הפקידה בבנק שוב מתקשרת, ושוב אתם מופתעים. לאן נעלם הכסף בחשבון? איך ירד סכום גדול כל כך על כרטיס האשראי. נגלה לכם סוד קטן: אין חורים שחורים שבולעים לכם את הכסף. יש סיבות ברורות בגללן הכסף לא נמצא יותר בחשבון שלכם. אספנו למענכם את דרכי החשיבה שמנהלות את אורח החיים שלכם ומרוקנות את החשבון, וגם כמה פתרונות.

אתם שוכחים את הכללים הכי פשוטים

כסף נכנס, כסף יוצא – זו דרכו של עולם. אם זו פילוסופיית החיים שלכם - אתם מאלה שלוקחים את החיים בקלות ואתם מאושרים. אבל כדי לשמור על האושר הזה צריך לזכור שני דברים, כמעט מובנים מאליהם: א. ההכנסות חייבות להיות גדולות מההוצאות. ב. רמת ההכנסות חייבת להיות קבועה. זה נשמע בסיסי ואפילו טריוויאלי, אך עם זאת יש לא מעט אנשים שמתעלמים מהכללים האלה.

ברגע שנכנס כסף, אתם פותחים את הארנק

אנחנו חיים רק פעם אחת, ומומלץ למצות כל רגע; אבל אם הצלחתם להגדיל את הכנסותיכם ומרוב אושר אתם רצים מיד לקניון, משדרגים את הסלולרי (בלי סיבה אמיתית) וקובעים בערב למסעדה, סביר להניח שתוך זמן קצר תמצאו את עצמכם במצב קשה. קנו רק מה שאתם באמת צריכים. מי שמחושב גם כשיש לו כסף ביד, מצליח לשמור את הראש מעל המים.

אישה קונה בגדים (אילוסטרציה: Wavebreakmedia Ltd, Thinkstock)
התבלבלתם, כסף בחשבון הוא סיבה טובה לא לקנות כלום|אילוסטרציה: Wavebreakmedia Ltd, Thinkstock

אתם חושבים רק על ההווה, ומתעלמים מהעתיד

אנשים נוטים להתמקד בצרכיהם הנוכחיים, וחושבים שצרכי הקיום העתידיים יסופקו בדרך כלשהי. בכל החלטה פיננסית יש לקחת בחשבון גם את העתיד. כל בעיה כלכלית תמחזר את עצמה אם לא תבינו שחשבון הבנק שלכם צריך להתנהל עם הפנים קדימה. או במילים פשוטות יותר: תחסכו, תשקיעו.

אתם חושבים שמוקדם מדי להתחיל לחסוך

בגיל צעיר קל להיסחף על ידי ההנאות השונות שכסף יכול לקנות, מתוך מחשבה משמחת, ומשוללת יסוד כמובן – עכשיו נחיה, אחר כך נחסוך. לצערנו, זה לא נכון. אף פעם לא מוקדם מדי כדי לחסוך חלק מההכנסה שלכם, גם כשאתם מאד צעירים. גם אם תפקידו 150 שקל בחודש, יהיו לכם קרוב ל-2,000 שקל בסוף השנה. מה רע בזה?

כרטיסי אשראי (אילוסטרציה: thinkstock)
זהירות, כרטיסי אשראי|אילוסטרציה: thinkstock

אתם מאבדים שליטה על ההוצאות

רובנו חושבים שאנחנו יודעים מאיפה הכסף שלנו מגיע ולאן הוא הולך. זה נכון אולי לגבי ההוצאות הגדולות שלנו, אבל דווקא הדברים הקטנים, היומיומיים, הם אלה שבדרך כלל אוכלים את הכספים שלנו. הפתרון -  נהלו יומן להכנסות והוצאות כדי שתהיה לכם שליטה בכספים שלכם. רישום זה במשך חודשיים-שלושה יגלה לכם לאן "נעלם" הכסף. כך תוכלו לנתח את מצבכם ולהגיע להחלטות שיביאו לאיזון. תציצו כל כמה ימים גם בחשבון הבנק שלכם וגלו אם גבו מכם עמלות מיותרות, או סתם טעויות. גם זה קורה.

לא קבעתם מראש תקציב

ייתכן שאתם כן מתעדים את כל הוצאותיכם, אבל לא קבעתם תקציב מראש. תקבעו בכל שבוע תקציב ריאלי - הוא הבסיס של כל התכנון הפיננסי שלכם.

אתם מתעלמים מהחובות

רובנו נוטים להתעלם מבעיות שקשה להתמודד עמן. מדובר במתכון בטוח לאסון והוא תקף גם לגבי הכספים שלכם. שלמו חובות בזמן, אחרת תשלמו גם ריבית וקנסות והחוב רק יילך ויתפח. אם יש לכם הלוואות, קחו בחשבון שהריבית אוכלת חלק ניכר מהכספים שלכם.

סטטוס צעירים - מסיבת בריכה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
תהנו מהחיים עכשיו, אבל אל תשכחו לדאוג לעתיד|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

לא קבעתם לעצמכם מטרות פיננסיות

מה אתם רוצים באמת? לחיות את החיים? להתעשר? להוריש ירושה רצינית לילדים? לכל החלטה יש משמעויות שחשוב להכיר בהן, בין אם מדובר בוויתור על חלק מהנאות החיים, ובין אם מדובר בהחלטות של מה עושים עם חסכונות. רצוי לכתוב את המטרות שלכם ולעיין בהן מדי פעם כדי שתישארו על המסלול שבחרתם.

אתם משתמשים באשראי במקום במזומן

הבנקים וחברות האשראי המציאו כלי נפלא להגדיל את הרווחים שלהם ולהגדיל את החור בכיסנו. הכסף לא יוצא מכיסנו, ואנחנו ממשיכים לקנות עוד ועוד. כל עוד הכרטיס עובר, הכל נראה בסדר. אבל הכסף שהוצאתם הוא אמיתי, והוא ייעלם מחשבונכם בקרוב. אמנם אפשר לעקוב בזמן אמת אחרי הוצאות האשראי, אבל מעטים מצליחים להקפיד ולבדוק לאורך זמן. עדיף להשתמש באשראי לתשלומים שמושפעים פחות מאמצעי התשלום, כדון חשבונות חשמל וטלפון. הם עדיפים על הוראת קבע בבנק, כיוון שהם חוסכים את עמלת השורה. בכל דבר אחר, עדיף לכם לקנות בכסף מזומן שתוציאו מהכספומט פעם בשבוע. כך תדעו מתי הכסף נגמר באמת.

אתם מאמינים בתשלומים

כמעט ואין הצדקה שנשלם על מה שאנחנו צורכים עכשיו (בעיקר מזון), בעוד חודשיים. כך אנחנו מעמיסים על התקציב של החודש הבא. בנוסף, רכישה בתשלומים מקשה על מאוד על תכנון כלכלי ושליטה בהוצאות. אם אתם רגילים לקנות בתשלומים, תגיעו למצב שבחודש חדש תמשיכו לשלם על עוד ועוד עסקאות, ותמצאו את עצמכם בחריגה. עדיף לשלם בתשלומים רק במקרים של הוצאות גדולות ובלתי צפויות כגון טיפול שיניים גדול, מכונת כביסה ששבקה חיים או תיקון הכרחי ברכב. מדובר בהוצאה הכרחית, אבל כזו שמעטים מצליחים לעמוד בה בתשלום אחד.