זאת הסיבה שאתם משלמים הון על מעון

בשקט בשקט, בלי שתשימו לב,  החרדים הרוויחו עוד שנה של סבסוד מעונות - על חשבונכם כמובן.

בזמן שהורים רבים נאנקים תחת תשלומי המעונות במעונות המפוקחים, ומשוועים שמשרד התמ"ת יפתח כבר את האופציה להגיש טפסים ותבחינים על מנת לקבל הנחה - מי שמקבל הנחה אוטומטית מתחילת השנה הם מגזר אחד: החרדים.

אי שם ביוני קבע בג"ץ  שבמסגרת חוק ההשתמטות יש לפעול לגיוס בחורי ישיבה ולהפסיק קצבאות לאלו שאינם מתגייסים. בהמשך קבעה היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה שלא ניתן להמשיך להעניק לאברכים אלה הנחות במעונות יום. אולם לאחר דין ודברים עם שר העבודה יואב בן צור - הסכימה לתת שלושה חודשים של חסד ולאפשר למשרד העבודה לממן את המעונות רק עד נובמבר.

השר בן צור פשוט הפך את כלל הורים מקבלי ההנחות לבני ערובה של האברכים המשתמטים. וכמו שזה נראה עכשיו, זה לא הולך להשתנות בקרוב

הרבה מים זרמו בנהר מאז. חוק נגד ההשתמטות אין, אבל סבסוד לאברכים יש ועוד איך. וזה בכלל לא מפריע לאף אחד שמשרד העבודה לא טרח "להתארגן בהתאם" ובגלל זה פשוט לא פרסמו את התבחינים למתן ההנחות השנה, וכתוצאה מכך, כאמור, הורים עובדים, לומדים, מתגייסים ומשלמי מיסים משלמים את המקסימום על המעון כי פשוט אף אחד לא פתח להם את האופציה לבקש הנחה שמגיע להם. מדובר בהנחות של 2,300-1,300 שקל לחודש, שמהוות אוויר לנשימה להורים ובמיוחד לאברכים שיכולים כרגע להשתמט מצבא ועבודה.

במילים אחרות, השר בן צור פשוט הגדיל לעשות והפך את כלל הורים מקבלי ההנחות לבני ערובה של האברכים המשתמטים. וכמו שזה נראה עכשיו, זה לא הולך להשתנות בקרוב.

קחו את הזמן, הבוס מבסוט

101 חטופים עדיין בעזה כבר 413 ימים (נכון ליום ו'). שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לא יודע מה לעשות. "אין לי פתרון להחזרת החטופים, לא במחיר הפסקת המלחמה", אמר השבוע בריאיון לרשת ב' כאילו הרעיון להחזיר חטופים ולהפסיק את המלחמה. בשעה שבצה"ל ספרו את ההרוג ה-800 השבוע והמשיכו בספירה האיומה, המשיך סמוטריץ' להלל את המלחמה - "הדבר הנכון ביותר לכלכלה הוא להמשיך את המלחמה".

האם כל השמועות על ניצול האסון הגדול ביותר בתולדות המדינה כדי להקים מחדש התנחלויות ברצועת עזה היו שקריות? לא ממש. אבל כדי להגיע אל מימוש הפנטזיה שחשובה יותר מחיי אדם צריך גם להציג נתונים כלכליים טובים. לכן עכשיו מציגים את המלחמה כטובה לכלכלה, ועל הדרך טוענים שהניצחון יוביל לפריחה שמנוגדת לכל התחזיות. הכל למען המטרה.

למקרה שיש ספק, נבהיר שמלחמה אינה טובה לכלכלה. לפי נתוני משרד האוצר, עד לסוף אוקטובר הסתכמו הוצאות המלחמה ב-106.2 מיליארד שקל. 17 מיליארד שקל נוספים שולמו מקרן הפיצויים לאזרחים ולעסקים שנפגעו. בנק ישראל העריך את העלות הצפויה של המלחמה ב-250 מיליארד שקל. אבל זה לא נגמר שם. המלחמה מובילה לפגיעה בהכנסות ממיסים, וירידה בהשקעות, חלקה נובעת מאנטי ישראליות, חלקה בגלל ההיסוס של משקיעים לשים את כספם באזור ללא יציבות ביטחונית. כאן החישוב יכול להגיע -300 מיליארד שקל. המספרים האלה, כמובן, לא לוקחים בחשבון את מימוש השאיפה של סמוטריץ' לנוכחות ישראלית קבועה ברצועה.

