שלמה מעוז הוא מרצה ופרשן בתחום הכלכלה והפיננסים, ודירקטור ב-15 חברות ציבוריות בישראל. הבוקר הוא הגיע במסגרת הפינה "שיעור פרטי" בתוכנית "חדשות הבוקר" עם ניב רסקין להסביר כיצד להתמודד עם הקשיים הכלכליים ונתן טיפים להישרדות בתקופת הקורונה.
הנקודה הראשונה מתייחסת לחל"ת. חשוב לזכור שגם אם אתם מקבלים דמי חל"ת מהמדינה המעבידים אינם מעבירים כספים לקרן פנסיה בתקופה זו, העובד חייב להעביר בעצמו סכום מינימלי של 100-200 ש״ח לחודש לכיסוי אובדן כושר עבודה ושמירת רציפות בזכויות. אם תתחילו לעבוד במקום אחר לא תצטרכו לחכות חצי שנה, את תקופת האכשרה, כדי להיות מכוסים לאובדן כושר עבודה.
הנקודה השנייה היא שכדאי להימנע מרכישות ספונטניות, גם בימים כאלה של בלאק פריידי וסייבר מונדיי. תקנו מה שאתם צריכים ולא מה שבהנחה.
הנקודה השלישית היא הכנת תקציב שנתי באקסל על בסיס חודשי. חשוב לרשום את ההוצאות בפועל מול התכניות ולחשב אותו יחד עם ההכנסות, חשוב כמובן לשמור על עודף חיובי.
הנקודה הרביעית היא אל תקנו בתשלומים, בסוף התשלום יגיע. עדיף לשלם מיד ואם אין כסף להימנע מקנייה. תשתמשו בכרטיס דביט מוגבל מראש.
הנקודה החמישית היא לעשות סדר בבית. גם ככה אתם בקושי יוצאים החוצה, אתם יכולים לגלות בגדים וציוד ששכחתם שיש לכם. אתם יכולים גם לפתוח קבוצות וואסטאפ עם חברים וחברות ולהחליף בגדים וציוד ככה תחסכו קנייה חדשה.
הנקודה השישית היא הלוואות. גם אם חברות האשראי יפרסמו הלוואות הם בריבית בריבית, אל תיטלו על עצמכם העול הזה. אם אתם חייבים הלוואה תבקשו מקופת הגמל או קרן הפנסיה שבה ההלוואה זולה בהרבה.
הנקודה השביעית היא המשכנתא. נסו לשלם אותה למרות הקושי ותוסיפו לאקסל. דחייה, אפילו חלקית היא עם עלות שתכביד עליכם בהמשך השנים.
הנקודה השמינית היא בדיקת העמלות בבנק שלכם והשוואה עם בנקים אחרים. חלק מהבנקים נותנים דמי מעבר ולא בושה לעבור מבנק לבנק. בכל מקרה שווה להוותכח עם הבנק כמו בשוק.
הנקודה התשיעית היא בדיקת ביצועי קרן ההשתלמות שלכם. יש קרנות עם הבדלים של כמה אחוזים ואפשר לבדוק אותו באתר גמל.נט. שימו לב להיכנס למסלול שמתאים לכם מבחינת גיל ואפשרויות.
נקודה עשירית היא התמדה. אנשים שמתמידים מצליחים.
ונקודת בונוס: אל תקנו דירה ביום שמשי, חכו ליום גשום וקשה כדי לרכוש את הבית.