מאות אלפי משקי בית בישראל נמצאים בחובות. זה לא דבר חריג להיות במינוס בבנק, לקחת הלוואות והתחייבויות כספיות ולחיות בעצם מכסף שאינו שלנו. בצל המלחמה, החובות האלה רק הולכים ותופחים. סקר שנערך לאחרונה מצא כי שליש מהציבור כבר לקח הלוואה, 55% חשים חוסר ביטחון כלכלי. חצי מהציבור הגדיל את מסגרות האשראי.
בצל המלחמה: הישראלים מעמיקים את המינוס
אבל ההתנהלות הכלכלית הזו אינה ייחודית למלחמה. היא משהו שהתרגלנו אליו לאורך שנים, הרבה לפני שהחיים הפכו פה ליקרים בצורה בלתי נסבלת. והסיבות לכך רבות ומגוונות. על מנת להבין לעומק את המנגנון שמאפשר לישראלים רבים כל כך להיכנס לחובות, יזמו ארגון דף חדש – ארגון הפועל לצמצום בעיית החובות של משקי הבית בישראל – ובית ספר הארי רדזינר באוניברסיטת רייכמן, כנס ייחודי בנושא חובות משקי הבית. בכנס יתארחו מומחים לשיקום כלכלי, משפטנים וכלכלנים בכירים, וכולם ינסו לענות על השאלה: האם פשוט התרגלנו להתגלגל עם חובות? או שיש פה מנגנון שלא מאפשר לנו אחרת? ומה בדיוק אפשר לעשות בנושא?
הכנס, שייערך ב-18/9, יעסוק בצורה מעמיקה ורחבה בנושא ויארח שלושה פאנלים מקצועיים. המטרה המרכזית בכנס היא לייצר תמונה רחבה ושלמה של מגמה הולכת וגדלה, בה אלפי משפחות ובעלי עסקים חווים מדי יום את נטל החובות – וכיצד הוא משפיע עליהם. ההשפעות של להימצא בחוב רחבות, ומשליכות על כל היבטי החיים: זה גורם למצוקה נפשית, בעיות בזוגיות, במשפחה, וכן מביא לבעיות בריאות. מטרה נוספת של הכנס, היא לאחד כוחות ומוחות מכלל המערכות בארץ, ולהניע חשיבה שתוביל לשינוי עבור החייבים בישראל. המשתתפים הם מומחים מהמערכות הפיננסיות והגורמים המרכזיים שעוסקים בתחום, ביניהם בכירים במערכת הבנקאית, אנשי אקדמיה, בנק ישראל מטה הפיקוח על הבנקים, שופטים ובכירי מערכת המשפט, ג'וינט ישראל ועוד.
"חובות משקי הבית הפכו בשנים האחרונות למכת מדינה של ממש – מאות אלפי משקי בית מסובכים בחובות שהם לא מסוגלים לפרוע", אומר עו"ד תומר רבינוביץ, מנכ”ל ומייסד דף חדש, מומחה לחדלות פירעון ולשיקום כלכלי שמוביל את הכנס ביחד עם ד"ר נטע נדיב, חוקרת ומרצה בתחום חדלות הפירעון מאוניברסיטת רייכמן. "הפתרונות היחידים שהמדינה מציעה זה לקחת עוד הלוואות או לפשוט רגל".
רבינוביץ מסביר שחוק חדלות פירעון החדש אמנם מציב חזון של שיקום כלכלי, אבל בפועל, 85% מחדלי הפירעון חוזרים למעגל החובות. "הבעיה הזו לא זוכה למספיק התייחסות בקרב מקבלי ההחלטות והתקשורת. בכנס ננסה להציג מגמות מדאיגות לצד פתרונות אפשריים וברי השגה, ולנסות להבין איך בכוחות משותפים נוכל לעצור את כדור השלג הזה, לפני שהוא יביא לקריסה של כל אותם משקי בית ועסקים קטנים שנמצאים על סף תהום".
המושב הראשון בכנס יעסוק בנושא "מעמד הביניים מתמכר לחובות", וינסה להבין את מערכת היחסים שבין המערכת הבנקאית ללקוח, והאם יש דרך אחרת לנהל את מערכת האשראי הצרכני בישראל. "תחום חדלות הפירעון הפך לאחד התחומים הבינתחומיים המעסיקים משפטנים, אנשי כלכלה ומדיניות", אומרת לדברי ד"ר נטע נדיב מאוניברסיטת רייכמן. "כחוקרת, אני מוצאת חשיבות עליונה בתחום. הוא לא רק תחום אקדמי, אלא עוסק בדיני נפשות של ממש".
לקראת הכנס יפורסם דוח החובות השנתי של דף חדש, שיציג את התמונה המלאה והשלמה של השלכות האשראי הצרכני, ובעזרת כל הגופים שעוסקים ומטפלים בחייבים בישראל שישתתפו בכנס, ינסו להציג לכולם את התמונה המלאה, על מנת להבין את עומקה של הבעיה ואת דרכי הפעולה שיש לנקוט בכל החזיתות, כדי להוציא את החייבים מבור החובות ולמנוע מהדור הבא להמשיך ולהתנהל בצורה כושלת.
הכנס פתוח לציבור ללא עלות, אך בהרשמה מוקדמת.