לרוני והדס נולדה בשעה טובה בת בחודש דצמבר 2021. רוני הינו שכיר העובד בחברה פרטית גדולה בתפקיד בכיר, ולא ידע כי עליו לעדכן את מחלקת משאבי אנוש בדבר הולדת הבת. בתחילת שנת 2022 קיבל לידיו את כרטיס העובד למילוי והבין כי קיימת משמעות לעניין החזר מס שמגיע לו לשנת 2021, אלא שאז היה מאוחר מדי. נמסר לו כי את 1.5 נקודות הזיכוי לא יוכל לקבל באמצעות המעסיק אלא רק דרך בקשה עצמאית להחזר מס. הסכום שרוני הפסיד מאי הידיעה הוא: 3,924 שקלים.
אבל רוני הוא רק דוגמה. לפי דו"ח מבקר המדינה שפורסם לפני מספר ימים, אחד מכל חמישה שכירים זכאי להחזר מס ממוצע של כ-2,150 שקלים. הבעיה: מס הכנסה לא ממש רץ לשלם להם את הכסף חזרה.
תשלומי המס מנוכים בכל חודש ממשכורתם של שכירים, אולם בחישוב מס שנתי, לעיתים, שכירים עוזבים את עבודתם במהלך השנה, נעים בין עבודות ותפקידים, לא מעדכנים את המעסיק על שינוי במצבם המשפחתי המקנה נקודת זיכוי כגון לידת ילד, כך שבמקרים רבים נוצר הפרש מס להחזר לטובת העובד ממס הכנסה, אלא שכדי לקבל את אותו החזר, על השכיר לעבור תהליך ארוך של הגשת דוח ערוך באופן מקצועי למס הכנסה.
לרשות המיסים יש סכום המסתכם בכ-4 מיליארד שקלים ממיסים שנגבו עקב טעות בהתייחס לשנים האחרונות בלבד. על מנת לקבל את הכסף הזה יש להגיש טפסים עם בקשות להחזרי מס, דבר הכרוך בלא מעט בירוקרטיות והרבה זמן מיותר. בנוסף- הליך כזה יכול להיות יקר מאוד ולא משתלם: מימוש החזר המס עלות רו"ח או יועץ מס כמסייעים אינה פוחתת מ-500 שקלים ועולה ככל שסכום ההחזר עולה עד כדי 20 אחוזים מסכום ההחזר. המשמעות היא שכשליש ממבקשי החזר המס המסתייעים ברואה חשבון משלמים חלק משמעותי מסכום ההחזר כשכר טרחה.
כעת נשאלת השאלה: אם יש למס הכנסה מידע מקיף אודות כלל ההכנסות של השכירים בישראל, וגם מידע מדויק לגבי זכאותם של שכירים להחזרי מס הכנסה, מדוע בכלל צריכים האזרחים להגיש בקשה להחזר מס במקום שרשות המיסים תודיע על החזר המס באופן יזום?
חשוב לציין שאין זו הפעם הראשונה שמבקר המדינה מטיח ביקורת, גם אם עדינה בנוסחה, על התנהלות רשות המיסים. מקריאת דוח מבקר המדינה לשנת 2014 עולה כי סכום החזר המסך המצטבר לשנת 2012 לבדה עמד על 563 מיליון שקל. 34.6 אלף שכירים שעבדו במספר מקומות ולא עשו תיאום מס שילמו 74 מיליון שקל יותר ממה שהיו צריכים. באופן לא באופן מפתיע, הממצאים של שני דוחות מבקר המדינה זהים, רק השנים התחלפו.
לאחר פרסום דוח מבקר המדינה הקודם, החליטה רשות המיסים לפעול בנושא באופן איטי ומתחכם: בשנת 2017 נשלחו מטעם רשות המיסים מכתבים לכ-2,700 שכירים, תחת הכותרת "זה הזמן לבדוק אם מגיע לך החזר מס עבור שנת 2013". המכתבים נשלחו לאנשים שבדיקות מחשב העלו כי קיימת סבירות גבוהה כי הם זכאים להחזר מס בגין שנה זו .ניתן רק לנחש את כמות השכירים שקיבלו את המכתב וידעו כיצד לפעול למימוש זכויותיהם. מעניין מה יהיו דרכי הפעולה של רשות המיסים כעת.
כבר אז לשכת רואי חשבון מחאה על התנהלות רשות המיסים, שכן אם מבקר המדינה מצא כי בשנת 2013 זכאים כ-364 אלף שכירים להחזרי מס (מתוך למעלה מ-3 מיליון שכירים), איך יתכן שרק כ-2,700 אזרחים נמצאו כבעלי סבירות גבוהה להחזר מס?
פסק דין שניתן לפני כשנה בבית המשפט המחוזי בלוד נוגע ללא מעט כסף ששייך לציבור השכירים בישראל. בבקשה לתביעה ייצוגית שהגישה עמותת ׳צדק פיננסי׳ נטען כי רשות המיסים מחזיקה מיליארדי שקלים של שכירים בישראל, הזכאים להחזרי מס – מבלי לבצע פעולות אקטיביות להשבת הכספים לציבור. התביעה נדחתה והמצב נותר בעינו: ציבור השכירים בישראל המעוניינים לקבל את החזרי המס צריכים להתמודד עם מס הכנסה בהגשת דו״חות במערכת מורכבת.
איך מגישים החזרי מס?
הדרך המקובלת והישנה לקבלת החזרי המס היא הגשת הטפסים ומעבר התהליך הבירוקרטי במערכות מס הכנסה. על רקע אתגר זה וחוויית המשתמש הלא נוחה ולא נגישה, הוקמו בשנים האחרונות מספר קטן מאוד של חברות המספקות שירותי החזר מס אוטומטיים לשכירים, חברות שעושות את העבודה הזו עבור האזרח וגובות על כך תשלום. החברות מספקות פתרונות שונים בדרך להחזר המס המיוחל, כאשר המטרה של כולן היא זהה: להפוך את תהליך החזר המס לקל ופשוט, עם מינימום התעסקות מצד השכיר שאינו מעוניין להיקלע לסבך הבירוקרטיה. כדאי להקדיש חמש דקות ולמצוא אותן ברשת.
כיוון שההשלכות הכלכליות של משבר הקורונה עדיין מורגשות, כך גם הסיבות להחזרי מס נותרו בעינן: שינויים במצב המשפחתי, חילופי מעסיקים, עבודה שאינה במהלך שנה מלאה, תשלומים לביטוח חיים, תרומות ועוד. כמות השכירים הזכאים להחזר מס גבוהה מתמיד ומוצע שרשות המיסים תרים את הכפפה ותיזום מהלך של השבת המיליארדים לכיסם של הזכאים לכך.
הכותב הוא סגן נשיא לשכת רואי חשבון, חבר בקבוצת רואי חשבון אליוט גלובל (ישראל) ומרצה לביקורת בבית הספר לחשבונאות במסלול האקדמי המכללה למינהל