אנחנו בשיאו של הקיץ ומאות אם לא אלפי ישראלים מזמינים טכנאי מזגנים להתקין או לתקן מזגן.
אולם, מה שרובם לא יודעים הוא שזה יכול להיות הרה אסון. התקנת מזגן בבית דירות היא לעתים  עבודה מסוכנת והסיבות לכך הן רבות, מגוונות, ויכולות להיות אף קטלניות. החל משימוש לקוי בסולם נע ונד, דרך הסתמכות על מדרך רעוע שעלול לקרוס תחת משקל המתקין ו/או משקל המזגן, וכלה במסתורי כביסה חסרי מעקות המתגלים כמלכודת מוות. בעיה נוספת היא שרבים מטכנאי המזגנים הפועלים במגזר הפרטי אינם קבלנים שעובדים באתרי בנייה. מעטים מהם הינם בעלי ניסיון ו/או רקע מתאים לעבודה בגובה. זה לבד יכול להיות בעייתי מאוד.

כבר לפני מספר שנים הגישה חטיבת המזגנים באיגוד לשכות המסחר למשרד העבודה נייר עמדה המתייחס לנושא ובו נאמר במפורש כי "התקנת מזגנים היא פעולה מורכבת שדורשת חיבור חשמל וצנרת גז של היחידה הפנימית ליחידה החיצונית במזגן, עבודה בגובה והתקנת מוצר כבד בגובה". במילים פשוטות יותר – מדובר הן בעבודה מורכבת והן בהתקנת מוצר כבד, המתבצעות בגובה ומכאן הסיכון הרב.

דברים אלה הם בעלי משמעות דרמטית לכל אזרח במדינה המתכוון להתקין, להחליף או לתקן מזגן, בין אם במסגרת שיפוץ דירתו ובין אם לצורך טיפול נקודתי במיזוג. כמובן שהנושא רלבנטי עבור דיירי פרויקטים של תמ"א 38/1 אשר רבים מהם מרחיבים את השיפוץ, בין השאר עם התקנת מערכות מיזוג חדישות (באופן פרטי שלא במסגרת התמ"א) . המשמעות היא שדייר המזמין התקנת מזגן, הן במקביל לעבודות בפרויקט לשיפוץ ביתם והן לאחר מסירת הבניין המוגמר, חייב להיות מודע לסיכונים הכרוכים בעבודה זו, לרבות הסיכונים הבטיחותיים, המשפטיים והביטוחיים הרובצים לפתחו. 

>> איזה מזגן מיני מרכזי בחרו טכנאי המזגנים?

>> המזגנים המומלצים בישראל

האחריות המשפטית

לפי פסיקת בתי המשפט קיימת חובת זהירות מושגית בין הבעלים לבין המבקרים אצלו, לרבות בעלי מקצוע. במידה שבעל הדירה היה יכול לכאורה לצפות את הסיכון, והוא לא נקט באמצעים סבירים לשם מניעתו, חובת הזהירות הופכת ממושגית לקונקרטית. ברמה המשפטית, התקשרות עם מתקין מזגנים מציבה את המזמין בתור "מבצע הבנייה" וכפועל יוצא מכך מונחת לפתחו אחריות מוגברת בתחום הנזיקין. שנאמר, "על המחזיק ובעל השליטה והפיקוח במקרקעין מוטלת החובה לברר מי אמור לבצע את התיקון, מה הן הסכנות האורבות למתקין ואילו אמצעי הגנה ובטיחות ננקטו. הימנעות מעשיית האמור מלמד על אדישות המחזיק לגורל מבצע התיקון. אדישות שכמוה עשיית מעשה או הימנעות מעשיית מעשה אשר גרמו לאסון" (ת"א 1828/05)

מבחינה משפטית, כאשר בעל דירה בפרויקט תמ"א 38/1 או בעל דירה בכלל, מתקשר עם קבלן פרטי, כגון מתקין מזגנים, ראשית, הוא חשוף לאחריות לפיצוי במקרה של נזקי גוף (או רכוש) שייגרמו במהלך העבודות. שנית, פוליסת הביטוח הפרטית של הדייר (ביטוח דירה) איננה בהכרח מספיקה (אם בכלל היא קיימת).

כיסוי מוגבל בביטוח דירה

הטעות הרווחת בקרב בעלי דירות היא שביטוח הדירה הפרטי מכסה נזקי גוף של אנשי מקצוע המבקרים אצלם. חשוב לדעת שגם אם יש לבעל הדירה פוליסת ביטוח פרטית, היא בדרך כלל עלולה שלא לכסות – במבנה הסטנדרטי והבסיסי שלה – עבודות קבלניות. אמנם, לעתים, הדיירים מסתמכים על הרחבות לעבודות שיפוץ בפוליסות ביטוח הדירה, אך ההרחבות האלו אינן תמיד "מספקות מענה" ביום פקודה. 

