חופש כלכלי הוא לקיחת בעלות על המצב הפיננסי שלכם, כך שבעתיד תוכלו לחיות את החיים שאתם רוצים, בלי דאגות כלכליות, ובלי לצאת ולעבוד.

כדי להגיע לחופש כלכלי, נדרשים 3 דברים עיקריים: החלטה, הבנת "כללי המשחק" וביצוע פעולות.

לפני הכל – צריכים להחליט. להחליט שאנחנו רוצים לעשות שינוי ולא להיות תלויים עוד במשכורת רעב, או בתכנון הקניות בסופר בגלל שאין יכולת לקנות את מה שרוצים. להחליט לעשות שינוי זה הצעד הראשון. אחרי ההחלטה צריכים ללמוד את כללי המשחק. איך לפעול ביום יום, ואילו דברים צריכים ללמוד כדי להצליח. ובסופו של דבר -להתחיל לפעול כדי להביא לשינוי. הנה 10 טיפים לחופש פיננסי משני משחק:

  1. להבין איפה אתם נמצאים

    אתם לא יכול להשיג חופש כלכלי בלי לדעת את נקודת המוצא שלכם. לשם כך תצטרכו לבחון מה גודל החובות שלכם, כמה חסכונות יש לכם- אם בכלל, וכמה כסף אתם צריכים כדי לחיות ביום יום.

    הכינו רשימה של כל החובות שלכם: משכנתא, הלוואות, הלוואה לרכב, כרטיסי אשראי וכל חוב אחר שצברתם. אל תשכחו לכלול כסף שאולי לוויתם מחברים או מבני משפחה לאורך השנים ושעליכם להחזיר "מתי שהוא".

    עכשיו, קחו נשימה עמוקה. ועוד אחת. ואז תסכמו את כל המספרים. אלה הן ההתחייבויות שלכם.

    כמה חוב יש לכם? אם זה מספר גדול, אל תשתגעו, אני מבטיח שאחלוק כמה דרכים לסגור את החוב הזה בהמשך. אם זה מספר קטן- מזל טוב. לרוב האנשים יש חובות כאלה או אחרים.

    בשלב הבא – תסכמו את כל הכספים שיש לכם. בעו"ש, בחסכונות וכדומה.

    הכינו רשימה של כל החסכונות שלכם: חשבונות חיסכון, מניות, פנסיה, ביטוחי מנהלים, קרנות השתלמות וכדומה. סכמו את הרשימה ותראו את הנכסים שלכם.  זכרו את הרשימה הזו בשלבים הבאים.

    השווי הכלכלי שלכם הוא הסכום שיוצא מהפחתת ההתחייבויות מהנכסים.

    זוג צעיר עם קופת חיסכון (אילוסטרציה: Mladen Mitrinovic, shutterstock)
    השווי הכלכלי שלכם הוא הסכום שיוצא מהפחתת ההתחייבויות מהנכסים|אילוסטרציה: Mladen Mitrinovic, shutterstock
  2. תסתכלו על כסף באופן חיובי

    רבים מהאנשים גדלו בחינוך ש"כסף זה רע". החינוך הזה בעייתי כי אנשים שגדלים כך, לא ישאפו להשיג הרבה כסף פשוט כי "זה רע", ומרגישים אשמים על כך שיש להם כסף, ואשמה על כך שהם רוצים את זה. ולכן המכשול הגדול ביותר שאנשים רבים חווים, זה הם בעצמם.

    כסף הוא פשוט הכרח כמו מזון או מים. זה עוזר לנו לקנות את הדברים שאנחנו צריכים, וזה משמש אותנו לחיות את החיים שאנחנו רוצים.

    כדי לחוות חופש כלכלי, תצטרכו להסתכל על כסף ככלי שיעזור לכם להגשים את חלומותיכם, לתדלק את האנרגיה שלכם ,ולחיות חיים נטולי מתחים כדי שתוכלו ליהנות מהם.

    כי אם אתם רואים כסף באופן שלילי, אתם בתת מודע תחבלו בסיכויים שלכם לעשות את זה ולשמור אותו.

  3. רשמו את המטרות שלכם

    למה אתם צריכים כסף? אתם רוצים להיפטר מהחוב לתמיד? נמאס לכם לעבוד ב"עבודה" של 9:00 עד 17:00? יש מקום שתמיד רציתם לנסוע אליו? אתם צריכים לחסוך לחתונה, ילדים, או פרישה?

    כשהשגתי חופש כלכלי, זה היה בגלל שקישרתי אותו למטרה רגשית. המטרה שלי הייתה לסגור התחייבויות ולהתחיל לייצר נכסים עבור הילדים ועבורי ה"פנסיה". בכנות, זו הייתה חוויה אופורית לראות את החוב מתמעט, והחסכונות והנכסים שלי עולים.

