כשאנשים נורמטיביים מדברים על נותני שירותים, הם לרוב מתייחסים לשיפוצניק שלהם, לסוכן הביטוח או לבייביסיטר. אצל בעלי ההון – מדובר בסוג שונה לחלוטין של נותני שירותים. החל מבנקאים פרטיים ומנהלי תיקי השקעות, דרך נהגים פרטיים ואומנות ועד כאלה שהתפקיד היחיד שלהם הוא לפתוח עבורם דלתות.

אחד מהמקצועות האלה, שבעלי הון נדרשים להשתמש בשירותיהם, הוא של חברות ייעוץ פיננסי. אלה מיועדות ליישומים שונים, אבל מטרת העל זהה – איך לשלם כמה שפחות מיסים ואיך לייצר כמה שיותר כסף. חברות ייעוץ שונות מציעות לבעלי הון דרכים שונות להימנע מתשלום מיסים, או לכל הפחות להפחית אותם דרמטית. ואחת הדרכים לעשות את זה, היא על ידי מעבר למדינות ידידותיות לבעלי הון.

לא מעט פירמות מתעסקות בהגירת בעלי הון, אחת מהן היא חברה אמריקאית לייעוץ פיננסי בשם Arton Capital. נשיא החברה, ארמנד ארטון, הוא גם מייסד ארגון ללא מטרות רווח בשם Global Citizen Forum, שכל כולו מוקדש לנושא של דרכון גלובלי עבור אלה שהפרוטה מצויה בכיסם, במסווה של התמודדות עם הבעיות הגלובליות הבוערות. 

ארטון, 47, ייסד את הפירמה ב-2006 במטרה לייעץ לממשלות איך למשוך אנשים עשירים במיוחד להתגורר במדינות שלהן, ולייעץ לאנשים פרטיים ומשפחות עם שווי גבוה במיוחד – איך להשיג תושבות במדינות כאלה. עכשיו הוא החליט לשתף לאן הלקוחות שלו הכי אוהבים לטוס, ובאיזה מדינות מחכה להם ויזת זהב שווה במיוחד. בכתבה לביזנס אינסיידר, הוא מונה את חמשת היעדים הכי טובים עבור בעלי הון. "הלקוחות שלנו מבוססים בכל רחבי העולם. חלקם צריכים רילוקיישן כי הם גרים במדינות שמסכנות את חייהם, עבור אחרים – זה הרבה פעמים החלטה של סגנון חיים", הוא אומר. אבל לא רק. השנה, הוא מסביר, הרבה בעלי הון חיפשו להגר מבריטניה וצרפת לאור תוצאות הבחירות שפחות מטיבות עימם. הלקוחות שלו בעיקר מבקשים מוביליות, והפירמה מסייעת להם להשיג ויזות זהב או יותר טוב – אזרחות זהב. 

"מספר המגישים בקשות להגירת הון גדלה מדי שנה. אני רואה שיש מדינות שלא משכילות למשוך בעלי הון וסוגרות את התכניות שלהן, כמו בריטניה ובולגריה", מסביר ארטון. "כרגע, יותר תוכניות נסגרות מאשר נפתחות, ומאחר שהדרישה לתוכניות האלה רק עולה, הן הופכות ליותר יקרות ומוגבלות". ארטון ממליץ לאלה שיכולים לעשות את ההשקעות האלה לא להסס, ולעשות את זה בהקדם, כל עוד האפשרות קיימת. 

יוון (צילום: נעה צימר הוקר)
יוון מושלמת עבור יזמי נדל"ן|צילום: נעה צימר הוקר

אז מה הם חמשת היעדים הכי פופולאריים ומבוקשים אצל מיליונרים שמעוניינים לעשות רילוקיישן דרך השקעת הון? 

הונגריה 

עוד ב-2013 רצתה המדינה למשוך אליה כסף זר, אז היא השיקה תוכנית אזרחות בתמורה להשקעה באגרות חוב ממשלתיות. ב-2023, החליטו במדינה האירופאית לפתוח מחדש את תכנית ההגירה, ויזמו אפשרות להשקעות בנדל"ן. מי שרוכשים נכסים בהונגריה, יקבלו תושבות אוטומטית לעשר שנים שאותה אפשר לחדש, לייפסטייל אירופאי וביטחון אישי. הנדל"ן בהונגריה אינו זול, מסביר ארטון, אבל יש הרבה הזדמנויות. הנתיב הזה לא מאפשר הגשת בקשה לדרכון הונגרי, אבל מי שאכן יתגורר במדינה במשך שמונה שנים רצופות ויעבור מבחן שפה – יוכל להפוך לאזרח.

השקעה מינימלית: 280 אלף דולר. 