על פי רוב מדובר על הרחבות ביטוח צד שלישי בסכום נמוך יחסית (500,000 שקלים עד מיליון שקלים במקרה ממש טוב), המעניקות רק כיסוי "רזה" בשל עבודות שיפוץ קלות המתבצעות במשך זמן מוגבל בלבד, עד שבועיים ימים. כיסוי מוגבל לכל הדעות. ונזכיר, אנו עוסקים כאן בסכנה להתרחשות תאונה קשה או קטלנית בעקבות נפילה מגובה. קרי, תביעות נזקי גוף שיכולות להאמיר לכדי מיליוני שקלים. ראו למשל את המקרה המצער של נפילת מתקין המזגנים בדירתו של איש תקשורת, ידוע, אשר הובילה להגשת תביעה בסך כ-5.8 מיליון שקלים. 

איציק סימון (צילום: דני שביט,  יח
איציק סימון|צילום: דני שביט, יח"צ

הסיטואציה הזו יוצרת חשיפה משמעותית עבור הקהל הפרטי, אשר איננו מכיר את הפוליסה, איננו בקיא בהשלכות השונות, וסביר להניח שכלל לא מודע לסכנות הרבות הרובצות לפתחם של מתקיני מזגנים. עם יד על הלב, כמה מהלקוחות שמזמינים התקנת מזגן מודעים לכך שהם מזמינים בעל מקצוע לביצוע פעולה מסובכת, מורכבת ולעתים מסוכנת? התשובה ברורה. 

זאת ועוד, להתקנת מזגנים סיכונים מיוחדים בפרויקטים של תמ"א 38. אלו פרויקטים אשר נעשים במבנים ישנים, שבדרך כלל אינם כוללים הכנות ראויות להתקנת מזגן חיצוני כדוגמת מדרך הולם, מעקות וכדומה. כך אירע במקרה המצער בקריית ביאליק, בו טכנאי מזגנים צנח למותו, וזאת משום שלא היה במקום מדרך ראוי להחזיקו בזמן ההתקנה. 

אז מה עושים?

הפתרון הביטוחי מתחיל בראש ובראשונה במודעות. כל דייר או בעל דירה העורך שיפוץ בנכס בפרויקט תמ"א 38 או לאחר פרויקט כאמור, או בכלל דייר במבנה חדש או ישן המבקש להתקין או לתקן מזגן, חייב להיות מודע לסיכון הרב שבעבודת מתקיני מזגנים. 

השלב הבא הוא "הקדמת תרופה למכה". למשל, רצוי לבצע מבעוד מועד בדיקת בטיחות למבנה ו/או לדרוש ממתקין המזגנים לבצע בדיקה כאמור. כמו כן, מומלץ שלא לחסוך בעלויות, וככל שהתנאים מאפשרים זאת יש לדאוג שהעבודה תבוצע עם "מנוף סל". מחיר ההשכרה של מנוף סל איננו מן הגבוהים, והוא מגביר באופן משמעותי את הבטיחות בעבודה.

מעבר לכל אלה וברמה הביטוחית, על הדיירים לוודא כי הפוליסה שברשותם לביטוח הדירה כוללת הרחבה לגבי ביטוח דירה צד ג' עם כיסוי נאות (רצוי בסך 3-4 מיליון שקלים לפחות), באם התקנת המזגן הינה חלק מעבודת שיפוץ רחבה -  לבחון עם סוכן הביטוח האם הפוליסה כוללת כיסוי לעבודות השיפוץ מבחינת משכם והיקפם. מומלץ גם להטיל אחריות רבה ורחבה על מתקין המזגנים בחוזה הנערך עמו, ולקבוע ברמה החוזית שהאחריות לנושאי הבטיחות (בדיקתם והקפדתם) מונחת לפתחו. יש לכלול בחוזה ההתקשרות סעיפים ברורים בהם המתקין מאשר שהוא בדק את המקום, ומצא כי ניתן לבצע את העבודה בבטיחות מקסימלית. 

אם יש ספק- אין ספק, ובהתקנת מזגן בגובה כאשר אין וודאות לגבי תנאי העבודה וקיומו של משטח דריכה יציב,  מומלץ לבחון עם מהנדס אזרחי את אופן  ביצוע ההתקנה המומלץ.  

אחריות היזם / הקבלן

במידה שהתקנת המזגן נעשית לאחר מסירת המבנה, בתום פרויקט תמ"א 38, חשוב לדעת כי בהקשר להיעדר מדרך יציב ונקודות עיגון לצורך ריסון המתקין ברתמת בטיחות , תיתכן אחריות מסוימת של היזם ו/או הקבלן המבצע של הפרויקט, למרות שהם לכאורה  כבר "מחוץ לתמונה". זאת מכוח החבות המוטלת עליהם הן לפי חוק האחריות למוצרים פגומים, תש"ם-1980 (בניין מוגדר כ"מוצר" לפי חוק זה), והן לפי פקודת הנזיקין. 

הכותב הוא מנכ"ל ובעלים של "איציק סימון סוכנות לביטוח"