הירידות הגדולות בשוקי ההון בעולם נמשכות, וגם בבורסה בתל אביב. לאחר פדיונות הענק של קרנות הנאמנות בישראל, הגיע תורן של קרנות ההשתלמות, קופות גמל להשקעה וכדומה. עדיין לא מדובר בהיסטריה מלאה, אבל קצב הבקשות למשיכה הולך וגובר.
במקביל, הבנקים למשכנתאות יוצאים במחווה ללווים ונותנים "גרייס" (דחיית תשלומי המשכנתא) של עד 3 חודשים (המזרחי מעניק עד 4 חודשים) כולל הקרן והריבית, וקבלת פטור מלא מעמלה.
"אנחנו חווים גידול משמעותי בפניות של לקוחות המבקשים למשוך את כספי קרנות ההשתלמות שלהם, או מוצרי חיסכון נזילים אחרים, או לעבור מעבר מסלולים בתיקי ההשקעה שלהם". אומרת שני בלו הרפניסט, מנכ"לית הגמל והפנסיה בבית ההשקעות הלמן אלדובי. "המשיכות הם של כספים נזילים, ולא באותם היקפים והיסטריה כמו בקרנות הנאמנות. זה לא אומר שמה שקורה היום יהיה גם בעתיד, אם המגיפה תתפשט, גם מגמה זו עלולה להשתנות".
טדי לין, מנכ"ל מיטב דש גמל ופנסיה, מציין גם הוא כי "בימים האחרונים נרשמת עליה בפדיונות בקרנות ההשתלמות; מדובר במגמה טבעית, כאשר עולה אי הוודאות, אנשים נוטים למשוך כספים נזילים אשר נמצאים בקופות. כספי חיסכון ארוך טווח כשמם כן הם ומיועדים לחיסכון לטווח ארוך, ולכן יש לנסות ולהכיל משברים תקופתיים. אנו למודי ניסיון כי לאורך הזמן השווקים מתקנים את עצמם וחוזרים למסלולם בתוך מספר חודשים, ולכן לדעת החברה כל מי שחוסך לשנים הבאות צריך לשקול היטב את צעדיו, כאשר אנו ממליצים שלא לפעול בחיפזון ולפדות את כספי הקופה ככל שמתאפשר".
מה צריך לעשות מי שחושש להפסיד?
את השאלה שמטרידה כל מי שיש לו חיסכון שאלנו את אודי אלוני, מנכ"ל משותף ומייסד האתרים הפיננסיים פאנדר, אדוויזרלנד ובלומר השקעות אלטרנטיביות. "מעולם לא נתקלנו במצב כזה כמו שאנחנו נמצאים בו בימים אלה. גם המומחים הגדולים בארץ לא זוכרים מצב דומה בעבר ובגלל זה גם הפאניקה. מה שמעודד זה העובדה שבסין הצליחו להתגבר על המגיפה, שאצלם הייתה החמורה ביותר עד כה, בתוך קצת יותר מחודשיים וגם בדרום קוריאה. אי לכך, אפשר להעריך שהעולם יתגבר על המגיפה בתוך מספר חודשים".
אז מה צריך לעשות מי שהכסף שלו מושקע בבורסה? וזה לא רק המשקיע האקטיבי, אלא ציבור גדול של בעלי קרנות השתלמות, גמל להשקעה, פנסיה.
" מי שלא משך את הכספים שלו עד היום, הפסיד כסף", מבהיר אלוני. "וזה לא משנה באיזה מסלול הכסף היה מושקע, כי כול הנכסים ירדו, כולל אג"ח. רק האפיק הממשלתי שקלי נותר יציב יחסית. מי שהיה מושקע יותר במניות, הפסיד יותר, ומי שהיה סולידי הפסיד פחות".
באשר לעתיד, אלוני מחלק עצות שונות לטווחי גילאים שונים.