    כל כך התרגשתי לראות את השינויים במספרים, שעבדתי קשה יותר כדי להרוויח יותר כסף על מנת לראות שינוי גדול יותר בחיסכון שלי. האם הייתי משיג את מטרת החופש הכלכלי שלי אם לא הייתי קושר את המטרה למשהו רגשי? קרוב לוודאי שלא. היו לי מטרות ברורות מול העיניים, וזה מה שהחזיק אותי במוטיבציה לאורך כל המסע שלי.

    אולי לא תשיגו כל מה שתרצו בעוד חודש. אבל שנה ואפילו כמה שנים הם זמן רב כדי לעבוד על המטרות שלכם. ודאו שהמטרה שלכם קשורה למספר ספציפי שברצונכם להגיע אליו. תאמינו או לא, אתם תתחילו לעבוד לקראת מטרות אלה אפילו בלי להבין את זה.

    לדעת בדיוק מה אתם רוצים להשיג, עושה את השגת החופש כלכלי קל יותר בצורה משמעותית.

  4. עקבו אחר ההוצאות שלכם

    צעד חשוב לקראת חופש כלכלי הוא מעקב אחר ההוצאות שלכם.

    אתם יכול להשתמש בכלים טכנולוגיים שונים שיאפשרו לכם לדעת בכל רגע נתון כמה אתם מוציאים, כמה כסף יש לכם בכל חשבון ואילו חובות יש לכם.

    תתרגלו להשתמש בכלים שכאלה כדי לעקוב אחרי ההוצאות שלכם באופן שוטף, ותראו שמהר מאוד תצליחו להיות יותר ממוקדים במטרה, לחסוך יותר כסף ולהתקרב לחופש הכלכלי.

    זוג עובר על הוצאות  (צילום: shutterstock| WAYHOME studio)
    תתרגלו להשתמש בכלים שכאלה כדי לעקוב אחרי ההוצאות שלכם באופן שוטף|צילום: shutterstock| WAYHOME studio
  5. שלמו לעצמכם קודם

    בטח שמעתם את הביטוי "שלם לעצמך קודם". אבל במקרה שלא, "שלם את עצמך קודם" פירושו לשים סכום מסוים של כסף בחשבון החיסכון שלכם לפני שאתם משלם משהו אחר, כגון חשבונות.

    השיטה הזו עזרה לאינספור אנשים להתקרב יותר להשגת חופש כלכלי.

    למה? כי אם אתם רוצים לשלם לעצמכם 1,000 שקלים  בכל חודש, אז אתם תצטרכו להסתדר עם מה שנשאר בשביל לשלם חשבונות, ואם אין לכם מספיק כדי לשלם את החשבונות האלה, אז פשוט תצטרכו להתאמץ כדי לייצר עוד הכנסה כדי לפצות על ההוצאות.

    על ידי תשלום לעצמכם, אתם מבטיחים כי אתם תמיד תשימו כסף בצד. אם לא תדאגו לעצמכם לפני הכל, אתם תישאבו לברירת מחדל של בזבוזים לפני כל חסכון והשקעה לעתיד.

  6. להוציא פחות

    בשנת 1958, וורן באפט רכש בית עם חמישה חדרי שינה ב-31,500 דולר ומאז לא עזב אותו. השווי הנקי שלו? 95 מיליארד דולר. הוא יכול להרשות לעצמו בית גדול ויקר יותר. אבל הדרך שבה הוא פועל, בלי לבזבז על דברים חומריים, עשויה בהחלט להיות הסיבה לכך שהוא אחד האנשים העשירים בעולם.

    דבר יפה נוסף שניתן לראות הוא, שאנשים עשירים באמת לא נראים כמו אנשים עשירים. מארק צוקרברג לובש את אותה חולצה משעממת וג'ינס כל יום. כך גם סטיב גובס.

    על ידי ניהול ההוצאות שלכם, שני דברים עובדים לטובתכם: אחד, יהיה לכם יותר כסף לשים בצד כדי להתקרב לחופש הכלכלי שלכם. שתיים, תלמדו שאתם באמת צריכים הרבה פחות דברים ממה שחשבתם כדי להסתדר בחיים.

  7. לקנות חוויות ולא דברים

    החיים קצרים. לא משנה כמה שנים תחיו – הם ייראו לכם כקצרים, לכן תשתדלו להינות כל עוד אתם בחיים. בסופו של דבר, הדברים שיעזרו לכם לחיות חיים מלאים יותר יהיו החוויות שיש לכם, לא המוצרים שבבעלותכם.

    תחשבו אם הדברים שאתם קונים גורמים לכם להיות מאושרים יותר בטווח הארוך? או רק לכמה שעות או ימים ואז אתם כבר שוכחים מזה?

