בימים בהם כסף נספר במטילי זהב כבדים, מובן מדוע שליחתו למדינה זרה תהיה מסובכת ויקרה, בכל זאת, יש צורך בכלי תחבורה – ספינה, רכב או מטוס, שיוביל את הזהב היקר והכבד. אולם כיום כסף אינו אלא מספרים שמוקלדים לתוך מחשב, עובדה שלצערנו לא הופכת את העברת הכסף לחו"ל לזולה יותר.
ככלל, הבנקים גובים עמלות בגבהים שונים על העברת כסף לחו"ל, כשלרוב גובה העמלה תלוי בגובה סכום ההעברה. כשהסכומים נמוכים, גובה העמלה נע בין שלושה לארבעה אחוזים, בדרך כלל. אולם המקרה של מ', לקוחה בבנק הפועלים, שופך אור על הבהלה של הבנקים לגזור קופון מהתהליך, ועל הגורמים השונים שלוקחים בה חלק.
- עוד ב-mako כסף:
- הסניף נסגר, תאספו את הדואר מהריצפה
- ניצולי השואה דורשים: החזירו לנו את הרכוש
- המפה: איפה גרים 50 האנשים העשירים בעולם
מ' חזרה לא מזמן משהות של שנה וחצי בניו יורק. חשבון הבנק שלה בבנק "צ'ייס" בארצות הברית נכנס למינוס, וכדי למנוע את תשלום הריבית העבירה 100 דולר מחשבונה בבנק הפועלים בישראל לבנק "צ'ייס". להפתעתה, הסכום שהתקבל בחשבון האמריקאי עמד על 70 דולר בלבד. כלומר, נלקחה ממנו עמלה של 30 אחוז. כשפנתה מ' ל"צ'ייס" לברר מאין נלקחה העמלה הסבירו לה שהם לא גובים עמלה בסכום כזה, ושהעמלה יורדת מהחשבון עצמו ולא מסכום ההעברה, ואכן – בחשבונה של מ' הופיע חיוב בסך 15 דולר כעמלת העברה.
"כשדיברתי עם 'פועלים', נציגה מטעמם הסבירה לי שהם לא לקחו את העמלה הזו, ושזה כנראה 'בנק באמצע' בינם לבין צ'ייס שלקח את העמלה", מספרת מ'. "כשניסיתי להבין מה זה בכלל אומר 'בנק באמצע' ולמה כלקוחה לא מודיעים לי על כך, היא לא ידעה לומר לי במה מדובר. כאילו יש שד שקוף בין הבנקים שלוקח לעצמו את הכסף".
גם בנק הפועלים טרח לקחת לעצמו עמלה של שלושה דולרים וחצי. לאחר שירדו שלושת העמלות, נותרה מ' למעשה עם החישוב המדהים הבא: מ-100 דולר שהעבירה בסכום הראשוני נשארו 49 דולר. פחות מ-50 אחוז מסכום ההעברה המקורי.
מבנק הפועלים נמסר: "בנק הפועלים גובה עמלה בהתאם לתעריפון הבנק, במקרה הנדון 3.5 דולרים. עמלות הבנק הכתב (הבנק בחו"ל) נגבות על ידו ובהתאם לאישור הלקוחה נעשות על חשבון מוטב ההעברה".
יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il