אבל לאיש לא אצה הדרך לפתור את המצב. איך אמר יועץ התקשורת של נתניהו יונתן אוריך כתב לאלי פלדשטיין, שמואשם בפגיעה בביטחון המדינה,  אחרי פרסום המסמך בבילד: " קח את הזמן, הבוס מבסוט".

עד שיגיע הניצחון המוחלט, סמוטריץ' מגיש את החשבון לציבור. מס הבריאות יעלה, קצבאות הילדים יוקפאו, עדכון מדרגות המס יוקפא. עוד לפני שהגענו לעלייה במע"מ ועליות המחירים, כל ישראלי צפוי לשלם 363 שקל בחודש.

בשנים הקרובות כנראה תיכנסו לחובות בגלל הפער בין ההוצאות שתכפה עליכם המדינה לבין ההכנסות המופחתות שתקבלו. אבל קחו את הזמן, הבוס מבסוט

עובדי המגזר הציבורי, כולל חיילים יתרמו ממש משכרם. ההסתדרות סיכמה עם האוצר על הפחתה בשכר העובדים בשיעור של 2.29% בשנה הבאה, והפחתה נוספת ב-2026. האוצר הוציא בטובו עיזים שונות שטמן בתקציב כמו מיסוי קרנות השתלמות, ובכל זאת מדובר בגזרה מבישה שלא ברור איך ההסתדרות הסכימה לה.

זה אולי המקום להזכיר מספר נוסף רלוונטי לאור כל הגזרות והמלחמות. האחוזון העליון משלם 26% מס. כל היתר? 40% מס בממוצע. העובדים משלמים את מחיר מימוש השאיפות הגדולות של הממשלה.

בשנים הקרובות כנראה תיכנסו לחובות בגלל הפער בין ההוצאות שתכפה עליכם המדינה לבין ההכנסות המופחתות שתקבלו, אבל מי יודע? אולי יום אחד הילדים שלכם יזכו לראות את החשבון מהצד השני של המינוס.

קחו את הזמן, הבוס מבסוט.

סופגניה (צילום: Sergei25, shutterstock)
אולי עדיף דיאטה|צילום: Sergei25, shutterstock

18 שקלים לסופגנייה

בדיקת הסל השנתית של הסופגניות, המאכל האהוב של חנוכה ומלכת הקונדיטוריות, שכבר מזמן מתחרות ביניהן מי תביא את הפיצוח הכי גרנדיוזי של השנה, מעלה דבר מרכזי אחד: המחירים מזנקים. אם נשים בצד את הסופגניות של רשתות השיווק, ונתמקד במאפיות הבוטיק, נגלה שסופגנייה רגילה עולה 8 שקלים, והמחיר יכול להאמיר גם ל- 18 שקלים.

מרימי הגבה יקבלו שלל הסברים על יוקר המחיה, על העובדה שמחירי התשומות עולים וכך גם חומרי הגלם. בקיצור - ישתמשו בתירוצים השחוקים לעייפה של רשתות השיווק והיבואנים שמשתוללים כאן עם המחירים באין מפריע כבר שנתיים.

בדיקה נוספת שפרסמנו השבוע מראה בבירור שבעוד שהמחירים של מוצרי המזון בסופר עולים - מחיר חומרי הגלם בעולם דווקא יורד. הסוכר, השמן הקקאו (מוצרים שאגב הם חלק ממרכבי הסופגנייה) נמצאים במגמת ירידה של עשרות אחוזים בחודשים האחרונים - מה שכמובן לא מתרגם לירידת מחירים בסופר.

עגבניות מרוסקות, אפונה ושעועית קפואות ומיץ ענבים לקידוש. זה מה שהיה דחוף למשרד הכלכלה להוזיל. ככה נראית עבודה בעיניים

ובינתיים, בפלנטה אחרת, משרד הכלכלה מאפשר הורדת מכסים לשלושה מוצרים, מה שאמור להוזיל מאוד את המחיר שלהם. שלושת המוצרים שנבחרו הם מוצרים שכל מטבח ישראלי חייב וצורך ביום יום, והוזלה שלהם לוודאי תקל מאוד על הכיס של הישראלים: עגבניות מרוסקות, אפונה ושעועית קפואות ומיץ ענבים לקידוש.

ככה נראית בדיוק עבודה בעיניים. השאלה היא למה כולם כאן, מהמאפיות דרך רשתות השיווק והיבואנים ועד משרד הכלכלה, חושבים שאנחנו כל כך מטומטמים.

חג החנוכה אמנם יחל רק בסוף חודש דצמבר, אבל כמדי שנה כבר אפשר למצוא את מאכל החג האהוב והמזוהה ביותר על המדפים. הסופגנייה, שעברה מתיחת פנים בשנים האחרונות והפכה לטרנד קולינרי בקרב בתי מאפה וקונדיטוריות, מחדשת טעמים והמחירים בהתאם.

