שנים לא נשמעה בשורה כל כך מרגשת בענף הבנקאות. בסוף השנה אמורים להתחיל לפעול שני מוסדות בנקאיים חדשים – "הבנק הדיגיטלי הראשון" של אמנון שעשוע (מייסד מובילאיי), ו"אופק" שמוגדר כאגודת אשראי ("Credit Union") שהיא מוסד פיננסי, ללא כוונת רווח, המספק את מכלול השירותים הפיננסיים בדומה למערכת הבנקאית, אך ללא כוונת רווח.

שני הגופים יעבדו באופן דיגיטלי מלא – כלומר, בלי סניפים ובאמצעים מקוונים במחשב ובסמארט פון. לטובת הגופים החדשים תפעל גם הרפורמה למעבר בין בנקים באופן מקוון ("מעבר בקליק"), שתיכנס לתוקף ב-22 בספטמבר 2021, מה שיקל על הבנקים הדיגיטליים לקלוט אליהם לקוחות מבנקים אחרים.

סיכויי ההצלחה של בנק דיגיטלי הולכים וגוברים ככול שהאוכלוסייה הופכת יותר ויותר מוטת טכנולוגיה, וזה מה שקורה בפועל. אמנון שעשוע השקיע 60 מיליון דולר בהקמת הבנק שלו והוא מתכוון להרוויח גם מעבר להשקעה. בכל מקרה, כשרמת שביעות הרצון מהבנקים המסורתיים מסתכמת ב-53% בלבד (על פי מחקר של בנק ישראל), הקרקע לכניסת הבנקים החדשים די נוחה.

יש בישראל כבר בנק שעובד באופן דיגיטלי מלא ("פפר"), המציע שירותי בנקאות זולים, אבל הוא בבעלות בנק מסורתי – לאומי, כך שהוא שונה משני הגופים החדשים שבאים מחוץ למערכת הבנקאית הקיימת. שני הגופים החדשים (כמו גם פפר) ישרתו בשלב ראשון רק משקי בית ועסקים קטנים, לא חברות ועסקים גדולים.

הבנקים הדיגיטליים פורצים לשוק בשלב שבו כל הבנקים המסורתיים מפעילים כבר אתרים מקוונים ואפליקציות. על פי מחקר של בנק ישראל מ–2019, 74% מההתקשרויות של לקוחות עם הבנק כבר נעשות בערוצים ישירים. אלא שהמענה הדיגיטלי של הבנקים המסורתיים הוא עוד ערוץ שירות לצד הסניף, אבל הוא לא מחליף אותו באופן מלא ועדיין לפעולות מעט יותר מורכבות מאשר הפקדת צ'ק או העברת כסף, לרוב יש צורך להגיע פיזית לסניף, לחתום על טפסים וכד'. הבנקים הדיגיטליים מבטיחים לבצע את כל הפעולות בלחיצה על כפתור.

מעבר לנוחות המוצעת בפעילות בכול שעות היממה, הבנקים הדיגיטליים יציעו את שירותיהם תמורת עלויות זולות יותר. כוח האדם המצומצם יחסית (כ-200 עובדים בבנק הדיגיטלי הראשון לעומת כ-9,000 בבנק הפועלים, לדוגמא), והעובדה שאין להם צורך בשטחי נדל"ן גדולים (אין סניפים וצריך רק משרד מרכזי אחד), מאפשר להם להוזיל לנו את עלויות ניהול החשבון משמעותית מבנקים מסורתיים.

הבנק הדיגיטלי הראשון: הסוד הוא בבינה המלאכותית

הבנק קיבל רישיון מבנק ישראל בדצמבר 2019 ויש להדגיש כי הוא הבנק העצמאי הראשון שקם בישראל מאז 1978 שאינו חלק מחמש הקבוצות הבנקאיות הקיימות. הבנק נמצא בבעלות פרופ' אמנון שעשוע, שאחראי על האקזיט הגדול ביותר בהייטק הישראלי לאחר שמכר את מובילאיי לחברת אינטל בתמורה למעל 15 מיליארד דולר. את הפרטים שמובאים בהמשך קיבלנו מהבנק עצמו.

