הקורונה, מסתבר, לא עוצרת את הישראלים מקניית דירות. מנתונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה  כי ברבעון השלישי של 2020 נמכרו לציבור הרחב 10,140 דירות חדשות - עלייה של כ-19 אחוזים בחודשים יולי-ספטמבר לעומת הרבעון השני של השנה (אפריל-יוני), אז נמכרו 8,052 דירות. 

בחישוב שנתי, השנה חלה עליה של כ-22 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים. השנה, (אוקטובר 2019-ספטמבר 2020)נמכרו 36,972 יחידות דיור, לעומת שנה שעברה (אוקטובר 2018-ספטמבר 2019), אז נמכרו 30,309 דירות.

כמו כמעט בכל רכישה, גם כאן, נטילת משכנתא עדיין מהווה נדבך חשוב במיוחד בימים אלה, של חוסר ודאות, של מגיפה עולמית ומצב כלכלי מעורער. הנה מספר עצות שיוכלו לסייע לכם עם נטילת ההלוואה ולחסוך לכם עד אלפי שקלים בחודש

1. השתדלו שתמהיל המשכנתא שלכם יכלול לפחות  50 אחוזים ריביות קבועות–במשכנתא יש 2 סוגי ריביות: קבועות או משתנות. בתקופה זו, כשהריביות נמוכות עדיף להישאר בריביות אלה תקופה ארוכה ככל שניתן לפני שיהיה שינוי בריביות ויש חשש שהן יעלו. לכן, כדאי לקבוע מסלולים בריביות קבועות וצמודות ולא משתנות. 


2. קחו משכנתא לזמנים קצרים ולא ארוכים-  וזאת בכדי להפחית סיכונים של השפעות עתידיות על תזרים המזומנים שלכם. כמובן שאם בעתיד מצבכם הכלכלי ישתנה, תמיד תוכלו למחזר את המשכנתא. ככל שתשלמו יותר כעת, כשהריביות נמוכות יותר תסיימו יותר תשלומים מהקרן וגם כדי "להרוויח" את הריביות הנמוכות.  

מאיר וידר, מנכ
מאיר וידר, מנכ"ל "וידר משכנתאות" |צילום: אביב גולד, דניאל יחזקאל

3. אם כבר יש ברשותכם משכנתא – מחזרו אותה. כדאי לנצל את התקופה הנוכחית בה הריביות נמוכות על מנת להפחית את עלות המשכנתא. בתקופה זו הריביות בשוק נמוכות. ההערכות מדברו על כך שבתחילת השנה הריביות יעלו ומכך יעלה גם התשלום למשכנתא. בכלל, מומלץ לבדוק את המשכנתא אחת לשנה ולראות כיצד ניתן לשנות לה את התנאים ולהקל עליכם.


4. ביטוח חיים וביטוח נכס – בתקופה זו שלקראת סוף שנה, חברות ביטוח רבות יוצאות במבצעים. גם כאן מומלץ לבחון מה ניתן לעשות והאם תוכלו לחסוך בעלויות הביטוחים השונות. הנחות כאלה יכולות לנוע בין עשרות למאות שקלים בחודש. 

5. הקדימו תשלומים אם רכשתם דירה ב- "מחיר למשתכן"- מומלץ להקדים תשלומים ולא לחכות. גם אם אתם עדיין לא צריכים לשלם – שלמו. בכך "תרוויחו" את עליית מדד תשומות הבנייה והריביות שיגיעו בעוד שנה – שנתיים. 

מדד תשומות הבניה למגורים הוא מדד שמשקלל את השינויים בעלות בניית דירות למגורים בעקבות השינויים בעלויות חומרי הגלם השונים (בטון, ברזל וכו'…) מחודש לחודש.

כשרוכשים דירה מקבלן, מחיר הדירה מוצמד למדד תשומות הבנייה כי הבניה אורכת מספר שנים והמחירים עולים,  לכן, כשהקבלן מצמיד את מחיר הדירה למדד תשומות הבניה, הוא "מבטח" את עצמו מהשינויים בעלויות ומעביר את העלות אליכם.     

לסיכום, בין אם אתם נוטלי משכנתא לראשונה בחייכם ובין אם יש לכם כבר אחת, יש לא מעט צעדים שתוכלו לעשות על מנת לקבל משכנתא זולה וטובה יותר בייחוד בימים אלה. כל שעליכם לעשות הוא לבחון לעומק את הצרכים והיכולות שלכם ולהתאים את המשכנתא המיטבית עבורכם.

מאיר וידר הוא יועץ משכנתאות ומנכ"ל 'וידר משכנתאות'