עמית, (שם בדוי בפרטים שמורים במערכת), סטודנט להנדסת אווירונאוטיקה וחלל בטכניון ונכה צה"ל, מרגיש שאין לו לאן לברוח. "אני גר בנשר ובית הוריי בכרמיאל. בכל מקום נופלים טילים כמה פעמים ביום. חוויתי טראומה בעבר ואחרי כל פצצה שאני שומע, אני לא מסוגל לחזור לתפקד, אנחנו כל הזמן פוחדים שיתפסו אותנו אזעקות. יש לי מבחן ביום שני ואני לא יודע איך אוכל לגשת אליו".

מתחילת ההסלמה בצפון בוטלו המבחנים בטכניון עד 8 באוקטובר, סטודנטים שניגשים למועדי ב' בפקולטות השונות הוא עניין שכיח בטכניון. אתמול הם שבו להיבחן תחת אזעקות, יירוטים ונפילות של טילים. "הסטודנטים צריכים לתעדף אם לשמור על הביטחון האישי שלהם או לגשת לבחינה", אומר איתי ישראל, יו"ר אגודת הסטודנטים בטכניון. "רק אתמול היו ברצף כמה אזעקות תוך כדי הבחינות, באזור הקריות יש אזעקות ופיצוצים תכופים. בחלק מהבחינות עבדו על פי הנהלים שהגדירו - אפשר לצלצל להורים ואז חוזרים לבחינה ומקבלים תוספת של 10 דקות, אבל לא בכל הבחינות קיבלו אותן".

בטכניון יש מרחבים מוגנים תקניים, אך חלק מהסטודנטים לא מצליחים להגיע אליהם בזמן. "הם צריכים לרוץ לקומת הקרקע ומגיעים אחרי 3 דקות כי יש המון אנשים בדרך", מתאר ישראל. בנוסף, כיוון שבזמני אזעקות יש תעבורה גבוהה של סטודנטים במדרגות, בשל הלחץ הרב והדחיסות הם עלולים ליפול או להינזק בדרך. "סטודנטים רבים נמצאים בחרדה ודאגה לקרוביהם, התרחשויות של התקפי חרדה והקאות הפכו כבר לשגרה בחדרי הבחינה, אחרי שרצו באמוק ונדחסו לכיוון המקלט, איך אפשר לחזור ולהתרכז במבחן? יש מקום להראות קצת יותר רגישות".

הטכניון - מכון טכנולוגי לישראל (צילום: MagioreStock, Shutterstock)
הטכניון|צילום: MagioreStock, Shutterstock

פוגעים בחופש האקדמי של המרצים

אגודת הסטודנטים פעלה בשבוע האחרון בניסיון להגיע להסכמות עם הנהלת הטכניון בנוגע לאופן ההיבחנות תוך צמצום הפגיעה בסטודנטים, דרישותיהם למתן התאמות והקלות שכללו: דחיית המבחנים עד לאחר סוכות, כאשר עד אז ייעשו הערכות חלופיות בכל הקורסים שאינם קורסי בסיס כלל-טכניוניים - במקום מבחנים פרונטליים, עבודות בית או מבחנים מותאמים אונליין בזמן קצוב וכן, מתן עוברים בינאריים עד הרמה המותרת על פי המל"ג לכל סטודנט, לבחירתו. לדברי ישראל, דחייה ומתן עוברים בינאריים והערכות חלופיות בזמן שעד אחרי סוכות יגרמו לירידה במספר הנבחנים והבחינות, מה שימנע דחייה גדולה של הסמסטר הבא או לחלופין של שנת הלימודים באופן כללי.

"ההנהלה סירבה כי זה נוגד את העקרונות האקדמיים של המרצים", אומר ישראל, "למרצים יש חופש אקדמי, הם יכולים להחליט כיצד תיראה הבחינה ואיך הקורס יועבר, וברגע שפוגעים בהרכב הבחינה או בדרך העברת הבחינה, זה פוגע בעקרונות האקדמיים שלהם. הפתרון הוא לא קל, והטכניון יצטרך לעשות כאן ויתורים, כי הסטודנטים לא יוכלו להיות שק החבטות של האקדמיה".

איתי ישראל, יו״ר אגודת הסטודנטים בכטניון (צילום: ערן בוחבוט)
איתי ישראל|צילום: ערן בוחבוט

עמית, שעומד לפני סיום התואר הראשון, מתקשה לקבל את ההצעה של הטכניון: דחיית המבחנים לסמסטר הבא שבו מועבר הקורס. "במילים אחרות הם אומרים לי 'תיגש למבחנים בעוד שנה', זה פתרון לא הגיוני. אני רוצה לסיים את הלימודים ולעבור הלאה. כשאנחנו מסבירים להם שאנחנו לא מסוגלים ללמוד באקלים כזה הם מציעים לנו סדנת מיינדפולנס, במקום לתמוך בסטודנטים ולתת הקלות של עובר בינארי. משרתי המילואים מקבלים המון הקלות, אבל ההקלות הללו צריכות להינתן לכלל הסטודנטים. אגודת הסטודנטים הציעה שנעשה במקום מבחני בית או עבודות, אומנם יהיה לי קשה ללמוד אבל לפחות אוכל להיות במקום בטוח ולעשות את זה משם".

לאחר דיונים ארוכים שכאמור לא נשאו פירות, הסטודנטים מתכוונים להמשיך להיאבק. "זה נטו מאבק צודק כי זה הביטחון האישי שלנו, וזו הזכות שלנו להיות סטודנטים שלומדים למידה איכותית מה שכרגע לא קורה. הערב ב-18:30 נתכנס להצביע על שביתה כללית, נחכה לתוצאות ההצבעה אבל כל הרוחות נושבות לכיוון שביתה, והחל ממחר הסטודנטים לא יופיעו לבחינות", מוסיף עמית. בהמשך, החליטה אגודת הסטודנטים להשבית את הלימודים.

מהטכניון נמסר בתגובה: "כדי לאפשר לסטודנטים לפתוח את שנת הלימודים תשפ"ה, להתקדם בלימודים, ובבוא העת לסיים את התואר בהצלחה, אנו עושים כל מאמץ לאפשר לסטודנטים להשלים את הבחינות המתוכננות.
לסטודנטים שאינם מעוניינים להיבחן בעת הזו, אנו מאפשרים לדחות את מועד ההיבחנות מבלי שהדבר יעכב או יפגע בהתקדמותם בלימודים. כל הבחינות מתקיימות בכפוף להנחיות פיקוד העורף, בכיתות המאפשרות גישה למרחב מוגן בזמן ההתגוננות, ובהתאם לקיבולת המקלטים".