    תחשבו על משהו - מהו הזיכרון המאושר ביותר שלכם? מה עשיתם? עם מי הייתם?

    החיים מורכבים מרגעים. הטובים ביותר מגיעים מזמן איכות שבו אתם מבלים עם חברים ובני משפחה. בעוד שמוצרים מסוימים יכולים לעזור לקרב אתכם למשפחה שלכם (כמו ערב משחקי וידאו משפחתי שבועי), רובם לא מוסיפים ערך רב.

    אמא ובתה מחייכות (אילוסטרציה: fizkes, shutterstock)
    הדברים שיעזרו לכם לחיות חיים מלאים יותר יהיו החוויות שיש לכם, לא המוצרים שבבעלותכם|אילוסטרציה: fizkes, shutterstock
  8. לשלם את החובות

    יש אנשים שיגידו לכם שזה חכם יותר להשקיע את הכסף שלכם במניות במקום לשלם את החובות שלכם. אם אתם בוררים מניות בצורה מקצועית, אולי זה נכון. אבל אם מעולם לא השקעתם במניות בעבר, אתם יכולים בסופו של דבר למצוא את עצמכם עם יותר חובות.

    כל מי שסיים לשלם חובות, מרגיש דבר אחד: הקלה.

    לשלם חוב גדול מוריד משקל עצום מהכתפיים שלכם. לאחר תשלום החוב שלכם, אתם תתחילו לראות את הכסף בחשבון הבנק גדל. זו הרגשה מדהימה לראות את המספר מטפס, וזה שומר על מוטיבציה להמשיך לגדל אותו.

  9. צרו מקורות הכנסה נוספים

    אם אתם רציניים לגבי חופש כלכלי, אתם חייבים להקריב קצת דם, יזע ודמעות. אתם צריכים לייצר עוד הכנסות. לרוב האנשים יש עבודה מ 09:00 עד 17:00. זה אומר שיש עוד המון שעות ביממה לייצר הכנסה.

    אתם יכולים להסתכל על מקורות ההכנסה שלכם בשתי דרכים: הכנסה פעילה (זמן תמורת כסף) או הכנסה פסיבית (כסף שיכול להמשיך להיכנס, גם בזמן שאתם ישנים).

    אם אתם מחליפים את הזמן שלכם תמורת כסף, אתם מוגבלים בכמות השעות הפנויות לעבודה, ויש תקרה שאליה תוכלו להגיע מבחינה פיזיולוגית.

    השאיפה שכל אחד צריך לרצות היא הכנסה פסיבית – הכנסה מנכסים שעובדים עבורנו גם כשאנחנו ישנים. שלא תהיה תלות בין השעות שאתם "עובדים" להכנסה המיוצרת.

    כל אדם יכול לייצר הכנסות נוספות, בין אם בהשקעות שונות שייצרו לו תזרים/ריבית/דיבידנד וכדומה, ובין אם הכנסות נוספות שמצריכות זמן בהקמת העסק ולאחר מכן העסק יכול להמשיך לפעול עצמאית כמו חנות וירטואלית, או קורס דיגיטלי וכדומה.

  10. להשקיע בעתיד שלכם

    טיפ החופש הפיננסי האחרון הוא חשוב. נניח שאתם מתחילים ליישם את העצות וההמלצות בכתבה זו, יוצאים מחובות, מגדילים את החיסכון שלכם. זה יכול להיות מספיק כדי לעזור לכם להתקדם, אבל מה אם הבלתי צפוי יקרה? האם תהיו מוכנים לזה?

    חשוב לבנות תקציבים חירום. זה לא בהכרח כסף ש"יושב" בפיקדון, אלא כסף שאפשר "להנזיל" אותו כאשר יש צורך דחוף.

    קרן החירום מיועדת רק למקרי חירום לא מתוכננים כמו עץ שמתרסק על הבית שלכם, תאונת דרכים שאתם צריכים לשלם עבורה מהכיס, או הוצאה לא צפויה בבית כמו החלפת מקרר או תנור. _OBJ

    על ידי ביצוע העקרונות לחופש הפיננסי בכתבה זו, תוכלו להתקרב צעד נוסף להשגת החופש הפיננסי שמגיע לכם. הדבר העיקרי בהשגת חופש כלכלי הוא ההתמדה – לדעת מה רוצים ולפעול להשגתו, לאורך זמן.

רוב האנשים הנמצאים בחופש כלכלי כיום בעולם – בנו את עצמם במו ידיהם ולא ירשו את הכסף, משמע – זה אפשרי להגיע לחופש כלכלי.

  נועם שפלטר הוא שותף מייד בבי-ריץ' מיינדסט, נציגי גרנט קרדון בישראל.