סימן השאלה הגדול: דשדוש בבוץ או התאוששות

הקץ נדחה, אבל הרגע הגיע. המע"מ עולה, המחירים איתו, המיסים גם הם. במילים פשוטות: כל ישראלי ישלם הרבה יותר, ויקבל הרבה פחות. טוב, לא כל ישראלי. הישראלים שנושאים בנטל. שאר המגזרים המקורבים לממשלה אמנם ישלמו מעט יותר בסופר, אבל ייהנו גם מתקציבים שממשיכים לזרום לכיוונם גם בימים של קיצוצים. גם בעלי החברות הגדולות אולי יתלוננו על חלוקת רווחים ותשלום מס, אבל בפועל ימשיכו ליהנות מהעלאות מחירים גבוהות בהרבה מההוצאות שנוספו להם.

תקציב המדינה שמבשר על הגזרות האלה, לא מבשר על שום דבר אחר. אין בו לא רפורמה, לא תיקון ולא ניסיון להשקיע בתשתיות ובעתיד. כמו אחרי השבת השחורה, אנחנו נדרשים לשלם את המחיר ולהסתדר בעצמנו.

כיוון שהישראלים כבר מורגלים במצב שבו הם נשארים לבד מול הקשיים, נשאר רק לתהות האם 2025 תהיה שנה שבה הקשיים האלה יחריפו, והעתיד יהיה קשה אפילו יותר, או שהציבור הישראלי ייהנה מהקלה מסוימת.

התחזיות לשנה הבאה נעות בין הרע (החזרה של החטופים ודשדוש בעזה) לבין הגרוע ממש (המשך המלחמה וגזרות כלכליות נוספות)

ההערכות במשק נעות בין שני מצבים אפשריים. בראשון החטופים חוזרים הביתה (באיחור של יותר משנה), והלחימה בעזה מסתיימת. אבל המלחמה לא מסתיימת, והפעולות הצבאיות בדרום נמשכות. במצב הזה ישראל עוד יכולה לדמיין התקדמות הדרגתית אל כלכלה נורמלית.

במצב השני, הממשלה ממשיכה למסמס את עסקת החטופים והמלחמה בדרום נמשכת עד אין קץ, כפי שמקווים הגורמים הקיצוניים ביותר שמנווטים את הממשלה ואת המדינה. כל תקווה להתאוששות כלכלית תתפוגג לנוכח העומס הבלתי נגמר על חיילי המילואים והכסף למלחמה יילך וייגמר. מה יקרה במקרה כזה? סביר להניח שהממשלה שוב תטיל גזרות בלתי נסבלות עוד יותר על הציבור. נכון לעכשיו, זו התחזית הריאלית יותר.

הכל יהיה רע, אתם חושבים? לא בהכרח. מצאנו שלושה נושאים לפחות שאולי, בדגש על אולי, יכולים לעשות קצת כסף. מי יודע, אולי זה יעזור לכם לשלם על עליית המחירים.

ההפגנה אתמול בירושלים למען שחרור החטופים (צילום: משנים כיוון)
הפגנה בירושלים למען שחרור החטופים. צריכים לעמוד בראש סדר העדיפויות|צילום: משנים כיוון

ביטקוין: השנה שבה כל אחד יחזיק במטבע בדרך כזו או אחרת

בעוד ששנת 2024 היא שנת מפנה היסטורית עבור הביטקוין, שנת 2025 תעמוד בסימן "נרמול" המטבע הדיגיטלי המוביל בעולם, שרושם עליות חדות ושובר שיא אחר שיא, תוך שהוא מושך השקעות מוסדיות בהיקפים חסרי תקדים.

הביטקוין פתח את 2024 ברמת מחיר של כ-42,000 דולר והציג תנודתיות משמעותית לאורך השנה. המטבע רשם שפל של 38,500 דולר בפברואר, אך מאז עבר מספר גלי עליות וירידות משמעותיים. לאחר עלייה ראשונית לרמה של 73,000 דולר במרץ, המטבע המשיך במגמת העלייה והגיע לשיא היסטורי חסר תקדים של 106,000 דולר בדצמבר. עלייה דרמטית זו, המשקפת עלייה של יותר מ-150% מתחילת השנה, מיוחסת בעיקר לכניסה המסיבית של משקיעים מוסדיים, שעד כה נמנעו מההתלהבות סביב המטבע, והשנה החליטו סופית לקפוץ על העגלה.

