משבר הקורונה, אשר פקד את ישראל והעולם כולו, יצר מצב, שבו אוכלוסיות מוחלשות בחברה הישראלית כמו ילדים ונוער בסיכון, נשים במעגל האלימות, ומשפחות הקורסות תחת הנטל הכלכלי, שנאלצות להתמודד בימי שגרה עם מצבי מצוקה,

מתמודדות עכשיו עם מציאות מורכבת עוד יותר בצל הסגר והבידוד החברתי לצד המשבר הכלכלי במשק.

צרכים שנראים כמובנים מאליהם בימים שבשגרה בהם מזון, מוצרי היגיינה, מחשב נייד ובמקרים הקשים יותר גם קורת גג ובית מוגן להיות בו בתקופה זו, אינם ברי השגה עבור אוכלוסיות אלה. הן לא ערוכות להתמודד עם עלויות אחזקת הבית שעלו משמעותית בתקופה זו, בהם צריכת חשמל ומים, לספק לבני הבית שלוש ארוחות ביום ולרכוש אמצעים טכנולוגיים עבור הלימודים של ילדיהם. זאת, לצד קושי אדיר להתמודד עם השעמום וחוסר המעש של הילדים ובני הנוער בתוך הבית במצב של מחסור ועוני.

בצל משבר הקורונה החליטה ממשלת ישראל לתת לכל משפחה בישראל מענק על סך 500 שקל עבור כל ילד מתחת לגיל 18 ועד 2,000 שקל סה"כ, ובנוסף מענק זהה לכל אזרח ותיק וזכאי קצבת הבטחת הכנסה, מזונות ונכות.

כיוון שהמענק ניתן באופן גורף וללא הבחנה במצב הסוציו-אקונומי, רבים מאלה שזכאים למענק, יכולים לתרום אותו ברוחב לב לטובת האוכלוסיות המוחלשות, אשר זקוקות לכך במיוחד בימים אלה.

המבצע הארצי 'מכפילים מהלב', בהובלת עמותת 'לב אוהב', ובשיתוף קרן רש"י וקרנות פילנתרופיות נוספות, הצליח לרתום את הציבור הרחב ולגייס תרומות בהיקף של מיליוני שקלים לטובת סיוע לאוכלוסיות במצבי מצוקה וכן לארגונים ועמותות חברתיות הפועלות בקרב אוכלוסיות אלה.

בין העמותות הנתמכות בפרויקט: סח״י, על"מ, המועצה לשלום הילד, איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית, רוח נשית, בעצמי, בת מלך, לב אוהב, פעמונים, איתך מעכי, עמותת נשים נגד אלימות ובית לכל ילד. 

בעמותת בעצמי, המסייעת לנשים שחוות אלימות בבית, מספרים כי פתחו תכנית ייעודית בצל המשבר בשם  "דף חדש"- ליוצאות מקלטים לנשים מוכות, וילדיהן. בתכנית יש 109 משתתפות, ו-171 ילדים, נכון לרגע זה. כ-80 אחוז מהנשים מדווחות על קשיים הוריים עקב חוסר במיומנויות ומרחב מגורים לא מותאם. כ-75 אחוז מהנשים ללא מחשב או תשתית אינטרנט, כ- 90 אחוז ללא מעגלי תמיכה בקהילה, כ-60 אחוז מהנשים יצאו ממעגל התעסוקה בעקבות המשבר, כ-80 אחוז מתמודדות עם קשיים כלכלים של תשלום חשבונות, חובות ושכ"ד, כ-80 אחוז ללא מעטפת טיפולית בקהילה.

הכסף יגיע באופן ישיר לנשים ויאפשר להן: תשלומי חשבונות שוטפים, תשלום שכ"ד, תשלום חובות, קניית מזון וציוד הגיינה ותרופות, מענים לילדים הנמצאים בבית, התחלת טיפול און ליין.

נירה צימלס, מנכ"לית עמותת בעצמי: "בימים שבשגרה אנו מסייעים בשילוב, קידום ושיקום תעסוקתי. אלא שהימים האלה הם הכל חוץ משגרה, ואנו נחלצים לסייע לנשות תכנית 'דף חדש' שלנו. מדובר בנשים נפגעות אלימות וילדיהן שיצאו לאחרונה ממקלטים לנשים מוכות. כעת, לאור המשבר, רבות פוטרו, כשהן ללא זכאות לאבטלה, ללא ציוד בסיסי בבתים, רחוקות מעיר מגוריהן ובבידוד חברתי. חלקן אף בסכנה להוצאה מבתיהן. אנו מלווים את הנשים ומסייעים להן גם כלכלית כך שישרדו, לא יחזרו למקום המסוכן להן, ובהמשך יוכלו להמשיך בשיקומן".

