בכל יום נקרא משה הופרט (73) להגיע לקבלה באחוזת פולג. לא, אין לא הרבה אורחים (בגלל הקורונה) ולא כדי לקבל תרופה, אלא כדי לקבל משלוח מאי ביי או עלי אקספרס. נובמבר סייל? זהו אכן יום חג עבורו אבל הופרט ממש לא מחכה לחודש הספציפי הזה ודואג להזמין כל יום משהו חדש.
"אני רוכש ציוד לאופניים, ציוד לתחביבים, למטבח - אני אופה ומבשל, בגדים, נעליים הכול אונליין. קניתי לאחרונה לאשתי שעון ספורט שמודד לחץ דם וצעדים. אם חסר לי משהו, אני ישר מתיישב וקונה, ואני הופך למומחה בכל מה שאני קונה. נכנס לבדוק כל פריט ומיהו הספק, לומד על כל מוצר מה שאני צריך. אני בודק בשניים שלושה אתרים מה המחיר וקונה בזול ביותר, כדי לקנות טוב צריך לעשות מחקר טוב. עכשיו לדוגמא אני קונה משחת שיניים מיוחדת, טובה לחניכיים, שעולה 20 דולר לשפופרת. כל מה שחסר לי, אני מחפש באתרים בארץ או בחו"ל. לפעמים אני מקבל כל כך הרבה פרסומות ואימיילים על מבצעים והצעות מיוחדות, במיוחד עכשיו לקראת יום הרווקים".
הופרט מספר כי הפך לחובב קניות אונליין מושבע לפני כעשור, סמוך לפרישתו לגמלאות. עד אז שימש כראש ענף בקרה תפעולית באחת מהחברות של קבוצת אלביט. " לפני כן הסתובבתי בעיקר בסופרים ובחנויות מזון, אבל לא התעסקתי בקניות אף פעם, לא היה לי זמן להתעסק בשום דבר חוץ מהעבודה והמשפחה", הוא מספר. "כיום אני מבין שלא קל להחזיק את החנויות כאן, אבל מתח הרווחים שלהם הוא אדיר, ומאוד מפתה לקנות בזול. אני מנסה להתמקד באיביי ועלי אקספרס כי התאכזבתי מאתרים אחרים, שרימו אותי".
כמו מי למשל?
יש אתרים שמפרסמים בפייסבוק כל מיני מוצרים יפים, וכשהזמנתי ארבעה מוצרים מארבע חברות שנראות שונות, בכולן נפלתי, שלחו לי פריט שונה ממה שהזמנתי, הזמנתי מכונת גלידה ושלחו לי מיקסר, פעם אחרת הזמנתי כיסא טיולים מתקפל וקיבלתי מקל מתקפל, כשהתלוננתי, הספקים דרשו שאחזיר להם את המוצר על חשבוני ושהם יחזירו לי חצי מהכסף".
מה עשית?
"כתבתי מכתב לפייפאל, דרכם שילמתי וצירפתי ארבעה מקרים שונים, כולם אגב פיתו אותי לקנות דרך הפייסבוק. דנתי עם הספקים על קבלת הכסף, הספקים דרשו שאשלם חצי מהסכום, בסוף קיבלתי החזרים, ובפייפאל בודקים לעומק את התרמיות. נשבעתי שיותר אני לא קונה מפרסומות בפייסבוק".
כדי לנהל את מערך הקניות האינסופי, מקפיד משה לנהל קובץ אקסל שמפרט כל קניה, היכן קנה ומה קנה, מספר משלוח והזמנה, את כל הנתונים הללו הוא בודק מול כרטיסי האשראי כדי לוודא שחויב בדיוק על מה שהזמין.
"אני מזמין בין 20-30 הזמנות בחודש, כמעט כל יום מגיעות לכאן בין 1-2 חבילות. זה מאוד נוח כי אני לא צריך לעמוד בתור בדואר. החבילה מגיעה לקבלה של הדיור המוגן, הם מודיעים לי שיש לי חבילה ואני יורד לאסוף אותה, פשוט מאוד".
