1. האם לממש מניות שירדו ולקזז הפסדים?

    עו"ד הדר מעודה, מחלקת מיסים במשרד עורכי דין ש.פרידמן אברמזון ושות':  לאור ההפסדים הנרחבים שהיו השנה בשוק ההון, ולנוכח חוסר הוודאות בתחום, רבים מתחבטים בשאלה האם לממש מניות בהפסד לקראת תום שנת המס או להמתין מתוך תקווה  שהשווי יעלה בחזרה. התשובה אינה חד משמעית ותלוית נסיבות. אם היו לכם השנה הכנסות באותה שנה מניירות ערך אחרים, מריבית, מדיבידנד ממכירת מקרקעין - ניתן לקזז את ההפסדים במניות כנגד ההכנסות הללו - ולהקטין את שיעור המס השנה.
  2. דעו: הפסד מהשקעה ב-NFT אפשר לקזז

    רו"ח ועו"ד רונית בכר, שותפה בחטיבת המס, מיסוי ישראלי, :Deloitte אם גם אתם נפגעתם מפיצוץ בועת ה- NFT, עדיין ניתן למזער את הנזק ודווקא מכיוון שלא בדיוק בניתם עליו. אם קודם היו שהלינו על עמדת רשות המיסים (שפורסמה במרץ האחרון), לפיה יש למסות רווחים ממימוש נכסי NFT ואין לראות בהם "מטלטלין לשימוש אישי" הפטורים ממס, הרי שעתה, עם הפיכת המגמה בשוק והירידה החדה בשווי נכסים אלה, מכירתם לפני תום השנה תניב הפסד שניתן יהיה לקזזו מרווחי הון אחרים.

  3. דחייה של הכנסות והקדמה של הוצאות

    עו"ד קשת סירוטה לוינר, שותפה ומנהלת מחלקת מיסים במשרד עורכי דין נשיץ ברנדס אמיר: כדי להקטין את חוב המס מומלץ לדחות קבלת תשלומים, כמובן בצורה לגיטימית וחוקית. לפני שתעשו זאת, כדאי מאוד להתייעץ עם רואה החשבון שלכם. הוא כבר יגיד לכם בדיוק אילו הכנסות תרצו לדחות השנה ואילו תעדיפו שלא.  מומלץ גם להקדים לסוף השנה הנוכחית הוצאות שאמורות להתבצע בתחילת השנה הבאה. כך תוכלו להקטין את גובה המס שתצטרכו לשלם בסוף שנת המס הנוכחית. חשוב לציין כי לא כל הוצאה תפחית את גובה המס, למשל הוצאה על ציוד משרדי לא תסייע לכם משום שהיא מופחתת בהתאם לתקופת השימוש בציוד.
    קבלן עובד על השרטוטים, שיפוצניק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
    אולי זה הזמן לשדרג את המשרד?|צילום: אימג'בנק / Thinkstock
  4. ניצול הוצאות המעניקות הטבת מס

    עו"ד קשת סירוטה לוינר, שותפה ומנהלת מחלקת מיסים במשרד עורכי דין נשיץ ברנדס אמיר: יש הוצאות שמאפשרות ניכוי שלהן באחוז מס מוגדל, וכך הן מקטינות באופן מלאכותי את גובה המס על ההכנסה החייבת במס. המוכרת שבהן היא תרומה למוסד המוכר כמוסד ציבורי שמזכה בזיכוי של 35% מגובה התרומה. אפשרות נוספת הינה השקעה במחקר ופיתוח של צד שלישי, שבתנאים מסוימים מזכה את המשקיע בהטבת מס. חשוב לשלב את ההוצאות הללו בהיערכות לקראת סיומה של השנה משום שמידת ההטבה תלויה גם בעיתוי הביצוע של ההוצאה.
  5. מה עושים עם רווחים ממטבעות קריפטוגרפיים

    עו"ד רו"ח שחר שטראוס, מומחה למיסוי ושותף במשרד עורכי דין בנימיני ושות': מומלץ למי שמימש מטבעות במהלך השנה, לרבות החלפת מטבע אחד במטבע אחר (לפי עמדת רשות המסים), לבדוק לפני תום השנה אם נוצרו לו רווחים בפעולות הללו, ולשקול מימוש מטבעות עם הפסדים לצורך קיזוז חוב המס.

    בנוסף, לאור השינוי בעולם, כאשר יותר ויותר מדינות מכירות בביטקוין כאמצעי תשלום, ויותר חברות מאפשרות לקבל תשלומים באמצעותו, ניתן לבחון מחדש אם יש להגדירו כמטבע לצורכי מס, ובמקרה כזה הרווחים ממנו פטורים ממס.

    מחזיקי מטבעות קריפטוגרפיים כגון ביטוקין ואת'ריום מבצעים במהלך השנה החלפות בין מטבע קריפטוגרפי אחד למטבע קריפטוגרפי אחר מבלי לדעת כי עמדת רשות המסים בנושא הינה שכל החלפת מטבע מהווה אירוע מס. אם במועד החלפת המטבעות נוצר "רווח על הנייר" יש לשלם מס, על אף שלא היה מעורב בעסקה מזומן ועל אף שלא תמיד ניתן להמיר את המטבעות למזומן ולהעבירם לחשבון בנק בישראל.

    על מנת להימנע מתשלום מס במקרים אלו, מומלץ למכור לפני תום השנה מטבעות קריפטוגרפיים שהשווי שלהם ירד ממועד רכישתם, ולקזז את ההפסדים שנוצרו כנגד הרווח מהחלפת המטבעות.

    כדאי לבחון גם אם ניתן לטעון שהמטבעות הינם בבחינת מלאי עסקי, ובמצב כזה ניתן להכיר בזה כ"הפסד עסקי מירידת ערך מלאי" אף ללא מימוש המטבעות.