יוון 

ההייפ סביב התכנית ההונגרית גבוה, מסביר ארטון, אבל לאחרונה הוא נתקל ביותר ויותר בעלי הון שמחליטים להשקיע ביוון. מדינת האיים הים תיכונית אהובה מאוד על הישראלים, ועל מי לא בעצם. גם היוונים מחפשים משקיעי הון בנדל"ן, וכנראה לאור הביקוש הגבוה, הממשלה העלתה את הסכום המינימלי להשקעה החל בספטמבר. "ראינו זינוק דרמטי בבקשות ויזת זהב ליוון, כולם הגישו בקשה לפני העלאת הסכום להשקעה", אומר ארטון, ומוסיף שהזרם לא ממש מאט גם עם הסכום החדש. ההזדמנות הזו מאפשרת גישה לערי יוון היפות, למסורת העתיקה, לאיים האינסופיים, לאוכל ותרבות ולמזג אוויר מושלם. ומאחר שיוון היא יעד תיירותי לוהט – בעלי ההון רוכשים נכסים ומשכירים אותם. ויזת זהב יוונית לא בהכרח מאפשרת רישיון עבודה, אבל משקיעים יכולים לפתוח עסק במדינה. ככה ההשקעות האלה גם מייצרות מקומות עבודה ליוונים. 

ובדומה להונגריה, יוון מציעה מסלול של תושבות ארוכת טווח שמאפשר גישה למדינות השנזן – 29 מדינות אירופאיות שפתוחות עבור תושבים ואזרחים לטיולים ונסיעות. כדי להשיג אזרחות יוונית, נדרשות שבע שנות מגורים במדינה.

השקעה מינימלית: 440 אלף דולר. 

אמאלפי איטליה תיירים (צילום: Wirestock Creators, shutterstock)
אמאלפי באיטליה, יעד שהולך והופך פופולארי|צילום: Wirestock Creators, shutterstock

איטליה 

התוכנית של איטליה עברה להרבה מתחת לרדאר. היא מצריכה השקעה ישירות בכלכלה האיטלקית, כמו למשל בשוק ההון, ולא בנדל"ן, ולכן היא פחות פופולארית אצל המשקיעים. וחבל, אומר ארטון. מאז שהברקזיט יצר גמישות באירופה, איטליה הולכת והופכת אפשרות מבוקשת אצל האולטרה עשירים באירופה. זה הודות לחבילת המיסוי שמוצעת לכל בעל הון שמסכים להפוך לתושב קבע במדינה.

ממש עד אוגוסט השנה, הכנסה זרה מוסתה סכום קבוע של 100 אלף יורו לשנה למשך 15 שנה, עבור אלה שעושים רילוקיישן כך שהם משלמים מיסים באיטליה. מעכשיו, הסכום הזה הוכפל – 200 אלף יורו לשנה על הכנסה זרה מכל מקור בעולם. עבור מי שמכניסים מיליונים בשנה, מדובר בעסקה מהחלומות.

השקעה מינימלית: 280 אלף דולר. 

דובאי איחוד האמירויות (צילום: frantic00, shutterstock)
דובאי. איך מקום כמו איחוד האמירויות לא יהפוך למגנט לבעלי הון?|צילום: frantic00, shutterstock

איחוד האמירויות 

ה-UAE הפכה מהר מאוד למדינה שמושכת אליה עשירים ומשקיעים. האפשרויות להשיג ויזת זהב באמירויות כוללת השקעה של לפחות שני מיליון דירהם דרך הבנק, בית השקעות או רכישת נכס. עם זאת, הממשלה יכולה פשוט להעניק ויזות זהב למועמדים מטעמה. תושבות באמירויות לרוב תקפה לעשר שנים ואז ניתן לחדשה. במדינה גם אוהבים לתת אזרחות לכמה מהמשקיעים הגדולים בה. "עבדנו עם ארבעה משקיעים שעשו השקעות מאוד מרשימות במדינה וזכו לדרכון", מספר ארטון. לא מדובר בתכנית רשמית שאפשר להגיש אליה מועמדות כאמור, אלא היא מיועדת ליחידי סגולה. פחות מ-100 דרכונים כאלה ניתנו כבר.

למי שמחזיק באזרחות אמירתית, האפשרויות הן בלתי מוגבלות והטבות פיננסיות מפליגות, למשל היכולת לרכוש נכסים באיזורים שבהם תושבים זרים אינם מורשים להשקיע.

השקעה מינימלית: 550 אלף דולר. 

אנטיגואה (צילום:  Lucy Brown - loca4motion, shutterstock)
אנטיגואה. מישהו יתנגד לחיות באי בקריביים?|צילום: Lucy Brown - loca4motion, shutterstock

האיים הקריביים 

יש לא מעט איים באוקיינוס האטלנטי, וביניהם בולטים במיוחד עבור משקיעי הוא אנטיגואה וברבודה. "אנחנו מרגישים שהלקוחות בעלי הון גבוה במיוחד מבקשים תוכניות פחות פופולאריות להגירה, וזה מה שמושך לפה אנשים", אומר ארטון. אנטיגואה חווה צמיחה כלכלית פנומנלית, ומושכת חברות שמתמקדות בפיתוח מלונות יוקרה. ובעוד שברבודה כמעט נחרבה בהוריקנים ב-2017, היא הצליחה להפוך לגן עדן למיליארדרים. תכנית ההשקעה של שני האיים, מאפשרת לקבל ויזה או אזרחות נוספת, בכפוף לתנאים. 

השקעה מינימלית: 300 אלף דולר.