צעירים (עד 40): זה זמן ההזדמנויות
"לצעירים הייתי ממליץ לא רק שלא לצאת מהבורסה, אלא לא לפחד למצוא דווקא עכשיו הזדמנויות ולהשקיע – גם במניות וגם באג"ח, בתנאי שיש להם כסף מזומן פנוי," מדגיש אלוני.
בני 40 עד 60: בלי פאניקה
"גילאי 40-60 – לא להיכנס לפאניקה. בעולם הרפואה בטוחים שיימצא חיסון לנגיף בתוך שנה פלוס, ויש כבר גם תרופה ניסיונית לטיפול בחולים קשים. לכן, הפאניקה בשווקים תירגע בסופו של דבר. אני לא ממליץ להם למשוך כספים מקרנות השתלמות או גמל, או לשנות מסלולים בפנסיה.
"מי שמראש מכוון, לאחר ייעוץ מקצועי, להשקעה ברמת סיכון גבוה, שיישאר במסלול הזה, ולא יעשה צעדים רק בגלל הקורונה. כול משקיע צריך לבדוק אם רמת הסיכון של המסלול שלו מתאימה לו מלכתחילה. מי שלא בנוי לסיכון גבוה, כמו אדם שמרוב התלהבות מהרווחים שלו במניות לפני שנה, והעביר את כול הכספים שלו למניות, צריך להתייעץ מה לעשות.
הפאניקה בשווקים תירגע בסופו של דבר. אני לא ממליץ לבני 40 עד 60 למשוך כספים מקרנות השתלמות או גמל, או לשנות מסלולים בפנסיה
אודי אלוני
"כל אחד צריך להמשיך להתנהל בתיק ההשקעות שלו בהתאם לרמת הסיכון שנמצאה מתאימה לו. אם היא לא מתאימה לו, הוא צריך לתקן - אני לא מדבר על ספקולנטים אלא על בעלי תיקי השקעות אותם בנו לאחר ייעוץ מקצועי.
"כלומר, אם התייעצתם מראש עם מתכנן פיננסי שעשה לכם התאמה מושכלת של תיק ההשקעות לצרכים שלכם, תישארו שם. אתם תחוו את הנפילה הגדולה אבל גם את ההתאוששות הגדולה. מי שלפני שנה עבר למסלול אגרסיבי, שלא טבעי לו, ועכשיו נבהל והקטין הפקדות או עבר למסלול סולידי יותר, הרי שהכסף החדש שלו ייהנה בעוצמה של ההתאוששות שבסופו של דבר תגיע. בסופו של דבר, מדובר באנשים שיש לפניהם עוד עשרות שנים של השקעות".
דור המבוגרים והפנסיונרים: חייבים כסף זמין
"לדור בני ה-60 פלוס והפנסיונרים, העצה שלי אליהם – לבדוק כמה כסף רזרבי לשעת חירום יש להם. בגיל הזה לא מסתכלים כבר על השקעות לטווח ארוך. צריך לבדוק כמה כסף יש ליום סגריר, ואם אין מספיק צריך למשוך כסף שמושקע לטווח ארוך.
"יש לזכור, שאלה גם הגילאים שהסיכוי שלהם לחלות בצורה קשה, אם הם נדבקים בנגיף הקורונה, גדול במיוחד. הם יזדקקו יותר מאחרים לכסף מזומן לידם. לכן הם צריכים שיועץ ההשקעות שלהם ידאג שיהיה להם יותר נכסים נזילים בתיק שלהם ולהעדיף בימים כאלה אפילו פיקדון בבנק, ואני מכיר גם כאלה שמחזיקים יותר כסף מזומן בבית, מי בכספת ומי מתחת לבלטות, שזה פחות מומלץ.
"לא להתפתות אחרי הצעות להשקיע בהשקעות אלטרנטיביות שהפכו לפופולאריות, גם אם התשואה יכולה להיות טובה מהבורסה, כי זה כסף לא נזיל, וזה לא מתאים בימים אלה למשקיעים המבוגרים". מסכם אלוני.