נגמרה החגיגה: ארבע שנים וחצי אחרי שכל העולם בערך עבד לעבוד מהבית, אמזון מחזירה לחיים את שבוע העבודה המלא מהמשרד. עוד לפני זה, רוב החברות כבר לא איפשרו לעובדים לעבוד מהבית, אבל אמזון הנהיגה מדיניות גמישה יותר בשנה ומשהו האחרונות, ולפיה העובדים נדרשו לעבוד מהמשרד שלושה ימים בשבוע בלבד.

המדיניות של אמזון הייתה לאפשר לעובדים שלה חזרה הדרגתית וגמישות מירבית, ולכן עבודה היברידית הייתה חלק מהתנאים. במשך שלוש שנים ניסתה החברה להנהיג מדיניות חזרה למשרד, RTO כפי שהם מכנים זאת.  לפני מספר חודשים, הם החלו להדק את הנהלים, ולעקוב אחר שעות העבודה מהמשרדים במטרה להתמודד עם עובדים שמנסים לעקוף את מדיניות החזרה למשרד. עכשיו, גם הנוהל הזה בוטל: החברה הודיעה לכל עובדיה שהחל מתחילת שנה הבאה הם נדרשים לעבוד חמישה ימים מלאים מהמשרד. עבור הרבה מהם, מדובר בהרעת תנאים של ממש.

אנדי ג'סי, מנכ"ל אמזון, הוציא הודעה אתמול (ב') לעובדים, בלשון תאגידית מנומסת: "כדי להידרש לעניין של להיות יכולים להמציא, לשתף פעולה, ולהיות מחוברים מספיק אחד לשני ולתרבות הארגונית שלנו כדי שנוכל לספק את הטוב ביותר ללקוחות שלנו ולעסק – החלטנו שנחזור להיות נוכחים במשרדים בדיוק כפי שהיה לפני הקורונה".

שבוע העבודה המלא באמזון יתחיל בתחילת 2025, ובחברה מקווים שההודעה של היום תיתן לעובדים מספיק זמן להתארגן על עצמם ולהתייצב כפי שהתבקשו.

המעסיקה שלכם פה? החברות שהכי טוב לעבוד בהן בישראל

חבילות של אמזון על מפתן דלת בארצות הברית (צילום: shutterstock)
האם העובדים יתמרדו?|צילום: shutterstock

בישראל, למרבה השמחה, חברות ההייטק עדיין מאפשרות גמישות בהקשר הזה, מתוך הבנה לגבי החשיבות שלה לעובדים, בטח בתקופה המאתגרת שאנחנו עוברים. עבודה מהבית היא עדיין לא הדבר הכי חשוב לעובדים בישראל – במקום הראשון נמצאים יחסי העבודה, ולאחר מכן שיטת ההתנהלות מצד הממונים הישירים. אבל במקום השלישי בסדר חשיבות הפרמטרים, חשובה לעובדים היציבות התעסוקתית וכן הגמישות במקום העבודה – כלומר האם הם יכולים גם לעבוד מהבית, לצאת לאסוף את הילדים וכו'.

העובדים בישראל בהחלט מעדיפים. לעבוד מהבית. מודל העבודה ההיברידי, זה שמאפשר לעבוד חלק מהזמן במשרד וחלק בבית, קנה לו מקום של כבוד לאחר שבתקופת הקורונה הוא הביא לשיפור משמעותי באיזון בין הבית לעבודה. אבל גם פה, הרבה מעסיקים צמצמו לאחרונה את המודל הזה. בחברות הטכנולוגיה, לעומת זאת, מדובר במודל יותר מקובל, והעובדים לוקחים את האפשרות הזו בשתי ידיים.

"מגמת העבודה ההיברידית בענף ההייטק הינה מגמה שעדיין מובילה ונוכחת מאוד בישראל, ונראה כי במיוחד בתקופה האחרונה הפכה לצורך קריטי עבור העובדים", אומר אלן עמיאל מנכ"ל חברת המידע העסקי Coface Bdi, שגם ערכה את סקר שביעות הרצון התעסוקתי וערכה את דירוג החברות שהכי טוב לעבוד בהן.

"מניתוח ממצאי הפרויקט השנתי של דירוג החברות שהכי טוב לעבוד בהן, מצאנו כי כ-68% מעובדי ענף ההייטק עובדים בצורה היברידית. בקרב עובדי ההייטק, הגמישות במקום העבודה נמצאת במקום השלישי, מה שמעיד על החשיבות של העובדים בצורך בגמישות בתנאי העסקתם".

הנתון הזה התחדד עוד יותר בתקופת המלחמה. "57% מעובדי ההייטק ציינו שהדבר שהכי חשוב להם בתקופה זו הוא גמישות בשעות העבודה ואפשרות לעבוד יותר מהבית. החשיבות של העבודה ההיברידית רק עולה, כמו גם שביעות הרצון מהאיזון בין העבודה לחיים האישיים. בתקופה מאתגרת זו, זה מאפשר לעובדים להתמודד עם המציאות המורכבת, תוך שמירה על פרודוקטיביות ותחושת שייכות למקום העבודה. ומאחר שהמודל ההיברידי מאפשר איזון בין הצורך בתמיכה חברתית במשרד, לבין הצורך בזמן עם המשפחה ובתחושת ביטחון בבית – אנחנו רואים את המשך המגמה הזו כחיונית לרווחת העובדים ולחוסן הארגוני בתקופה זו ובעתיד".