מגזין פורבס העולמי מפרסם באתר בזמן אמת את רשימת האנשים העשירים בעולם, המחזיקים בחלק ניכר את ההון על פני כדור הארץ. הם מגיעים משלל תעשיות וארצות. רובם הגדול הפסידו הרבה מההון שלהם השנה, אך חלקם הגדילו דווקא השנה את הונם בקצב מסחרר, בזמן ששאר העולם נאבק להתפרנס. ולא תאמינו מי הפנים החדשות של המקום הראשון והשלישי:
1. ברנאר ארנו: 195.6 מיליארד דולר
LVMH, צרפת
גבירותיי ורבותיי, מהפך. לראשונה ברנאר ארנו עקף את ג'ף בזוס ואילון מאסק ונמצא כעת בראש רשימת האנשים העשירים בעולם. ארנו עומד בראש אימפריית מותגי היוקרה LVMH, שתחתיה כ-70 מותגים, כולל לואי ויטון וספורה.
עובדה מעניינת: ארנו תרם 200 מיליון יורו לשיקום קתדרלת נוטרדאם בפריז.
2. אילון מאסק – 140.1 מיליארד דולר
טסלה, טוויטר ו-Spacex, ארה"ב
גבירותיי ורבותיי, מהפך מספר שתיים. אחרי ארבע שנים שבהן ג'ף בזוס היה האיש הכי עשיר בעולם – מאסק כבש בשנה שעברה את הפסגה. אבל עסקה שנויה במחלוקת, במסגרתה רכש את טוויטר ב-44 מיליארד דולרים, הביאה אותו השנה להתברג "רק" במקום השני.
עובדה מעניינת: לאחר שורה של מהלכים שנויים במחלוקת, פיטורי עובדים ושינויי מדיניות בטוויטר, מאסק הכריז כי הוא יתפטר מתפקיד המנכ"ל, "ברגע שאמצא מישהו טיפש מספיק כדי לקחת את התפקיד". הוא הודיע את זה, איך לא, בציוץ בטוויטר.
3. גאוטם אדאני: 124.2 מיליארד דולר
Adani Group, הודו
מי שהיה רק בשנה שעברה במקום 11 ברשימה, ביצע קפיצה מרשימה היישר למקום השלישי. פרט לשליטתו בנמל הגדול בהודו, נמל מודרה, הקבוצה של אדאני שולטת במגוון שירותים עסקיים, כולל תחנות חשמל סולריות ונכסי נדל"ן. באוגוסט השנה פורסם כי רכש את נמל חיפה בישראל.
עובדה מעניינת: אדאני הוא האדם הראשון מאסיה שמגיע למקום כה גבוה בדירוג.
4. וורן באפט: 110.6 מיליארד דולר
ברקשייר האת'ווי, ארה"ב
האורקל מאומהה עושה עסקים במשך שנים, וממשיך להצליח ולצבור הון. אומנם הוא הפסיד מהונו השנה כ-8 מיליארד דולר, אבל זה לא מפריע לו לקפוץ מקום אחד למעלה ולהתברג השנה במקום הרביעי. דרך חברת הענק שלו הוא בעל עניין, או שליטה, בעשרות חברות ,כולל ישקר הישראלית. באפט תרם עד כה במצטבר לא פחות מ-45 מיליארד דולר, ולדבריו הוא מתכנן לתרום 99% מהונו.
עובדה מעניינת: הוא קנה את המנייה הראשונה שלו בגיל 11 בלבד.
5. ג'ף בזוס – 109.3 מיליארד דולר
אמזון, ארה"ב
הרבה קרה לבזוס השנה: בוקר אפריל אחד הוא מכר מהונו 20 מיליארד דולר לאחר שמניית החברה צללה ב-14% בניו יורק בעקבות דיווח על הפסדים. גם העובדה שפרש מניהול אמזון לפני שנתיים וכן הסכם הגירושין ממקנזי סקוט, גרמו לבזוס לאבד כמעט 60 מיליארד דולר מהונו. אבל אל תדאגו - גם אחרי כל אלה בזוס מרוויח עשרות אלפי דולרים בדקה.
