אם גם לכם יצא לאחרונה לעמוד בפקק ליד 4X4 מדגם עירוני כלשהו מקושט בהגזמה בסרטי טול לבנים, בוודאי הבחנתם שעונת החתונות בעיצומה. אין זה סוד שמחירו של כל דבר (מאוכל ועד ביגוד) קופץ בעשרות אחוזים ברגע שהוא מקושר לחתונה. לכן, רבים מנותני הצ'קים בחתונה מנסים לעשות דבר אחד: לעזור לחתן ולכלה להחזיר את ההוצאה העצומה. כדי להבין מה גובה ההמחאה הנכון, בדקנו מה העלות של המרכיבים השונים של החתונה לכל אורח. מעין מחשבון פיננסי חגיגי. כל מה שאתם צריכים לעשות זה לפקוח את העיניים לפני שאתם כותבים את הסכום.
>>בת המצווה היקרה בישראל: 2.5 מיליון שקל
"על ארבעה בנים דיברה התורה", אומרת מיקי שעיה, מפיקת אירועים. "לוקיישן, קייטרינג, בר, ועיצוב. לעונה הנבחרת וליום הנבחר יש כמובן השפעה נוספת לעלות: חתונה באביב ובקיץ תעלה יותר מחתונה בחורף וחתונה ביום חמישי תעלה יותר מחתונה בכל יום אחר".
כמו בשוק הנדל"ן גם בענף החתונות לוקיישן נבחר בתל אביב יעלה בדרך כלל הכי הרבה. בעונת החתונות מנה ממוצעת בחתונה תל אביבית של הקייטרינג המקומי מתחילה בכ-450 שקל. גם חוות רונית, שנמצאת באזור השרון, היא אחד המקומות הפופולאריים והיוקרתיים על אף שהיא מחוץ לתל אביב. הבאות בתור הן החתונות שנערכות באזור השרון, לרבות האולמות שבקיסריה על קו הים. מחיר מנה במקומות אלו הוא מתחיל ב-400 שקל. במעגלים החיצוניים של גוש דן ובפריפריה המחירים יורדים ובעונת החתונות עלות מנה ממוצעת הוא כ-300 שקל.
השורה תחתונה:
החתונה בתל אביב? הצ'ק צריך להתחיל מ-450 שקל לאורח
החתונה באיזור השרון? התחילו ב-400 שקל לאורח
החתונה במקום אחר? 300 שקל לאורח
אלו בינינו שמכתתים רגליים בחתונות למעלה מעשרים שנה וודאי זוכרים שפעם חתונה הייתה מאופיינת בפסטלים בקבלת הפנים ו"דג או בקר" לעיקרית. אלא שבשנים האחרונות פרח המטבח הישראלי בקצב שלא מבייש את בועת הנדל"ן והיום יודעת כל מחשבת קלוריות שכדאי לצום יומיים לפני כדי להידחס לשמלה ולהשאיר מספיק מקום בקיבה ללא ייסורי מצפון.
עם פריחתו של החיך צמח גם התקציב והשפים הגדולים זיהו את הפוטנציאל הגלום בשוק האירועים וייסדו חברות קייטרינג הנושאות את המוניטין שלהם. בין המובילים אפשר למצוא את "קייטרינג ארז וחנן" של ארז קומרובסקי (כן ההוא מ"לחם ארז") וחנן עזרן, קייטרינג רן שמואלי, מגי ותולי והרשימה עוד ארוכה. מי שנפשו חפצה וארנקו משומן יכול להזמין גם את "הקרקס הנודד של אייל שני" בעלות של כ-550 שקל למנה. השפים הגדולים אוהבים לומר ש"אוכל אוכלים קודם כל עם העיניים", ובמחיר הזה חוץ מאוכל גורמה תקבלו גם כלי הגשה אלגנטיים וסטיילינג מושקע במיוחד של האוכל.
עוד ב-mako כסף:
"אפשרות נוספת שהפכה לאופנתית בשנים האחרונות היא שילוב של שף אורח בקייטירינג של המקום" אומרת שעיה. "שף אורח לוקח בדרך כלל בין 15 אלף שקל ל-30 אלף שקל".
פרמטר נוסף שמשפיע על העלות הוא מספר המלצרים באירוע. אם כל הערב חג מלצר סביב שולחנכם דעו שהשקיעו בכם השקעה שלא הייתה מביישת את מר דנקנר בימיו הטובים.
השורה התחתונה: זיהיתם קייטרינג מושקע בחתונה וכמות מלצרים גדולה? הוסיפו 100-200 שקל לצ'ק
גם לבר המשקאות יש השפעה ניכרת על העלות. בר בסיסי הוא בר שבו כל השתייה היא אך ורק מתוצרת הארץ. כל תוספת נוספת כרוכה בתוספת במחיר. תוספת של משקאות תוצרת חוץ כרוכה בעלות נוספת הנעה בין 29 שקל ל-52 שקל לאדם.
