אחד הסרטונים הזכורים ביותר מאז פרוץ המלחמה הוא של חדירת המחבלים בשדרות, כשהם רוכבים על טנדר לבן ברחובות העיר עם נשקים שלופים. על אף שהרכב, מסוג טויוטה היילקס, הוא רכב סטנדרטי שמשרת אפילו את כוחות הביטחון בישראל, הוא הפך מאז לטריגר עבור אנשים רבים שחוששים ממראה הרכב ברחובות.

"בחוויה שלנו יש רתיעה מהרכב הזה עכשיו. מאז ומתמיד הרכב מאוד מזוהה עם הטרור ואפשר היה לראות אותו אצל הפלנגות בלבנון, בעיראק, וגם בדעאש. לדעתי זה לא היה כל כך קרוב אלינו עד אז ולכן כאן זה היה פחות מורגש, אבל עכשיו זה הגיע אלינו", מספר סוכן מכירות של כלי רכב ממרכז הארץ, "בטלוויזיה הראו את הרכבים עם התת מקלע וזה עשה יחסי ציבור ומיתוג נוראי לדגם הזה. כל מי שנוהג בכזה עכשיו מובך מהעניין. לא הגיעו אלי אנשים להחליף את הרכב בגלל זה, אבל אני מעריך שהמכירות שלהם ירדו מכאן ואילך".

המותג אפילו הפך לבדיחה ברשתות החברתיות. "הצעת חוק: כל מי שמחזיק בטנדר טויוטה היילקס לבנה - יחוייב לצבוע אותה בורוד או לחילופין לשלוח אותה לגריטה. כי אנחנו לא יכולים לראות את הח*א הזה! ", נכתב בפוסט ששותף בעמוד "חיילים מצייצים" וזכה למאות תגובות ואלפיי לייקים. "דחוף לשים על כל טויוטה כזאת דגל אי אפשר ככה כל פעם אפילו סתם לראות טנדר כלשהו ברחוב אני נבהלת", כתבה אחת הגולשות. אחרת הוסיפה: "באיזו מציאות הזויה אנחנו חיים שהבוקר עבר לידי כזה כשחיכיתי לאוטובוס וכל הבטן שלי התכווצה, מצאתי את עצמי הולכת אחורה לעמוד מאחורי התחנה".

"הייתי היחיד שעצרו אותו במחסומים"

איך טויוטה הייליקס הפך לרכב המזוהה עם כל כך הרבה ארגוני טרור מסביב לעולם? נראה שהבחירה של המחבלים בטנדר הזה מגיעה מסיבה דומה שהוא משמש גם רבים מכוחות הבטחון בישראל, את חברת החשמל, חקלאים ובעלי מקצוע רבים. טנדר טויוטה הייליקס נחשב לרכב שטח חזק ועמיד, שיכול לשרוד גם מהלומות קשות ודרכים לא פשוטות. דגמי הרכבים ששימשו את חמאס במתקפת הפתע הם ככל הנראה דגמים ישנים מאוד שעברו ידיים רבות, עם מראה שונה במעט מהרכבים החדשים והמוכרים יותר של המותג.

בינתיים, כדי להפחית את החשש של הציבור ממראה הרכב שנצרב בזיכרון שלנו יחד עם הזוועות של אותה שבת שחורה – רבים מהנהגים בישראל בוחרים להציב את דגל ישראל על הרכב. "הבחירה שלי לשים דגל נובעת קודם כל מגאווה בעם שלי והזדהות עם הלוחמים באשרי הם ואחר כך גם מהסיבה המעשית של פחד מטעויות זיהוי בזמן פעולות התנדבות ברחבי הארץ. חששתי במיוחד בימים הראשונים כשעוד הכל היה בכאוס גדול וכל מי שיש לו נשק הסתובב בחוץ עם אצבע עצבנית על ההדק", מספר שמוליק שמואלי, גנן במקצועו ממרכז הארץ.

עיתונאי מצלם טויוטה היילקס שעליה הותקן תת מקלע בשדרות, 7.10.23 (צילום: אורן זיו, AFP via Getty Images)
טויוטה של חמאס שנותרה בשדרות|צילום: אורן זיו, AFP via Getty Images

הוא מספר שנתקל החודש בחשדנות רבה כשנהג בטויוטה שלו, חשש שהוא רואה בעיניים של אנשים אפילו עד היום, כשהדגל מונף עליו. "גם כשנסעתי בשיירה מסודרת עם עוד גי'פים בדרום הייתי היחיד שעצרו אותו במחסומים השונים בדרכים או בשערי הישובים. דיברו איתי כמה משפטים לוודא שאנחנו מכוחותינו ונתנו לנו להמשיך עם חיוך. בדרכים אני בדרך כלל מושך מבטים חשדניים, למרות הדגל".

שמוליק הוא לא היחיד. "אני שם את הדגל דבר ראשון בגלל שאני גאה במדינה שלי וגאה להציג את הדגל שלנו. בנוסף אני במילואים  וזה נראה לי עוד יותר זמן נכון לשים את הדגל", אומר קובי יצחק (43) מתנדב למילואים, איש מחשבים ואב לשלושה. "זה סימן זיהוי, אני בגזרת השומרון שהיא קצת בעייתית ובעקבות המלחמה טנדר של טויוטה נהפך למשהו מפחיד לכן הדגל והמדבקות של ׳ביחד ננצח׳. אני בהחלט מבין את החששות. ראיתי עוד טנדרים לא רק של טויוטה, ששמו דגל".

גם אושרי לנקרי (48) מאילת, נשוי ואב ל-5, שף ובעלים של מתחם אירועים וקיטריינג, שם דגל על הטויוטה שלו כדי לא לעורר טריגר בציבור: "קודם כל אני גאה לשים דגל על הרכב בבית בעסק. עצם המחשבה שמישהו רואה את הרכב שלי וזה מפחיד אותו גורם לי צער. אני מקווה שאחרי שננצח אף אחד לא יפחד מטויוטה ונחרוש את חופי עזה עם הרכבים שלנו בגאווה".