תשאלו למשל את בנק גולדמן זאקס, שב-2017 טען שביטקוין הוא "בועה ספקולטיבית", וב-2024 שינה את דעתו באופן דרמטי. היום, הבנק לא רק מכיר בביטקוין כנכס השקעה לגיטימי, אלא גם הקים מחלקת מסחר ייעודית למטבעות קריפטו, מציע ללקוחותיו המוסדיים שירותי משמורת לביטקוין ומשתתף באופן פעיל בשוק ה-ETF של ביטקוין כעושה שוק מורשה.

בנוסף, ראינו התפתחות משמעותית עם אישור קרנות ה-ETF של ביטקוין בארצות הברית. הקרן המובילה של בלקרוק (BlackRock), מנהלת הנכסים הגדולה בעולם שסימונה IBIT, מחזיקה כיום למעלה מ-550,000 מטבעות ביטקוין, בסכום של מעל 54 מיליארד דולר. גם המוסדיים הישראלים החליטו לקפוץ על העגלה וביום האחרון של 2024 השיקו לא פחות משש קרנות מחקות שלמעשה יאפשרו לכל משקיע ישראלי להיחשף לביטקוין בצורה פשוטה ומפוקחת.

אבל עם כל הכבוד לתעודות הסל והקרנות המחקות, הגוף הפיננסי שמשקף את הספקולציה סביב הביטקוין היא מיקרוסטרטג'י (MicroStrategy), לשעבר חברת תוכנה קטנה ולא מוכרת, שהחליטה החל ברבעון הראשון של 2020 להתמקד בהשקעה בביטקוין באמצעות גיוס מתמיד של מניות וחוב, שבאמצעותם היא רוכשת ביטקוין נוספים. מחזור המסחר היומי הממוצע במניית מיקרוסטרטג'י בשבועות האחרונים הוא כ-10 מיליארד דולר, בדומה למסחר בענקיות טכנולוגיה כמו אפל, מיקרוסופט וגוגל.

לא ניתן לדעת מתי הבועה של הביטקוין תתפוצץ, אך סביר מאוד להניח שמדובר בשאלה של "מתי?" ולא בשאלה של "אם?"

השווי של הביטקוין נובע מכך שמדובר במשאב במחסור. מנגנון כריית הביטקוין בנוי כך שלכל היותר יהיו 21 מיליון ביטקוין. נכון להיום כ-19.9 מיליון ביטקוין כבר נכרו. ההתלהבות הנוכחית מתבססת על שילוב של מאמינים אדוקים במטבע הווירטואלי, של גורמים פיננסיים שמרוויחים מנהירת הציבור אליו ושל ההמונים שנכנסים ללהיט שסיפק תשואות חלומיות לאלו שרכשו ביטקוין בשנים הקודמות.

החותמת הסופית לעובדה שביטקוין הופך להיות השקעה מן המניין היא ממשל טראמפ שהודיע על כוונה לאמץ את המטבע ואת הטכנולוגיה.

קחו בחשבון: לא ניתן לדעת מתי הבועה של הביטקוין תתפוצץ, אך סביר מאוד להניח שמדובר בשאלה של "מתי?" ולא בשאלה של "אם?". ההשקעה עדיין נחשבת מאוד ספקולטיבית ומסוכנת, אך עם זאת, ככל שיותר אנשים בעלי אינטרסים עולים על הרכבת, הציפייה להתרסקות הולכת ומתרחקת.

דונאלד טראמפ (צילום: AP)
דונלד טראמפ. המאפשר הגדול של ביטקוין?|צילום: AP

האם עדיין שווה להשקיע במדד S&P 500

שנת 2024 הסתיימה בקול תרועה גדולה בשוקי ההון בניו יורק. כך, מדד S&P 500 סיים את השנה בעלייה של יותר מ-26% זו השנה השנייה ברציפות - על רקע התלהבות המשקיעים מחברות הבינה המלאכותית, שדחפה את מניות חברות הטכנולוגיה כלפי מעלה. ההתלהבות הזו הובילה גם את נאסד"ק לשיאים חדשים - עם קפיצה שנתית של 29%.