הבנק הדיגיטלי יציע את השירותים הבנקאיים הקיימים כיום במערכת הבנקאית, ובכלל זה – חשבון אישי, חשבון זוגי, הלוואות, פיקדונות, כרטיסי אשראי, ניירות ערך, ערבויות, הוראות קבע ומט"ח. בהמשך, יספק הבנק גם שירותי הלוואות משכנתא.

הבנק החל במרץ 2021 בפיילוט לקבוצה סגורה של לקוחות (עובדי הבנק ומשפחותיהם) ונפתחה רשימת המתנה באתר הבנק לקראת הרחבת הפיילוט ברבעון השלישי והשקת הבנק בסוף השנה לציבור הרחב.

זיהוי חכם ומאובטח בפתיחת החשבון. "הליך פתיחת החשבון יהיה 100% בדיגיטל וניתן לבצע אותו בכל מקום ובכל זמן ללא מעורבות של נציג אנושי עם תהליך זיהוי רב שלבי מאובטח שכולל צילום תעודת זהות וזיהוי חכם באמצעות צילום וידאו תוך התאמה בין ת"ז לצילום הוידאו", טוענים בבנק.

מבטיחים לחסל את המינוס. הבנק הדיגיטלי הראשון מציע מה שהוא מכנה "בשורה חדשנית" בזכות השימוש בבינה מלאכותית:

"לפי נתוני הלמ"ס כמעט 50% ממשקי הבית נמצאים במינוס. אך לפי סקרים שביצענו בבנק הדיגיטלי כ-50% מתוכם לא צריכים להיות במינוס (ההכנסות שלהם גבוהות מההוצאות) – הם פשוט מתקשים לנהל את התזרים שלהם. זו בעיה שעד היום המערכת הפיננסית לא הצליחה לפתור. כאן בדיוק נכנס היתרון המבדל של הבנק הדיגיטלי – באמצעות שימוש בטכנולוגיה מבוססת בינה מלאכותית ננתח את ההכנסות וההוצאות של משק הבית, נזהה אנומליות וננווט את הלקוחות ליעד שהוגדר. במקום לשלוח את הלקוחות שלנו לקורסים בחינוך פיננסי ולבנות טבלאות אקסל כדי להתנהל כלכלית נכון יותר, נשחרר אותם מהניהול המורכב של החיים הפיננסים שלהם".

משרדי הבנק הדיגיטלי הראשון (צילום: ינאי יחיאל,  יח
משרדי הבנק הדגיטלי הראשון|צילום: ינאי יחיאל, יח"צ

כמה יעלה ניהול חשבון בבנק הדיגיטלי? בבנק הדיגיטלי מסרבים בשלב זה לפרסם עמלות, עלויות וריביות: "אנחנו הולכים להיות זולים משמעותית בכל השירותים הבנקאיים המוכרים היום," נמסר.

"היתרון של הבנק הוא בהיותו מבוסס על מודל רזה ויעיל, בלי עשרות אלפי מ"ר נדל"ן, מערכות מחשוב כבדות ומערך תפעול יקר, ניתן לגלגל את החיסכון הזה ללקוחות.

כרטיסי אשראי? "הבנק חתם על הסכם הנפקה ותפעול של כרטיסי האשראי שלו עם קבוצת ישראכרט במאי אשתקד". כאמור, הבנק אינו חושף בשלב זה עלויות שייגבו על כרטיס אשראי, אך מבטיח להיות זול יותר.

ומה לגבי ניירות ערך? "הבנק הצטרף כחבר לבורסה לני"ע ויאפשר מסחר בניירות ערך בארץ ובחו"ל, גם כן בעמלות תחרותיות. נפרסם את כל הפרטים על העלויות המלאות לקראת ההשקה אבל כבר היום יכולים להגיד שנהיה זולים, לאורך זמן ולכולם, ולא רק למי שחבר במועדון לקוחות יוקרתי, או למי שמתמקח".

