מדד הנתינה העולמי השנתי של קרן CAF (Charities Aid Foundation) לשנת 2024 מציג תמונה מקיפה של מצב הנדיבות העולמית. הדו"ח, המבוסס על סקר נרחב בקרב למעלה מ-145,000 משתתפים ב-142 מדינות, חושף מגמות מעניינות בדפוסי התרומה וההתנדבות העולמיים.
הנתונים המרכזיים מראים כי כ-4.3 מיליארד אנשים ברחבי העולם - המהווים כ-73% מאוכלוסיית העולם הבוגרת - השתתפו בפעילות נתינה כלשהי במהלך שנת 2023. הציון הממוצע העולמי עומד על 40 נקודות, המהווה שיא היסטורי, שני רק לשנת 2021- תקופת מגפת הקורונה. שלושת הקריטריונים המובילים בבדיקה הם: תרומות כסף, התנדבויות במסגרות מסודרות ועזרה אקראית לזרים.
על פי הממצאים, אינדונזיה ממשיכה להוביל את הדירוג העולמי זו השנה השביעית ברציפות, עם ציון מרשים של 74 נקודות. הנתונים מראים כי 90% מהאינדונזים תרמו כסף לצדקה, ויותר מ-60% התנדבו מזמנם - שיעורים המובילים בשתי הקטגוריות הללו ברמה העולמית. את עשרת המקומות הראשונים תופסות: אינדונזיה, קניה ,סינגפור, גמביה, ניגריה, ארה"ב, אוקראינה, אוסטרליה, איחוד האמירויות ומלטה.
ישראל מדורגת במקום ה-23 בדירוג העולמי עם ציון של 49 נקודות. בפילוח לפי קטגוריות, 54% מהישראלים תרמו כסף לצדקה, 63% סייעו לאדם זר, ו-28% התנדבו מזמנם. נתונים אלו מציבים את ישראל במיקום גבוה יחסית בקרב המדינות המפותחות.
בהשוואה למדינות המערב, ישראל מקדימה מדינות רבות כמו צרפת (36 נקודות), איטליה (36 נקודות) וגרמניה (45 נקודות). עם זאת, היא עדיין מפגרת אחרי המדינות המובילות כמו ארצות הברית (59 נקודות) ואוסטרליה (54 נקודות).
פערים דרמטיים בין אזורים ותרבויות
המחקר חושף תמונה מורכבת של דפוסי הנתינה העולמיים, עם פערים משמעותיים בין אזורים גיאוגרפיים ותרבויות שונות, ומציג ממצאים מפתיעים המערערים על תפיסות מקובלות לגבי הקשר בין עושר לנדיבות.
אזור אסיה-פסיפיק מציג את הפערים הדרמטיים ביותר: בעוד אוקיאניה מובילה עם ציון מרשים של 52 נקודות, ודרום-מזרח אסיה במקום השני עם 46 נקודות, מזרח אסיה מפגרת משמעותית עם 37 נקודות בלבד. הפער בולט במיוחד במקרה של יפן, שלמרות היותה מהכלכלות המפותחות בעולם, מציגה אחד הדירוגים הנמוכים ביותר עם 20 נקודות בלבד.
באירופה נחשף פער עמוק בין חלקי היבשת: מערב וצפון אירופה מובילות עם 43 ו-42 נקודות בהתאמה, בעוד דרום ומזרח אירופה מפגרות עם 36 ו-35 נקודות. יוון מהווה נקודת אור עם העלייה המשמעותית ביותר השנה - תוספת של 15 נקודות לציון הכולל שלה.
ביבשת אפריקה, התמונה מורכבת במיוחד: מערב אפריקה מובילה עם 42 נקודות, כאשר קניה בולטת במיוחד במקום השני בדירוג העולמי הכללי. מנגד, צפון אפריקה מציגה את הציון הנמוך ביותר ביבשת עם 33 נקודות בלבד. ביבשת אמריקה, צפון היבשת מובילה עם 48 נקודות, כאשר ארצות הברית ממוקמת במקום השישי בדירוג העולמי.
"הממצאים מערערים על ההנחה הרווחת שקיים קשר ישיר בין עושר כלכלי לנדיבות," מציינים עורכי המחקר. "מדינות מתפתחות רבות במערב אפריקה מציגות רמות נדיבות גבוהות יותר ממדינות עשירות במזרח אסיה."
המחקר מצביע על חשיבותם של גורמים תרבותיים ודתיים בעיצוב דפוסי הנתינה. מדינות עם מסורת דתית חזקה של נתינה, כדוגמת אינדונזיה ומיאנמר, מציגות ביצועים טובים במיוחד. במקביל, המקרה של סינגפור מדגים כיצד מדיניות ממשלתית תומכת יכולה להוביל לשיפור משמעותי ברמות הנתינה.
תופעה מעניינת במיוחד היא החוסן שמציגות מדינות הנמצאות במשבר. אוקראינה, למשל, ממשיכה להציג רמות גבוהות של נתינה למרות המלחמה המתמשכת בשטחה.
ממצא מפתיע נוסף הוא הביצועים הנמוכים של דרום ומזרח אירופה, אזורים המתאפיינים ברמת חיים גבוהה יחסית. במקביל, התגלה פער משמעותי בין התדמית התרבותית של יפן לבין הביצועים בפועל, כאשר המדינה מציגה את אחד השיעורים הנמוכים ביותר של עזרה לזרים.
"הממצאים מדגישים את הצורך בהבנה מעמיקה יותר של הגורמים המשפיעים על נדיבות ברמה הלאומית," מסכמים החוקרים. "מדיניות לעידוד נתינה חייבת להתחשב במאפיינים התרבותיים והחברתיים הייחודיים של כל אזור."
מרוקו בשיא, בריטניה בשפל
סינגפור מהווה את אחד מסיפורי ההצלחה הבולטים של השנה, עם זינוק של 19 מקומות למקום השלישי בדירוג העולמי. ההצלחה מיוחסת למדיניות ממשלתית תומכת, הכוללת תמריצי מס משמעותיים לתורמים והקלות לשיתופי פעולה בין ארגוני צדקה למגזר העסקי.
יוון רשמה את העלייה הגדולה ביותר בציון השנתי - 15 נקודות, בעוד מרוקו הציגה עלייה דרמטית של 800% בשיעור התורמים בעקבות רעידת האדמה הקטלנית שפקדה את המדינה בספטמבר 2023.
עם זאת, הדו"ח מצביע גם על מגמות מדאיגות, במיוחד בבריטניה, שנפלה למקום ה-22 - הדירוג הנמוך ביותר שלה מאז תחילת המדידה. סקר נלווה מצא כי 41% מהבריטים סבורים שארצם אינה נדיבה במיוחד או שמעולם לא הייתה כזו.
החוקרים ממליצים למקבלי ההחלטות לנקוט בצעדים קונקרטיים לעידוד הנתינה, כולל: הסדרה הוגנת ועקבית של ארגוני התנדבות במדינות, הקלה על תהליכי תרומה, כולל תרומות בינלאומיות, מתן תמריצים לתורמים, וקידום החברה האזרחית כקול עצמאי בחיים הציבוריים
הדו"ח מסכם כי למרות האתגרים הכלכליים והחברתיים הגלובליים, רוח הנתינה העולמית נותרה חזקה, עם 75 מדינות שהציגו שיפור בציון הכולל שלהן בהשוואה לשנה שעברה.