והישראלים? מאוהבים. המדד סחף את המשקיעים המקומיים, שהשקיעו קרוב ל-200 מיליארד שקל שמנוהלים בפנסיה, קופות גמל והשתלמות, קרנות נאמנות ופוליסות חיסכון במדד המדובר.

האם עדיין שווה לקפוץ על העגלה? המומחים מאוד זהירים בתשובה שלהם.

תשואת מדד S&P 500 בשנת 2024 היא חריגה היסטורית. מדד הדגל רשם עד כה 57 שיאים חדשים מתחילת השנה. עד כמה מדובר באירוע חריג? על פי בדיקת הבנק הקנדי RBC, הממוצע ההיסטורי משנת 1950 עומד על קצת יותר מ-16 שיאים חדשים בשנה.

אם יש מוסכמה כעת בשוק היא ששוק המניות האמריקאי לא יעלה בשנת 2025 באותו הקצב של השנתיים הקודמות. מנהלי ההשקעות כבר לא מוכנים להמר על ירידות, אבל הם מזהירים מהתמחור הגבוה בשווקים.

אם יש מוסכמה כעת בשוק היא ששוק המניות האמריקאי לא יעלה בשנת 2025 באותו הקצב של השנתיים הקודמות

הסטטיסטיקה מראה שתופעה של שלוש שנים רצופות של עליות דו-ספרתיות היא די חריגה. רק נזכיר שגם ב-2024 המשקיעים היו צריכים להחזיק חזק שלוש פעמים כשהוא רעד וירד לא מעט, באפריל, אוגוסט וספטמבר השנה.

לכן, כל המומחים מדברים על טווח עלייה שבין 5 ל-15 אחוזים, כשבמחצית השנה הראשונה נראה עליות ואחר כך המדד יתמתן.

יש כאן שני מרכיבים עיקריים לזהירות הזו של המומחים: ראשית, המדד מוגבל רק לארצות הברית. הריכוזיות שלו באה לידי ביטוי בשבע מניות טכנולוגיה "המופלאות" שדוחפות אותו למעלה. מעבר לכך, הטרנד הזה לא יימשך לנצח. המשותף לטרנדים הוא שרוב הכסף של המשקיעים מגיע בדרך כלל בשלבים האחרונים שלו.

שנית, יש משתנה נעלם אחד בכל הכלכלה האמריקאית שקוראים לו דונלד טראמפ, והמדיניות שלו היא זו שתקבע את המשך עליית השווקים. טראמפ אכן מכוון לשם מצד אחד, אבל מצד שני גם עשוי לנקוט צעדים שיגבילו לבסוף את השוק.

אנחנו רק נזכיר שה-S&P 500 יודע לרדת לפעמים - בשנת 2022 למשל איבד כמעט 20%. המינון הוא משמעותי, ולמרות שהמדד מוכיח את עצמו, מי שאין לו כוח סיבולת לספוג ירידות, אך עדיין רוצה להיחשף לשיעור גבוה של מניות - עדיף שיעשה זאת דרך קרן סל על מדד גדול ורחב בהרבה, שמייצג לא רק את הכלכלה האמריקאית אלא גם כלכלות אחרות כמו אסיה ואירופה, לדוגמה MSCI העולמי (שארצות הברית היא 70 אחוז ממנו) אבל הוא לא ריכוזי כמו S&P 500.

אתר בנייה בחריש (צילום: Igal Vaisman, shutterstock)
אתר בנייה בחריש|צילום: Igal Vaisman, shutterstock

שוק הנדל"ן: המשך המשבר לצד הזדמנויות השקעה חדשות ומעניינות

המלחמה הביאה עימה ביקוש מוגבר לדירות במרכז הארץ מצד תושבי הדרום והצפון המחפשים פתרונות דיור חלופיים. מצד שני, האטה משמעותית בקצב הבנייה, שהחלה עוד בשנת 2023, והקפאת פרויקטים רבים יצרו מחסור בהיצע. התוצאה היא עודף ביקוש משמעותי, במיוחד באזור המרכז.