הופרט מעיד כי הוא מוציא בסביבות 1,000 שקלים בחודש על קניות אונליין. " לפעמים אני קונה שטויות, שאני בכלל לא צריך רק לצורך ההנאה של הקנייה, זה מאוד מפתה. יש לי מגרה של כיסויים לטלפון, שחלקם הגיעו לא מתאימים, מלאי של פנסים לאופניים. מרוב שיש לי כל כך הרבה פנסים, אני יכול למכור בעצמי".
"מראש אני לא קונה פריטים מאוד יקרים – לא עובר סכום של 250 שקלים לפריט. אני כן מתווכח עם הספקים, היו מקרים שחייבו אותי ולא שלחו את הפריט. בסופו של נמאס לי להתכתב איתם. בגלל זה אני אוהב את אי ביי ועלי אקספרס, כשיש לי חילוקי דעות עם הספק אני כותב לחברה ואני מקבל את מבוקשי. אני חותם על כל חבילה שמגיעה לדיור המוגן ואפשר לבדוק מה לא קיבלתי. בדרך כלל הספקים שולחים שוב, ואני מניח שחלק מהחבילות שלא מגיעות הן בעיות בדואר ישראל".
"לפני שבוע התקלקל לי השלט של הטלוויזיה. חיפשתי מוצר חלופי בארץ. החברה רצתה מעל 300 שקלים, מצאתי בסוף בתל אביב מוכר שלקח על זה 150 שקלים. זמן קצר אחרי, התחילו להופיע לי פרסומות של ספקים לשלט ב-38 שקלים. אז מה, לא נקנה עוד אחד שיהיה רזרבי בבית?"
מה חושבת על זה האישה שאיתך?
"היא מגיבה בשמחה ולפעמים בעצב, כשאני קונה שטויות. החברים מגיבים בשמחה כי כל מי שצריך לקנות משהו, מזמין אצלי. הפכתי להיות הספק של החברים, ואני עושה את זה בשמחה. הרבה חברים פונים אליי, מבקשים שאקנה להם מכשירים רפואיים, ויטמינים ואביזרים לטלפון".
מה עם חיזוק הכלכלה המקומית, במיוחד בימים אלה?
"בדיוק היום התווכחתי עם אשתי, היא אמרה, ובצדק, שצריך לחזק את המכירות בארץ. נתתי לה דוגמא קלאסית: לפני שבוע התקלקל לי השלט של הטלוויזיה. חיפשתי מוצר חלופי בארץ. החברה רצתה מעל 300 שקלים, מצאתי בסוף בתל אביב מוכר שלקח על זה 150 שקלים. אני אוהב את המשא ומתן - להגיע למחיר הזול, זה גם חלק מהתעסוקה שלי. זמן קצר אחרי, התחילו להופיע לי פרסומות של ספקים לשלט ב-38 שקלים, היום בגלל הטכנולוגיה של האינטרנט, אתה רק מדבר והם יודעים כל מה שאתה מחפש. שלט ב-38 שקלים, אז מה, לא נקנה עוד אחד שיהיה רזרבי בבית? אני מבין שלא קל להחזיק את החנויות כאן, אבל מתח הרווחים שלהם הוא אדיר, ומאוד מפתה לקנות בזול".
מה אתה הולך לקנות בבלאק פריידי?
"יש לי כבר רשימות מוכנות לקנייה: אביזרים לנעליים, מכנסיים ועוד כל מיני פיצ'יפקעס למטבח. אני אופה לחמים. לחם לא קנינו כבר כמה שנים טובות, הכול מעשה ידיי. לפני זה לא התקרבתי למטבח. הכול זה פיתוחים של הפנסיה. צריך להמציא את עצמנו מחדש. אין לי דקה פנאי, אני גם עוזר להרבה אנשים, יש לי כל כך הרבה משימות".
אחרי שצבר ניסיון רב, למשה הופרט יש כמה טיפים בשבילכם:
- עשו סקר גם בתוך האתרים עצמם ובדקו את המחירים בין כמה ספקים, לכל מוצר יש עשרות ספקים שמוכרים אותו.
- לבדוק את הפידבקים שצרכנים משאירים על הספקים באתר.
- כשיש מוצר שנמכר על ידי הרבה ספקים, בדקו מי הספק שמכר הכי הרבה.
- קנו דרך פייפאל ואל תשתמשו בכרטיס אשראי באינטרנט, זה מאוד מסוכן.