום: יחסי ציבור, ויקיפדיה

האקרים צפון קוריאנים גנבו 670 מיליון דולר במטבע זר

בעוד לאזרחים בדיקטטורה כמעט ואין נגישות לאינטרנט, יותר מ-670 מיליון דולר במטבע וירטואלי נגנבו על ידי האקרים צפון קוריאנים, כך על פי דו"ח של מועצת הביטחון של האו"ם. 81 מיליון דולר נגנבו מהבנק המרכזי של בנגלדש, 13.5 מיליון דולר מבנק קוסמוס בהודו, ו-10 מיליון דולר מהבנק של הבנק של צ'ילה.

צפון קוריאה מרוויחה כ-50 מיליון דולר בשנה מפעילויות בלתי חוקיות

והפעם לא מדובר בסתם פירצה. לפי ההערכות ממשלת קוריאה הצפונית משלשלת לכיסה כ-50 מיליון דולר בשנה מפעילויות בלתי חוקיות, כמו מכירות סמים ומטבע מזויף של ארה"ב. בצפון קוריאה מכחישים אמנם את הטענה, אך לא סיפקו סטטיסטיקה כלכלית רשמית.


זה עולה רק 12 אלף דולר לעזוב את המדינה

עריקה מצפון קוריאה עשויה לעלות הון, וזה נהיה יותר ויותר קשה לעזוב את המדינה מאז קים ג'ונג און תפס את השלטון בסוף 2011. על פי "וושינגטון פוסט", העריקים נדרשים לשלם 12 אלף דולר למדינה  כדי לעזוב לדרום קוריאה. מנגד, הערכות אחרות מעמידות את תג המחיר על כ-17 אלף דולר.

הגבול בין צפון ודרום קוריאה צילום גטי (צילום: Chung Sung-Jun, GettyImages IL)
צילום: Chung Sung-Jun, GettyImages IL

מכיוון שצפון קוריאנים מרוויחים פחות מ -2,000 דולר בשנה, הדרך הריאליסטית היחידה שהם יכולים להרשות לעצמם לעזוב היא אם בן משפחה כבר עשה זאת ויכול לספוג עבורם את התשלום.

ומה עושים אין לך את האפשרות? השיטה הנפוצה ביותר לברוח מהמדינה היא על ידי חציית הנהר החוצה את הגבול של קוריאה הצפונית עם סין. עם זאת, הגברת האבטחה הגבול הפך את האופציה הזאת לקשה יותר.