לאחרונה הודיעה רשות המיסים כי פקחי הרשות ערכו ביקורות אצל עשרות משכירי דירות לטווח קצר שמשכירים את דירותיהם באמצעות אתרים כמו Airbnb ו-booking וגילו כי כשליש לא דיווחו על הכנסותיהם.
רוב המשכירים טענו שלא ידעו שחלה עליהם חובת דיווח. אחרים ניסו להסביר שהתכוונו לדווח, אבל עדיין לא הספיקו. היו שתירצו את אי הדיווח בכך שלא היו מודעים לעובדה שמדובר בהכנסה עסקית, שהתעצלו מידי או שהיו חולים. אחד מהם הסביר שהוא דווקא מדווח ומשלם מס לפי שיעור מופחת של 10%.
עוד ב-mako כסף:
כידוע, מי שמשכיר דירת מגורים זכאי לפטור ממס עד לגובה של כ-5,000 שקל לחודש. מעל סכום זה, הוא ישלם שיעור מס בסך של 10% אך מי שמשכיר דירת מגורים לא מקבל אוטומטית חיובי מס מופחתים או פטור ממס.
משכירי דירות מגורים לטווח קצר כמו באמצעות האתר – Airbnb נופלים בדרך כלל לתחום הפעילות העסקית החייבת במס גבוה, עקב אופי הפעילות הכרוכה בהשכרת דירות לטווח קצר הדורשת החלפת מצעים, ניקיון, תחזוקה, גביה אינטנסיבית של כספים וכיוצא בזה
השכרה לטווח קצר דומה במובנים רבים לפעילות של מלון המאופיין במבחני עסק הדורשים מיומנות ומנגנון נלווה. ההכנסה ההשכרה אינה נכנסת לפטור מהשכרת דירה וגם לא בשיעורי המס המוטבים שזה 10% (מעל תקרת ה- 5,000). שיעורי המס במקרים אלה יכולים להגיע עד 50 אחוז מהרווחים אשר נוצרים מהשכרת הדירות.
מתי הפעילות מתחילה להיחשב כפעילות עסקית?
השאלה האם הפעילות מגיעה לכדי עסק ולכן חייבת המס גבוה יותר מעסיקה את בתי המשפט. למרות שלל המבחנים אשר נועדו לסייע בקביעת סיווג ההכנסה - נותרו עדיין חורים רבים התלויים בנסיבות הסובבות את הפעילות העסקית.
מאחר ואי ודאות מול רשויות המס יכולה להתגלגל עד להליכים פליליים והשתת תשלומי מס כבדים קנסות ועד עונשי מאסר רצוי להבטיח את הוודאות הזו בשלל אמצעים משפטיים כגון חוות דעת משפטית, פניה מסודרת לרשויות המס בהליך פרה רולינג או פנייה לקבלת הגנה פלילית ושיקוף ההכנסות לרשויות.
ההסתרה בעולם הווירטואלי אינה ישימה עוד והאמצעים הטכנולוגים של הרשויות מתפתחים. הקדמת הסדרת המס תקטין עבור משכיר הנכסים את החשיפה ואי הוודאית הכרוכה באי ליבון סוגיית חיוב המס על ההכנסות משכירות.
הכותב הוא בעל משרד העוסק במיסוי אזרחי ולשעבר בכיר בשרות המיסים