עובדה מעניינת: בזוס כמעט קרא לאמזון שלו "קדברה", אך עורך הדין שלו דאז אמר לו שבטלפון זה נשמע דומה מדי ל-Cadaver (גופה) והם ויתרו על הרעיון.
6. לארי אליסון: 106.2 מיליארד דולר
אורקל, ארה"ב
הונו של אליסון, אשר פרש ב-2014 מתפקידו כמנכ"ל ענקית התוכנה שהקים, ומאז משמש מנהל טכנולוגיה ראשי ויו"ר של החברה, לא השתנה הרבה השנה. למרות זאת הוא עלה מהמקום השמיני בדירוג למקום השני, ו-35.4 האחוזים מהחברה שנמצאים ברשותו מבטיחים לו שהוא ימשיך לצבור הון גם בשנים הבאות.
עובדה מעניינת: אליסון מחזיק גם ב-97% מהאי לנאי, האי ה-43 בגודלו בארה"ב.
7. ביל גייטס: 102.1 מיליארד דולר
מיקרוסופט, ארה"ב
את עיקר הונו עשה גייטס מענקית התוכנה שייסד יחד עם פול אלן. גייטס מכר את מרבית המניות שלו בחברה, ומחזיק כעת רק באחוז אחד ממנה. את עיקר זמנו הוא מקדיש לקרן ביל ומלינדה גייטס, זוגתו לשעבר. הקרן הודיעה כי תגדיל את קצב חלוקת המענקים מכמעט 6 מיליארד דולר בשנה, לפני מגפת הקורונה, ל-9 מיליארד דולר מדי שנה עד 2026.
עובדה מעניינת: גייטס שם לעצמו מטרה לתרום את כל הונו: "בעודי מביט אל העתיד, אני מתכנן לתרום את כל הוני לקרן מלבד מה שאני מוציא על עצמי ועל בני משפחתי", אמר ביולי האחרון.
8. מוקש אמבאני: 89.3 מיליארד דולר
חברת ההחזקות Reliance Industries, הודו
מוקש אמבאני נולד ב-1957 בתימן של היום, אף על פי שהיה ממוצא הודי. אביו רצה לשוב למומביי, הודו, במטרה לפתוח עסק למסחר שהתמקד בעיקר במוצרי טקסטיל ותבלינים. בעודו בן שנה בלבד, המשפחה שבה להודו ופתחה בית עסק ממוצע שכלכל אותה לאורך השנים. לאחר מותו של אביו בשנת 2002, הפך אמבני ליו"ר רליאנס תעשיות, ענקית נפט וגז, ואחת החברות הגדולות בהודו. כיום הוא שולט על 40 אחוז מהחברה, שבבעלותה מפעל זיקוק הנפט הגדול בעולם.
עובדה מעניינת: אמבאני קנה השנה את הבית היקר ביותר בדובאי בשווי 163 מיליון דולר עבור בנו.
9. קרלוס סלים: 86.2 מיליארד דולר
חברות תקשורת Telmex, מקסיקו
סלים היה ונשאר האיש העשיר ביותר במקסיקו, ואת עיקר הונו הוא עושה מהאימפריה שמורכבת מחברת הטלקום הגדולה ביותר באמריקה הלטינית. להרף עין, לפני כמה שנים הוא היה האיש העשיר בעולם. השנה הונו האישי עלה בכמה מיליארדים וכך גם הדירוג שלו: מהמקום ה-13 בשנה שעברה למקום התשיעי ברשימה.
עובדה מעניינת: למרות שכדורגל הוא הספורט הלאומי במקסיקו, סלים הוא מעריץ מושבע של בייסבול.
