הרפורמה החוקית המקשה על צאצאי יהודים ספרדים שגורשו מחצי האי האיברי במאה ה-15 להוציא אזרחות פורטוגלית - ודורשת מהם מגורים ממושכים או ביקורים במדינה לאורך חייהם - אושרה סופית על ידי נשיא פורטוגל בסוף השבוע האחרון.
הנשיא, מרסלו רבלו דה סוזה, שיגר בחודש שעבר את התיקונים המוצעים לחוק לבית הדין העליון של המדינה, ונימק כי הם עשויים לפגוע בזכות השוויון ובזכויות אחרות של מועמדים פוטנציאליים לאזרחות פורטוגלית. בין היתר, הזכיר הנשיא חטופים ישראלים הנמצאים בעזה והביע חשש מהשלכות התיקונים על מצבם ואפילו על חייהם.
ואולם, בשבוע שעבר פסק בית המשפט העליון של פורטוגל כי התיקונים לחוק אינם מנוגדים לחוקה, ואישר ברוב גדול של שמונה שופטים את הנוסח שהתקבל ושאושר על ידי הפרלמנט. "התקנות אינן מפרות את הזכויות של מגישי בקשות האזרחות", נימק בית המשפט את הפסיקה לפי דיווח באתר העיתון "פובליקו", "והן אינן מעמידות בסכנה את חייהם של המבקשים".
כתוצאה מהפסיקה, הנשיא הפורטוגלי חתם על התיקונים לחוק ביום שבת האחרון, והם נכנסו לתוקף רשמי. למעשה, התקנות נוסחו ופורסמו כבר בספטמבר 2022, כך שהאישור מקבע את המצב החוקי כעת, לפיו ישראלים שמנסים לקבל אזרחות פורטוגלית צריכים להציג ירושה מאזרח פורטוגלי בדמות נכס או מניות, או קשר לפורטוגל באמצעות הצגת נסיעות תכופות לפורטוגל לאורך חייהם.
עשרות אלפי ישראלים הוציאו אזרחות
ב-2015, חוקקה פורטוגל חוק המאפשר לצאצאי יהודים שגורשו מחצי האי האיברי במאה ה-15 בשל האינקוויזיציה לקבל אזרחות בתנאים המקלים, שלא דרשו מגורים או ביקורים תכופים במדינה. רבבות ישראלים, לפי ההערכות, פנו לאפיק זה כדי להבטיח לעצמם אזרחות נוספת, בייחוד כזו של החברה באיחוד האירופי, המקנה זכויות רבות.
משרדי עורכי דין ומשרדים רבים המטפלים בנושא בישראל הפכו את הוצאת האזרחות לעיקר עיסוקם, בעלויות משתנות בעבור המבקשים. אפילו בשנתיים האחרונות, אחרי התיקון, הבטיחו משרדים רבים כי הדבר עדיין אפשרי. לפני כחודש, בעקבות המלצת הנשיא לבחון את חוקיות התיקונים, הביעו כמה מהמשרדים בתחום זה תקווה כי אפיק זה ישוב לפעילות. כעת נראה כי התקווה הייתה מוקדמת מדי.
בשנתיים האחרונות, דעת הקהל הפורטוגלית התהפכה, בין היתר, בעקבות טענות לשחיתות בקהילות היהודיות שמונו כדי לספק את האישורים הגינאולוגיים הדרושים בהליך; ובמיוחד בשל העובדה כי האוליגרך הרוסי ממוצא יהודי רומן אברמוביץ' קיבל גם הוא אזרחות פורטוגלית במסגרת החוקים. בתגובה למקרה אברמוביץ', שעלה לתודעה בעקבות הסנקציות נגד אישים רוסיים ואפשר לו להתחמק מהן, החמירה הממשלה הנוכחית את התקנות.
הכתבה פורסמה לראשונה באתר גלובס