ומה עם ריביות לחובת ולטובת הלקוח? "נשתמש בטכנולוגיה לבצע מודל חיתום אשראי חכם ומותאם אישית למאפייני הלקוחות".

מה לגבי פעולות מרכבות? אם אני רוצה דחוף שהבנק יאשר צ'ק למרות שאני חורג מהמסגרת? "יהיה גם מוקד טלפוני עם בנקאים אנושיים מסביב לשעון", מבטיחים בבנק.

ומה עם סכנה של מתקפת סייבר? "האמון והביטחון של הלקוחות חשובים לנו יותר מהכל ובין היתר בדיוק בגלל זה בחרנו לעבור את התהליך המורכב של קבלת רישיון ופיקוח של בנק ישראל שמציב דרישות יציבות ואבטחה מחמירות. להקים בנק חדש מייצר יתרון לא מבוטל בכל הקשור להתמודדות עם אתגרי אבטחה שכן התשתית ערוכה היטב לאתגרים של העולם החדש עם הטכנולוגיות המתקדמות ביותר. יתרה מכך, לא פעם פריצות אבטחה נגרמות בגלל טעויות אנוש בעוד שבנק שהוא דיגיטלי מקצה לקצה דווקא מפחית את המעורבות האנושית".  

"אופק" – להיות בעל מניות בבנק  

בבנק הדיגיטלי הראשון לא אוהבים שמשווים אותם ל"אופק", שמכנה עצמו גם כ"בנק חברתי", משום שכאמור אופק הוא אגודת אשראי, והוא לא תחת הרגולציה של הפיקוח על הבנקים אלא תחת רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון.  אחד ההבדלים המרכזיים בין הבנקאות המסורתית לבנקאות השיתופית היא העובדה כי בבנק שיתופי/חברתי - ובמקרה הזה אגודת האשראי - הלקוחות הם גם הבעלים.

יהודה טלמון, יו"ר הוועד המנהל של "אופק" עונה לשאלות.

למה אגודת אשראי?
"דרישות ההון להקמת בנק בישראל מגיעות ל-75 מיליון שקל. בהיותנו גוף חברתי, לא יכולנו לעמוד בדרישות אלו.

"מאז הוקמה האגודה ב-2012, הצטרפו אליה כ-7,000 איש ואישה (מעל גיל 18), שקנו מניה, שמחירה כיום 1,000 שקלים. נוכל לעמוד בדרישות ההון העצמי הנדרש של 10 מיליון שקל עד סוף 2021. בישראל זה חדש, אבל בארה"ב מתנהלים 120 מיליון לקוחות באמצעות אגודות אשראי (קרדיט יוניון) ולא בבנקים".

כולם מתקבלים? אפשר למכור המניה?
"לא כולם מתקבלים אוטומטית, היו גם מי שלא קיבלנו. חברות מקנה זכות גם לבן/בת הזוג והילדים. רק מי שקונה מניה יכול לפתוח חשבון בנק בה כדי ולקבל ההטבות שאנחנו מעניקים. אנחנו מגבשים דרך להעברת המניה בעתיד".

חייבים לפתוח חשבון?
"יש מצטרפים שממתינים בקוצר רוח להתחיל בפעילות ולהעביר את החשבון שלהם ויש מצטרפים שמבינים את השינוי הכלכלי והחברתי ולכן רוכשים מניית חברות, גם אם הם לא יעבירו את החשבון שלהם, ואולי ישתמשו באופק כחשבון משני".