השורה התחתונה: יש שתייה איכותית בבר? הוסיפו 29-52 שקל לצ'ק
בשנים האחרונות התווסף נתון משמעותי נוסף למחיר: העיצוב. מרבית המקומות נותנים עיצוב בסיסי וכל תוספת עיצובית משמעותה תוספת תשלום. עיצוב מושקע במיוחד יכול להגיע בקלות גם ל-100 אלף שקל.
אוכל ובר הם כמובן מנת חלקם של כל האירועים אבל אין גבול לתוספות הנוספות שאפשר להוסיף כמו למשל אומן אורח. טווח המחירים הוא גדול ונע החל מ-5,000 שקל ועד ל-100 אלף שקל עבור אומנים בסדר גודל של אייל גולן ושרית חדד.
השורה התחתונה: עיצוב מושקע (באמת) צריך לזכות ב-50 שקל נוספים בצ'ק. עיצוב שלא מהעולם הזה? תכפילו את הסכום
לסיכום, חתונה ממוצעת עם בר משקאות עשיר באזור השרון בערב חמישי בעונת החתונות לא תעלה פחות מ-550 שקל לאדם. חתונה מעוצבת בתל אביב או בחוות רונית בערב חמישי בעונת החתונות יכולה בקלות להגיע לעלות של 1,000 שקל לאדם.
אפשר גם אחרת
העובדה שעלויות הפקת חתונה צומחות מהר יותר מפערי המעמדות מעלה שאלה: האם נכון לצפות מהאורחים לשאת בעלויות ההפקה (המופרזות) רק משום שהכלה חלמה כל חייה על הרגע שבו יופרחו היונים הלבנות בחופה? האם העובדה שאתה מוצא עצמך נגרר לעוד אירוע בתקופת היורוליג היא איננה קנס מספיק?
תמר שילון מפיקת אירועים ובעלת העמוד "מגשימלי" אומרת שלא צריך לקחת משכנתא בשביל לממש את חתונת החלומות. "המפתח לאירוע טוב במסגרת תקציבית הוא תכנון נכון תוך התמקדות בעוגנים החשובים לבני הזוג על חשבון הפרמטרים האחרים שפחות חשובים להם".
שילון מציעה לכל זוג שמתחתן לשאול את עצמו שלוש שאלות מפתח: למי מיועד האירוע? מה יעשה אותנו הכי מאושרים? ובשביל מי חוגגים? לאחר שענינו על השאלות שילון מציעה להכין רשימת אורחים מסודרת ולציין לא רק את שם האורח אלא גם את סוג הקרבה לזוג כדי למקד האירוע באופן שיתאים לקהל. לאחר שהבנתם מיהם האורחים אפשר לעבור לבחירת הלוקיישן באופן שיתאים לקהל: לא נרצה לבחור בלוקיישן של טבע פראי אם יש לנו הרבה אורחים מבוגרים עם מגבלות תנועה.
"תכנון נכון של מסגרת תקציב לוקח בחשבון את מספר האורחים: ככל שיש יותר אורחים העלות הכוללת תהיה גבוהה יותר אך מצד שני העלות פר מנה תהיה נמוכה יותר", אומרת שילון. שילון מציעה שלא להתבייש ולהזמין רק את האורחים שבאמת ירצו להיות שם, ולא מתוך חוסר נעימות. "אורח שהזמנו רק מתוך תחושת מחויבות יבוא רק משום שהוא מרגיש חייב והסבירות שייהנה היא מאוד נמוכה", מוסיפה שילון.
"אפשר להשקיע בקייטרינג איכותי ועדיין לעמוד במסגרת תקציב סבירה", היא אומרת. "אפשר להחליט מה חשוב יותר ואיפה משקיעים: האם חשובות מנות הפתיחה בקבלת הפנים, האם חשובות המנות העיקריות במהלך האירוע או אולי דווקא הקינוחים. אחרי שהחלטנו מה חשוב מומלץ להשקיע רק באותו פרמטר ולקחת את הבסיסי ביותר מהפרמטרים האחרים".
שילון מציעה מספר דרכים נוספות להוזלת האירוע: "אפשר להוזיל את עלויות הבר אם קונים חלק מהמשקאות בנפרד. אם יש לכם חבר או קרוב בענף המסעדנות כדי לנצל זאת כי העלות הנמוכה ביותר תהיה דרך רכישה סיטונאית. אך גם רכישה באופן פרטי בדיוטי פרי או בחנויות זולות למשקאות אלכוהוליים תפחית משמעותית את העלויות".
יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il