אברהם חיון, מנכ"ל סח"י: "כולם נפגעים מהקורונה, אבל מי שנפגע במיוחד הם הקשישים, המשפחות ובני הנוער שגרים בשכונות הקשות ביותר בישראל. בני הנוער של סח"י, אשר גרים בהן, דואגים לקהילות שלהם באופן קבוע, אך בעקבות המשבר הם תגברו כוחות, ואליהם גם הצטרפו בוגרי סח"י כדי להגיע לכל אחד שזקוק לסיוע, גם לאנשים שלא מוכרים לשירותי הרווחה.

בשבועות האחרונים דאגנו לחלק מזון למעל 50 אלף איש והובלנו את מיזם עצמאות עם משמעות הקורא לציבור להוקיר תודה ולשמח קשישים בבתי אבות ובבידודים. בני נוער של סחי שמגיעים בד״כ משכונות הפריפריה החברתית , כפרי הנוער והאזורים המוחלשים הופכים להיות הכוח המשמעותי בשכונה ובסביבה שלהם ויודעים לזהות הכי טוב את הצרכים של החלשים בשכונה ולהיות הראשונים לתת להם מענה״.

 

נושמות לרווחה

מלך זילברשלג נפגש עם מיכל ושושנה (שמות בדויים), נשים נפגעות אלימות שיצאו לאחרונה עם ילדיהן ממקלטים לנשים מוכות. הצוות של עמותת 'בעצמי' מלווה אותן, מסייע, ותומך בהן. הן רק החלו לשקם את חייהן במקום חדש, אבל לאור משבר הקורונה פוטרו,  נותרו ללא ציוד בסיסי (מזון, תרופות, מחשב), בבידוד חברתי, ובקשיים גדולים. 

שושנה ומיכל מספרות: "אני קונה אבל אני מפחדת שאם אני אקנה עכשיו מחר לא יהיה, גם כשהילדים מבקשים "אמא אני רוצה שתקני לי גופייה לבנה נקייה" , עוד הן אומרות: "לא קל לדבר על זה, ארבע שנים מאוד מאוד קשות, היה מצב שאם אני לא יוצאת משם אז כנראה שאולי אני גם לא אצא בכלל, ברחתי בסופו של דבר".

לגבי השאלה האם כעת הן מאושרות הן עונות מיד "מאוד!", וכי הן סוף סוף יכולות לנשום לרווחה, שושנה אף מוסיפה:  "כל מה שעברתי וחוויתי , אני רואה את האור בעולם הזה, זה שחוויתי דברים קשים, עברתי כל מיני התעללויות, לא אומר שכל העולם רע, יש גם את האנשים הטובים!"

 

לוחמי החסד של סח"י   

"מישהו ניגש אלי אומר לי אתה מחלק מזון? אמרתי לו כן. הוא אומר לי גם אנחנו צריכים". עדות ששמע מלך זילברשלג כשיצא לפגוש את אלה שלא נחים לרגע- לוחמי החסד של סח"י - סיירת חסד ייחודית.

הסיירת מורכבת נוער שבוחר בעשייה על פני אלימות, פשע ושוטטות ברחובות. בימים של שגרה הם מספקים במתן בסתר חבילות מזון לאלפי משפחות מדי שבוע. בימי משבר הקורונה מספר הפניות קפץ פי 10.

אברהם חיון, מנכ"ל ושותף מייסד סח"י, מספר כי הרבה אנשים מסתכלים לפעמים ברחוב ואומרים על המתנדבים של סח"י "וואו החבר'ה האלה פה בשכונה הם הכי בלאגניסטים" , רואים אותם עוברים לצד שני של הכביש, אבל הם לא יודעים שהם אלה שדואגים לאנשים הכי נזקקים, כי כל הפעילות של סח"י היא מתן בסתר".

בת חן כהן, מתנדבת זמן רב בסח"י, שתפה את הסיפור האישי שלה, שכאשר הייתה ילדה , הייתה חברמנית אבל גם מאוד אלימה, לא היה לה איך לבטא את הרגשות שלי, אז היא הייתה משתמשת באלימות, ובסח"י הבינה שיש דרך לבוא, לדבר ולשתף, היו אנשים שליוו אותה, והאנשים האלה כמוה, במקום להרוס את השכונה, עושים טוב לשכונה.

 

במסגרת המבצע הארצי ״מכפילים מהלב״, התרומה של מי שיתרום את המענק (או חלקו) – תוכפל.

ההכפלה נעשית בזכות תרומתן האדיבה של קרן רש"י וקרנות פילנתרופיות שהתגייסו למשימה הלאומית.

התרומות יועברו לסייע לעובדים הסוציאליים, ארגונים ועמותות אשר מסייעות לישראלים להתמודד עם משבר הקורונה, ודרכם אל מגוון אוכלוסיות בהן: משפחות  בקו העוני, טיפול וסיוע לנשים מוכות וילדים החווים התעללות והזנחה ועוד.

ניתן לתרום בלחיצה אחת באפליקציית ביט - בכפתור ייעודי במסך הבית, או דרך האתר המשותף של המבצע הארצי ״מכפילים מהלב״, ולבחור את העמותה לה תרצו לתרום. 
הזדמנות אחרונה לתרומה: www.give-il.org.