אז מי שלא פותח חשבון, בעצם תורם 1,000 שקלים?
"מדובר בשינוי כלכלי וחברתי, כאמור - אין אצלנו חלוקת רווחים, אבל אנחנו מספקים שירותים שמעניקים ערך לחברים: חשבון בנק משתלם, אשראי מוזל, חסכונות רווחיים, וגם כרטיס אשראי ללא עלות ומועדון לקוחות צרכני, וגם ביטוח בריאות קבוצתי לחברי אופק. בהדרגה אנחנו מוסיפים שירותים נוספים לטובת החברים".

למה אפשר לרכוש רק מניה אחת?
"כדי שלא יבוא טייקון וישתלט על האגודה".

איך תקבעו מסגרת אשראי לחבר?
"אחרי חיתום והוכחת יכולת כלכלית. זו לא פילנתרופיה".

מה אתם מציעים במסגרת שירותים בנקאיים?
"אנחנו מכוונים למשקי בית ועסקים קטנים וזעירים, שבבנקים המסורתיים גובים מהם הרבה יותר ונותנים להם הרבה פחות. מדובר בחשבון עו"ש, הלוואות, פיקדונות, כרטיס אשראי ובהמשך גם השקעות בניירות ערך".

כרטיס אשראי? כרטיס "משקארד" שהוא מועדון הצרכנות המוביל של משקי הקיבוצים בשילוב ישראכרט. הנפקת הכרטיס היא בפטור מלא מדמי הכרטיס לכל משך חיי הכרטיס, כל עוד הכרטיס משויך למועדון משקארד, לצד תשלום של 2 שקלים לחודש – דמי מועדון. ניתן להזמין את כרטיס האשראי במותגים שונים: MasterCard, VISA ו- Amex.

בכמה תהיו זולים מבנק רגיל?
"אנחנו לא מתנהלים לטובת רווח, לכן מצמצמים מרווחים לטובת הלקוח – עמלות של כמה שקלים בחודש על עו"ש (תלוי במספר המצטרפים), ריביות נמוכות יותר על הלוואות (בשאיפה ל-25% פחות מבנקים); 1% יותר ריבית על פיקדון מאשר בבנקים.

"דוגמא להטבה באופק – ערבות בנקאית לשכירת דירה. בנק רגיל גובה עמלה למרות שאין סיכון כי מדובר בהפקדה של כסף מזומן. אצלנו גם לא תהיה עמלה וגם תקבלו ריבית על הכסף. שינוי חשיבה ופרדיגמה".

מה עם טיפול בבעיות מורכבות של בעל חשבון?
"יש גם שירות עם מענה אנושי לטיפול בבעיות מרכבות".

יש חתך מאפיין למצטרפים לאגודת האשראי?
"אין חתך מאפיין – יש לא מעט חברים שעברו את גיל 70. הצטרפו מכל רחבי הארץ".

השורה התחתונה: למי זה מתאים

הלקוחות ירוויחו מכניסת הבנקים החדשים. גם אם הבנקים המסורתיים לא ייפגעו משמעותית מהשינוי בשוק, התחרות תעשה את שלה, בדומה לרפורמה בסלולר. הבנקים המסורתיים יצטרכו לבצע הוזלות נוספות בעלויות ניהול חשבון הבנק שלנו, במיוחד בערוצים הדיגיטליים. הבנקים ימשיכו במגמה לסגור סניפים ולצמצם כוח אדם, מה שיאפשר להם את ההוזלות.

מי שמחפש זמינות גבוהה והוזלת עלויות, וקל לו להתנהל דיגיטלית, הבנקים הדיגיטליים בהחלט יענו על צרכיו. מי שזקוק לשבת מול אסנת הפקידה בסניף ולשטוח בפניה את צרותיו כדי שתאשר לו הלוואה, אין לו מה לחפש בבנק דיגיטלי. לקוח בעייתי בבנק מסורתי לא יקבל יחס אחר בבנק דיגיטלי. להיפך, בדיגיטציה יש פחות גמישות שאולי תקבלו מול עובד בנק אנושי. מאידך, אולי בינה מלאכותית באמת תסייע לכם לשפר את ההתנהלות הכספית שלכם?