קשיש סיעודי (צילום: Rido, shutterstock)
אל תחשבו שלא תזדקקו לזה|צילום: Rido, shutterstock

הבעיה שאתם הכי לא רוצים לחשוב עליה, אבל חייבים

אם לא עקבתם בדבקות אחרי הכותרות הכלכליות, אולי חמקה מכם הדרמה שיכולה להשפיע על החיים שלכם לשנים ארוכות. מדובר, כמובן, במאבק על הביטוח הסיעודי.

תקציר הפרקים הקודמים הרשמי: ההסדרים של חברות הביטוח הגדולות מול קופת חולים כללית הגיעו לסיומם שלהן ואף חברת ביטוח לא ניגשה למכרז שפרסמה הקופה באוגוסט האחרון.

תקציר הפרקים הקודמים הפחות רשמי: למרות המציאות והלחצים, איכשהו הישראלים מצליחים לחיות עוד ועוד. פרק הזמן שבו הם משתמשים בביטוח הסיעודי הולך ועולה. במצב הזה, חברות הביטוח וקופות החולים כבר לא מסוגלות לעמוד בעלויות של הביטוח.

כיום, אי אפשר לקנות ביטוח סיעודי פרטי בחברות הביטוח. החברות האלה, לעולם מוטות רווח, החליטו לצאת מתחום שאינו רווחי במקרה הטוב, והפסדי ברוב המקרים. הקשישים נשלחים לסמוך על קופות החולים. אולם גם שם יש בעיה קשה. שלמה אייזיק, נשיא לשכת סוכני הביטוח בישראל, טוען שהסיפור של כללית הוא רק ההתחלה. קופות החולים האחרות יהיו הבאות בתור. "עדיין לא בטוח עדיין שכל הגורמים המעורבים, משרדי האוצר והבריאות, קופות החולים, חברות הביטוח, רשות שוק ההון והביטוח, כבר מבינים שקיים משבר רחב ונחוץ לעבוד על פתרון כולל", אמר ל-mako. "זה נוגע לכולם, מילדים שרק נולדו ועד למי שכבר זקוקים היום לטיפול סיעודי".

"זו מצווה שאין שנייה לה. הקמת ביטוח סיעודי ממלכתי תהפוך אותנו לאור לגויים"

שלמה אייזיק, נשיא לשכת סוכני הביטוח בישראל

כמו אחרים רבים אחרים, אייזיק שם את יהבו על מי שדווקא הוכיחו שאינם מתעניינים בפרטים הקטנים של חיי הישראלים – ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ'. אבל אייזיק טוען שבעיה לאומית כמו בעיית הסיעוד, דורשת פתרון לאומי ברמת ראש הממשלה ושר האוצר.

הבסיס ליתרון, טוען אייזיק, הוא הצעת לשכת סוכני הביטוח לגבש ביטוח סיעודי ממלכתי שינוהל על ידי הביטוח הלאומי, בדרך של גביית מס סיעוד מכל אזרח. המטרה שלו פשוטה: להעניק לכל הישראלים מגיל 67 ואילך איכות חיים סבירה.

"הביטוח הסיעודי הממלכתי יאפשר תשלום תגמול, למי שנקלע למצב סיעודי, מיום הפרישה ולתקופה של 10 שנים לכל היותר", מסביר אייזיק את ההצעה, "כאשר התשלום יהיה אחיד לכל אזרחי המדינה. גובה התגמול למצב סיעודי יעמוד על 7,500 שקל והוא יעודכן בצמוד לעליית מדד המחירים לצרכן. הצעד המשלים למהלך יהיה לחזור ולשווק ביטוחים פרטיים משלימים בתחום הסיעוד ואזרחי ישראל יוכלו לבחור לרכוש באופן וולונטרי כיסויים סיעודיים בנוסף להסדר במסגרת הממלכתית".

אייזיק תולה את יהבו על הערבות ההדדית הישראלית. "זו מצווה שאין שנייה לה. הקמת ביטוח סיעודי ממלכתי תהפוך אותנו לאור לגויים", הוא אומר. זו מטרה ראויה וחשובה. אלא שכרגע הישראלים עצמם מתקשים להסתכל אל העתיד ולדאוג לתקופה שהם מעדיפים להדחיק. הממשלה שלהם גם היא דואגת בעיקר לעצמה. על דאגה לכלל האזרחים קשה לבנות. אבל מי יודע, אולי האופטימיות של אייזיק תנצח