"כסף לא מהווה חלק גדול מהחיים שלי, אבל ברגע זה אני יכול לקנות את כל רחוב מאונט אובורן, לקחת את מועדון הפניקס ולהפוך אותו לחדר הפינג פונג שלי", אומר מארק צוקרברג הזועם במהלך עימות משפטי בסרט "הרשת החברתית" שבו הוזכר מועדון היוקרה שסרב לקבל אותו לשורותיו.
כאן חשוב להעיר שכשאנחנו מדברים על מזומן, לא תמיד הכוונה לכסף שמוצנע בכספות או מופקד בחשבון הבנק. הכוונה היא לכלל הנכסים הנזילים. מדובר כמובן בכסף מזומן (שטרות ומטבעות) וכל מה שאפשר להמיר בקלות למזומן. בהגדרה הזו כלולים גם חשבונות חיסכון, חשבונות עובר ושב, תעודות חיסכון או פיקדונות, איגרות חוב, מניות סחירות, קרנות בשוק הכספים ושווי מזומן של ביטוח חיים.
המיליארדרים של העולם מבינים את הכוח של הנזילות, והם צוברים יותר ויותר כסף מזומן. נכון ל-2016, הם מחזיקים סכום דמיוני של 1.7 טריליון דולר במזומן – הסכום הגבוה ביותר מאז החלו מחקרים לבדוק את הנושא ב-2010.
למה? הסכנות שהולכות וגוברות בכלכלה העולמית גורמות ל-2,473 המיליארדרים לשמור בצד כסף של ממש על פי דוח המיליארדרים של חברת Wealth X. לפחות 22.2 אחוז מהערך הכולל שלהם. הסכום הזה שווה לתמ"ג של ברזיל כולה. לא סכום פעוט.
בעזרת אינדקס המיליארדרים המחודש של בלומברג בדקנו למי מהאנשים הכי עשירים על פני כדור הארץ יש באמת מזומן בכיסו, ומי מעדיף להחזיק נכסים שונים.
ביל גייטס – 41.8 מיליארד דולר במזומן
שווי כולל: 85.6 מיליארד דולר
האיש העשיר בעולם הוא גם האיש הנזיל בעולם, עם קופת מזומנים שיכולה לפרנס במשך שנה את מערכת הביטחון ומערכת החינוך הישראלית גם יחד. גייטס מכר מאז 1986 מניות של ענקית הטכנולוגיה מיקרוסופט בשווי 40 מיליארד דולר וקיבל מהחברה דיווידנדים בשווי 10 מיליארד דולר, ביניהם דיווידנד עצום של 3.3 מיליארד דולר ב-2004, שנתרם כולו לצדקה. גייטס, כמו מיליארדרים רבים אחרים, התחייב לתרום את מרבית הונו לצדקה.
וורן באפט – 825 מיליון דולר במזומן
שווי כולל: 78.6 מיליארד דולר
ג'ף בזוס – 4.03 מיליארד דולר במזומן
שווי כולל: 73.6 מיליארד דולר
בתחילת 2016 בזוס היה שווה "רק" 49.7 מיליארד דולר. 24 מיליארד דולר מאוחר יותר, הוא יכול לסכם שנה טובה לו ולאמזון ומקום שלישי ברשימת המיליארדרים העולמית. מאז 1997 הוא מכר מניות 4.5 מיליארד דולר. אלא שמאז הוא השקיע מאות מיליונים בחברה שמתיימרת להגיע לחלל, ועוד 250 מיליון דולר תמורת העיתון "וושינגטון פוסט".
אמנסיו אורטגה
שווי כולל: 69.2 מיליארד דולר
בעליה של רשת האופנה זארה והאדם העשיר באירופה, שלשל לכיסו 4 מיליארד אירו בדיווידנדים, אבל השתמש ברובם כדי לרכוש נכסים בארצות הברית ובאירופה. לא ברור כמה מהכסף הזה נשאר בכיסו, אבל נראה שאורטגה חובב הפרטיות מעדיף רכוש על פני שטרות בבנק.
מארק צוקרברג - 2.08 מיליארד דולר במזומן
שווי כולל: 59.3 מיליארד דולר
רוב הונו של צוקרברג מורכב מ-14 אחוז מפייסבוק הנמצאים בבעלותו. אף שהוא מתכנן לתרום 99 אחוז מהמניות האלה לצדקה עוד במהלך חייו, צוקרברג לא שוכח להצטייד בכסף כיס, ודאג למכור מספיק מניות שיאפשרו לו לקנות מספר בתים בקליפורניה ושטח גדול בהוואי.
קרלוס סלים - 3 מיליארד דולר
שווי כולל: 53.2 מיליארד דולר
צ'ארלס קוק - 1.08 מיליארד דולר במזומן
שווי כולל: 47.6 מיליארד דולר
מזומן: 1.08 מיליארד דולר
דיוויד קוק - 1.08 מיליארד דולר במזומן
שווי כולל: 47.6 מיליארד דולר
לארי אליסון - 10.2 מיליארד דולר
שווי כולל: 45.3 מיליארד דולר
מבין כל חבריו לרשימת המיליארדרים, נדמה שלארי אליסון הוא זה שנהנה יותר מכולם להוציא את הכסף שלו, ולא רק לצבור אותו. לכן אין זה פלא שמייסד ענקית התוכנה אורקל שומר חלק נכבד מהונו במזומן. סגנון החיים הנהנתי שלו, שכולל יאכטות, מטוסים, נכסי נדל"ן יוקרתיים, קבוצת שיט וטורניר טיס, גרם לרואה החשבון שלו להזהיר בעבר שההרגלים שלו יוצאים משליטה. הוא לקח לא מעט הלוואות, וניצל אשראי מגופים פיננסיים, אבל אין לו שום כוונה לעצור.
לארי פייג' – 9.02 מיליארד דולר במזומן
שווי כולל: 43 מיליארד דולר
מנכ"ל אלפאבית ומייסד גוגל נמצא במקום העשירי ברשימת עשירי העולם. מאז 2004, הוא מכר מניות של גוגל ואלפאבית בשווי 9 מיליארד דולר. כאשר ההכנסות של החברה שלך מגיעות ל-90 מיליארד דולר בשנה, אפשר להעריך שהמספר הזה עוד יגדל.
שרי אריסון - 2.63 מיליארד דולר במזומן
שווי כולל: 6.42 מיליארד דולר
האישה העשירה בישראל ממוקמת במרכז טבלת 500 המיליארדרים, במקום ה-223. ובכל זאת, כאשר בוחנים את מצב המזומנים שלה, היא לא רחוקה בכלל מעשירים ממנה. הונה האישי של אריסון נובע רובו ככולו מאחזקותיה בחברת שיט התענוגות קרניבל קרוז.