גל התייקרויות המחירים ועליות ריבית, לא מותירים הרבה ברירה אלא לחשב מסלול מחדש. בין אם אתם כבר מנהלים תקציב ומחפשים היכן לחסוך, ובין אם עוד לא, בעזרת פלטפורמת רייזאפ, הכנו כמה טיפים שיעזרו לכם לצמוח כלכלית בשנה הנוכחית:
1. זהו את ההוצאות הקבועות והמירו אותן בהרגלים זולים יותר
לכל אחת ואחד מאתנו יש הרגלי צריכה, טקסים ומנהגי ״התפנקות״ שאנחנו רגילים אליהם. כל אחד מההרגלים האלה הוא למעשה מעין הוצאה קבועה שאנחנו לוקחים על עצמנו. אם נכין רשימה של ההרגלים הקטנים האלה ונחשוב איך אנחנו מחליפים אותם בהרגלים אחרים - זולים יותר, נוכל לחסוך אלפי שקלים.
מספיק שנביא אתנו ללימודים תרמוס עם קפה במקום לקנות בקפיטריה, נחליט רק על קינוח אחד בסיום הארוחה או נבשל אוכל בימי שבת ושלישי לשאר ימות השבוע- נוכל להגיע לחסכון של אלפי שקלים.
2. התרכזו בכל חודש בקטגוריית הוצאות אחת
לכל אחד מאתנו יש רשימת דברים שהיו צריכים לקרות מזמן, והוא פשוט לא מצליח להגיע אליהם. החיים שלנו עמוסים, ואין אף פעם זמן טוב או מתאים כדי לבטל את דמי הכרטיס המיותרים שאנחנו משלמים על האשראי או להתקשר להוזיל את מחיר המנוי שקפץ בעוד 20 שקלים לאחרונה.
אז מה עושים? עובדים בשיטתיות. החליטו בכל חודש על קטגוריית הוצאות אחת שאתם מטפלים בה כמו: ביטוחים, שירותי תקשורת או מנויים דיגיטליים. בדקו שאין תשלומים כפולים, עלויות חריגות ואם יש- תוזילו אותם עם ספק השירות הנוכחי או מצאו אלטרנטיבה זולה יותר. אחרי כמה חודשים, תגיעו למצב שרשימת המשימות שלכם מתרוקנת וחשבון הבנק מחייך יותר.
3. בדקו לפני כל הוצאה אם יש דרך לשלם עליה פחות
רוצים לקנות משהו לעצמכם ברשת? לוקחים את הילדים לספארי או לסרט? מתכננים לפרגן לעצמכם במנוי חדש? סגלו לעצמכם הרגל ונסו לבדוק אם אתם זכאים להנחה רגע לפני שאתם משלמים. יש אינספור מועדוני צרכנות, קופונים שמסתובבים ברשת והטבות שמגיעות כמעט לכל אחת ואחד מאתנו. בדיקה של שתי דקות בדיוק יכולה להיות שווה לכם עשרות ומאות שקלים- לא חבל?
4. הכירו את הזכויות הכלכליות שלכם
כמעט כל קבוצת שייכות או סטטוס מזכה אתכם בהטבות כלכליות מכל מני סוגים. זה לא משנה אם אתם סטודנטים, בני הגיל השלישי, מורות ומורים, חיילים, הורים, תושבי עיר, יוצאי מערכת הבטחון וכן הלאה- כנראה מגיעות לכם זכויות כלכליות. דאגו למצות את הזכויות האלה בין אם מדובר במועדוני צרכנות, הטבות מיסוי, מענקים ועוד. זה כסף ששוכב על הרצפה ומחכה שתרימו אותו.
לא יודעים איך להגיע למידע? יש לא מעט קהילות כלכליות בפייסבוק שבהן אנשים מאחדים יחד את המידע שיש לכל אחד ומשתפים בדרכים לחסוך, לקבל החלטות כלכליות טובות יותר ולהכיר את הזכויות שלהם. רוצים לדעת אם המחיר שאתם משלמים יקר? מחפשים דרך להוזיל תשלום מסוים? פשוט תשאלו. אתם יכולים לקבל שם גם את הידע וגם את התמיכה והדחיפה שאתם צריכים כדי לצמוח כלכלית.
5. בררו לגבי פתרונות מתחום הכלכלה השיתופית
מעבר למשמעות הערכית של שימוש מושכל במשאבים, אתם יכולים למצוא שם פתרונות שיהיו שווים לכם המון כסף. אתם יכולים לשלם באמצעות בארטר במקום כסף, להחליף בתים במקום לשלם על חופשות או לאחד נסיעות לאותו מקום ברכב אחד. זה גם חסכוני ביותר וגם מהנה בטירוף.
6.השתמשו או צרו קבוצות רכישה
מכירים את זה שאתם שואלים ״אם אני לוקח 10, אתה עושה לי הנחה?״ היגיון הפעולה שעומד מאחורי השאלה הזאת הוא שככל שאנחנו קונים בכמות גדולה יותר, אנחנו מצפים למחיר נמוך יותר. מה שיפה הוא, שאנחנו יכולים לקנות בכמויות אבל לא לבד. אנחנו יכולים פשוט לאחד כוחות עם עוד אנשים שרוצים לקנות את אותם דברים כמונו- קוראים לזה ״קבוצת רכישה״. יש קבוצות רכישה כמעט לכל דבר: ממוצרי מזון, דרך נדל׳׳ן ועד אופניים. בדקו אם יש אחת שמציעה קניה מרוכזת ומוזלת של המוצר שאתם מעוניינים בו.
7. דברו על כסף
זה לא משנה אם אתם מתנהלים כלכלית כזוג, שותפים או לבדכם- הדרך להתמודד עם יוקר המחייה מתחילה בעובדה שאתם על זה. וכדי להיות על זה צריך לדבר, ללמוד, לשתף ולהתייעץ. הגיע הזמן לשבור את הטאבו סביב כסף ולהתחיל לדבר על הנושא החשוב הזה. רק ככה נוכל ללמוד, להתייעל ולצמוח כלכלית ואישית.