למרות הציפיות לירידות מחירים משמעותיות, בעיקר בגלל המלחמה, המחירים ירדו בממוצע ב-5% בלבד. באזורי הביקוש במרכז הארץ המחירים כמעט שלא ירדו, בעוד שבפריפריה נרשמו ירידות של עד 10%. השוק מתאפיין בקיפאון עסקאות, כאשר רוכשים רבים ממתינים לראות התפתחויות נוספות. גם שוק השכירות רשם עליות חדות במחירים, עם זינוק של כ-15% במחירי השכירות במרכז הארץ, כאשר הביקוש הגובר מצד עקורי המלחמה, יחד עם מחסור בדירות להשכרה, יצר לחץ משמעותי על השוק.

אומנם מבצעי המכירות (80/20 ו-90/10) אפשרו ליזמים להציג עלייה במכירות גם בשנה של ריבית גבוהה ומלחמה, אך המבצעים האלה בעייתיים מאוד מכיוון שהם פשוט מתן משכנתה במינוף, שהוא אסור פה על פי רגולציה.

ומה צופה לנו שנת 2025? המחירים ימשיכו לעלות. אולי נראה בהתחלה ירידות קלות באזורי הצפון והדרום, אבל הבעיות שהובילו אותנו למחסור בדירות לא נפתרו. גם מחירי השכירות צפויים להתייקר, אם כי בקצב מתון יותר של 5% עד 7% בשנה. המחסור בדירות להשכרה, יחד עם הביקוש הגובר מצד זוגות צעירים שדוחים רכישת דירה, ימשיך להפעיל לחץ על השוק.

אולי נראה בהתחלה ירידות מחירים קלות באזורי הצפון והדרום, אבל הבעיות שהובילו אותנו למחסור בדירות לא נפתרו. גם מחירי השכירות צפויים להתייקר

אומנם צפויה התאוששות מתונה בהתחלות הבנייה, עם גידול של כ-20% לעומת 2024, אז נרשמה ירידה של כ-40% בהתחלות בנייה חדשות, עם כ-30 אלף יחידות דיור בלבד שהחלו להיבנות. אבל זה יהיה בעיקר במחצית השנייה של השנה, ורק בהנחה שיצליחו לפתור את בעיית המחסור בכוח אדם בענף. עם זאת, המספרים עדיין יהיו נמוכים משמעותית מהיעד הממשלתי של 70 אלף יחידות דיור בשנה.

מי שתקבע מה יקרה השנה בשוק הנדל"ן היא בעיקר הריבית במשק, שכרגע מהווה גורם מרכזי להאטה בשוק הנדל"ן. אם לא תתאפשר הורדה משמעותית השנה, הציבור יעשה אחד משני דברים: או יישב משותק מכיוון שלא יוכל להתמודד עם הריביות הגבוהות על המשכנתאות בנוסף לגזירות הכלכליות, או יבין שפנינו לעליות מחירים נוספות בשוק בגלל המחסור בהיצע וימהר לרכוש למרות הריביות הגבוהות - מה שיעלה עוד יותר את המחירים.

התקווה מגיעה מכיוון משרד השיכון, שהציג תוכניות עבודה מסודרות לשנת 2025 שתעמוד מבחינתו בסימן שיקום הצפון והדרום. "מטרת המשרד היא קודם כול לשקם ולפתח את אזורי הצפון והדרום של הארץ, ולהפוך אותם למרכזים כלכליים ודמוגרפיים מובילים", אומר יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון. "אנו מכוונים להשקיע משאבים רבים, להסיר חסמים לבנייה חדשה ולשקם תשתיות כדי לקדם חדשנות בענף הבנייה. בנוסף, אנו עובדים על פעולות שיגדילו את היקף היחידות המוצעות לשיווק בכל רחבי הארץ, עם דגש על הכפלת מספר יחידות הדיור באזור הצפון. מטרת העל שלנו היא להגדיל את היצע הדיור כך שיעלה על הביקוש. בשנת 2025 ייפתחו הגרלות נוספות של תוכנית 'דירה בהנחה', בהן אלפי זוגות ומשפחות יזכו לרכוש דירה בהנחה משמעותית".

בהתחשב ביעילות שהמשרד הפגין לאורך השנה בפינוי תושבים והקמת שכונות מגורים זמניות עם מבני חינוך, אישור תוכניות ביישובים בעוטף שנפגעו ובעיקר קיצור תהליכים ובירוקרטיות - אולי באמת שווה להסתכל על ערי הצפון בתור יעד השקעה אטרקטיבי לשנת 2025.