    אם אין הפסדים ממטבעות קריפטוגרפיים שניתן לממש, כדאי לבחון את האפשרות לממש נכסים אחרים, כגון ניירות ערך או מקרקעין, על מנת לקזז את הרווחים שנוצרו.
  6. תהיו יצירתיים

    עו"ד ורו"ח שחר שטראוס, מומחה למיסוי ושותף במשרד עורכי דין בנימיני ושות': באופן כללי פקודת מס הכנסה והפסיקה אינן נותנות תמיד פתרונות של שחור ולבן לכל סיטואציה, וכדאי לחשוב ולראות אם ניתן לאתגר מוסכמות, בייחוד כאשר המס אינו מתיישב עם היגיון כלכלי בסיסי.

    מפעם לפעם מפרסמת רשות המיסים הוראות ביצוע וחוזרים מקצועיים שונים המביאים את עמדת הרשות. אלא שלעתים עמדת רשות המיסים בבית המשפט עומדת בניגוד מוחלט לחוזר מקצועי שהיא עצמה פרסמה. כך שיש להתייחס בספקנות רבה לחוזרים שמפרסמת רשות המיסים שלא במסגרת חקיקה ושלא עוגנו בפסיקת בתי המשפט. החוזרים הללו אינם מחייבים את האזרחים וגם לא את הרשויות עצמן.
  7. אם אתם משכירים דירת מגורים, זה מצריך בדיקה

    עו"ד הראל פרלמוטר, שותף ומנהל מחלקת מיסים במשרד עורכי דין ברנע ג'פה לנדה: השכרה של דירה בישראל עשויה להיות חייבת במס, הן לתושבי ישראל והן לתושבי חוץ. ניתן לבחור באחד מהמסלולים הבאים:
    מסלול פטור ממס (מלא/חלקי). בחוק ישנם  מספר תנאים מצטברים למתן פטור ממס על הכנסה משכר דירה למגורים בישראל.

    אם סכום ההכנסה החודשי מהדירה בשנת 2022 אינו עולה על 5,196 שקל לחודש, יחול בתנאים מסוימים פטור מלא על ההכנסה מהשכרת דירה למגורים.

    אם סכום ההכנסה החודשית משכר הדירה בשנת 2022 גבוה מ-5,196 שקל אך נמוך מ-10,392 שקל, ניתן לקבל פטור חלקי בתנאים מסוימים.

    מסלול מס מופחת בשיעור 10%. בהתאם לסעיף 122 לפקודת מס הכנסה, ניתן לשלם מס מופחת בשיעור של 10% בשל הכנסה מהשכרת דירת מגורים בישראל.

    מסלול מס מלא. לפי מסלול זה, ההכנסה של המשכיר מדמי השכירות תהיה חייבת במס בהתאם לשיעור המס השולי ולמכלול הכנסותיו. במסלול זה ניתן לדרוש הוצאות שוטפות שקשורות בדירה המושכרת, לרבות הוצאות פחת. כמו כן מובאות בחשבון נקודות הזיכוי של המשכיר לפי פקודת מס הכנסה.
    מסכה (צילום: FRANCK FIFE, getty images)
    זוכרים את הקורונה. אולי עוד מגיע לכם כסף|צילום: FRANCK FIFE, getty images
  8. בדקו את הזכאות למענקי קורונה

    עו"ד הראל פרלמוטר, שותף ומנהל מחלקת מיסים במשרד עורכי דין ברנע ג'פה לנדה: במהלך שנת 2022 עסקים קטנים ובינוניים היו זכאים לקבל מענק מהמדינה שיהווה סיוע כלכלי לנזק שנגרם להם כתוצאה מהתפשטות זן האומיקרון של נגיף הקורונה. היו גם עצמאים ובעלי עסקים שקיבלו הפרשים ממענקים בגין שנים קודמות. אם קיבלתם מענקים כאלה,  מומלץ לבחון אם אכן יש לכם זכאות להם ובאיזו מידה, או שמא נדרשת השבה של כספים לרשויות המדינה.
  9. העבירו פיקדונות במט"ח לחו"ל

    עו"ד ורו"ח שחר שטראוס, מומחה למיסוי ושותף במשרד עורכי דין בנימיני ושות': חברות שיש בבעלותן מט"ח בפיקדונות או בעו"ש בחשבונות בנק בארץ צריכות לשקול העברתן לחשבונות בנק בחו"ל. זאת משום שיכולות קיזוז ההפסדים רחבות משמעותית כאשר הכסף מוחזק בבנק מחוץ לישראל, במקרה של ירידת שער המטבע.
  10. אם אתם בעלי חברה, בדקו את צורת המימון שלה

    רו"ח ועו"ד רונית בכר, שותפה בחטיבת המס, מיסוי ישראלי, Deloitte: בתקופת אינפלציה גואה, וכששיעורי הריבית ממשיכים לנסוק, סוגיית המימון ככלל, ולצורכי מס בפרט, מתעצמת והופכת למשמעותית יותר ויותר. לכן חשוב לבחון את מבנה המימון הכולל בחברה, ובעיקר את המימון הבין-חברתי בתוך קבוצת חברות. מומלץ לבחון מכשירי מימון שיאפשרו למזער את נטל המס הכולל, למשל שינויי מבנה בקבוצה כדוגמת מיזוגים שכדאי לשקול לבצעם לפני תום השנה הנוכחית. בנוסף, כדאי לבחון אם ניתן לאמץ פסיקה המאפשרת לסווג הכנסות מריבית, מהפרשי הצמדה ומהפרשי שער כהכנסות אינטגרליות לעסק. אם כן, ניתן לקזז אותם מהפסדים עסקיים שמועברים משנים קודמות.