בדו"ח מבקר המדינה האחרון, שפורסם בנובמבר 2015 קבע המבקר, יוסף שפירא כי רשות המסים גבתה גביית יתר משכירים במשק וכי עליה להשיב להם מיליארדי שקלים. אף שרבים מהשכירים עומדים בקריטריונים המזכים אותם בקבלת החזר מס המציאות מלמדת כי שיעור נמוך מהם אכן פונים לממש את זכאותם. סקר חדש של חברת "עוקץ מערכות סקר" מגלה סיבה אחת מפתיעה: פחד.
עוד ב-mako כסף:
- כך תקררו את הבית בלי לצרוך המון חשמל
- מה תגידו לפקיד הבנק שמנסה למרוח אתכם?
- ישראלים מוציאים פי 6 מאירופאים על חתונות
20% מכלל המשיבים אינם פונים לברר את זכאותם לקבלת החזר מס בגלל החשש ממס הכנסה. ככל שגיל המשיבים עולה – כך גם עולה הפחד מפני רשויות המס. על פי הסקר גברים חוששים הרבה יותר מנשים. נתוני הסקר מלמדים כי 18.5% מהנשים שהשיבו נמנעות מפאת סיבה זו לעומת 23.4% מהגברים.
הסיבה השכיחה ביותר לאי בירור הזכאות היא הנחת היסוד בקרב השכיר כי הוא אינו עומד בקריטריונים. כ -52.7% מכלל המשיבים נמנעים מבירור זכאותם מסיבה זו. עוד עולה מהסקר כי ככל שגיל המשיבים עולה, כך גם עולה ההבנה שהם מגלים ביחס למידת זכאותם. כ-27% מקרב המשיבים נמנעים מבירור זכאותם בשל החשש מבירוקרטיה.
לא להעיר את הדובים
לדברי עמי ברגמן מנכ"ל משותף בחברת עוקץ מערכות: "בלא מעט שיחות שניהלתי עם עובדים בעבר, עלתה סוגיית החשש ממס הכנסה. רבים העידו כי אף אם להבנתם מגיע להם סכום כסף בלתי מבוטל כהחזר, הפנייה היזומה למס הכנסה, נתפסת עבורם כאקט של להעיר דובים מרבצם, שיסתיים באופן בלתי רצוי - במקום החזר מס, קיים סיכוי וחשש שמא פקיד השומה ינבור בתיק ויימצא כבר את האופן בו הם יאלצו לשלם תוספת מס".
לצד החזרי המס לשכירים בכלל, בחנה חברת עוקץ מערכות היבט נוסף: מידת המודעות של העובדים שמחזיקים ברכב ליסינג מהעבודה לקבל החזר מס בגין נסיעות לצורך עבודה. ולא מדובר על כסף קטן.
מנתונים שפרסם לאחרונה ד"ר אמיר זיו, לשעבר המדען הראשי של משרד התחבורה, עולה כי ישראל נחשבת אלופת העולם בנושא רכבי הליסינג, כאשר הערכה היא שנעים על הכבישים כ-300,000 מכוניות ליסינג. תקנות מס הכנסה קובעות כי עובד שמקבל רכב צמוד ישלם כמס סכום צמוד מדד של 2.48% מ'מחיר המחירון' הרשמי של יבואני הרכב, ואין זה משנה אם הנסיעה בוצעה לצורכי עבודה או לצרכים פרטיים. לשיטת המדינה, עובד שמקבל רכב צמוד ממקום העבודה, ומשתמש בו בעיקר לצורכי ביצוע מטלות תעסוקתיות, ישלם את אותו המס שמוטל על עובד המשתמש ברכב בעיקר לצרכיו הפרטיים. השיטה פועלת כך בין היתר מסיבות טכניות של חוסר יכולת להפריד בין נסיעות עבודה לנסיעות פרטיות.
אולם בית המשפט פסק כבר כי נהגים יכולים להוכיח את הנסיעות העסקיות בפועל ולשלם מס רק על נסיעותיו הפרטיות. כל נסיעה שמוגדרת לצרכי עבודה מזכה את הנהג בהחזר מס מלא. על פי הסקר של חברת עוקץ, רק 11.9% מהציבור מודעים להחזר האפשרי הזה.
יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il