10. מייקל בלומברג: 76.8 מיליארד דולר
בלומברג, ארה"ב
בלומברג עלה 2 מקומות בדירוג משנה שעברה, והתברג בעשירייה הראשונה על עשירי העולם. ייסד את חברת הנתונים הפיננסיים שלו בשנת 1981 וב-1990 הוא הקים את חברת המדיה המפורסמת, אבל מרבית ההכנסות של ראש העיר ניו יורק לשעבר היא ממכירת מסופים.
עובדה מעניינת: לפי אתר אקסיוס, המיליארדר והבעלים של חברת בלומברג רוצה להעמיק את שליטתו בתחום המידע הפיננסי ומתעניין לרכוש מרופרט מרדוק את דאו ג'ונס, שהיא החברה-האם של העיתון "וול סטריט ג'ורנל", או בעדיפות יותר נמוכה את העיתון "וושינגטון פוסט" - אם הבעלים ג'ף בזוס יהיה מוכן למכור
11. לארי פייג': 76.8 מיליארד דולר
אלפאבית, ארה"ב
ארבע שנים אחרי שפרש מתפקידו כמנכ"ל החברה האם של גוגל, פייג', לו שורשים יהודיים, עוסק בהשקעות בחברה שמתעתדת לחקור את החלל. החברה שמייצרת מכונית מעופפת נסגרה השנה, אם כי פיתוחה ימשיך בחברה אחרת.
עובדה מעניינת: לפייג' יש יאכטה בשווי 45 מיליון דולרים.
12. פרנסואז בטנקור מאיירס: 76.3 מיליארד דולר
לוריאל, צרפת
האישה העשירה בעולם היא נכדתו של מייסד לוריאל והיורשת של אימפריית הקוסמטיקה לאחר מות אמה בספטמבר 2017. היא שולטת על 33 אחוז מחברת הענק העולמית.
עובדה מעניינת: היא התחתנה עם ז'אן פייר מאיירס, נכדו של רב שנרצח באושוויץ, והם החליטו לגדל את ילדיהם, ז'אן ויקטור וניקולה, כיהודים.
13. סטיב באלמר: 74.7 מיליארד דולר
מיקרוסופט, ארה"ב
באלמר הפסיד השנה כמעט 20 מיליארד דולרים מהונו. באלמר הוא האיש שהשפיע באופן הכי עמוק על ענקית התוכנה מיקרוסופט אותה ניהל משנת 2000 ועד שנת 2014, והוביל לשורה של הישגים. הוא נודע כשחקן הנשמה של החברה, והיא בתמורה הפכה אותו לאחד האנשים העשירים בעולם.
עובדה מעניינת: באלמר היה שחקן פוטבול ואימן את קבוצת הפוטבול של אוניברסיטת הרווארד.
14. סרגיי ברין: 107 מילארד דולר
אלפאבית, ארה"ב
צניחה של 7 מקומות בדירוג ו- 33מיליארד דולרים למייסד אלפבית השנה. אולי הסיבה לצמצום המשאבים תלויה בעובדה שביוני האחרון דיווחו כלי התקשורת כי איש הטק, התגרש מאשתו, ניקול שנאהן. כמו פייג', גם ברין, שהיגר יחד עם משפחתו מברית המועצות לארה"ב ב-1979, התרחק מהניהול השוטף של החברה שהקים ביחד עם חברו ב-1998, אבל נותר בדירקטוריון.
עובדה מעניינת: ברין מככב בסרט "לדפוק התמחות" המבוסס באופן חופשי על סיפור הקמת גוגל.
15. ז'ונג שאנשאן: 68.6 מיליארד דולר
Nongfu Spring ו- Wantai, סין
לפני שהפך למיליארדר, עבד שאנשאן במגוון עבודות, ביניהן פועל בניין וכתב חדשות, עד שעבר לנהל את חברת חברת המשקאות הגדולה בסין Nongfu Spring ונהיה בעל השליטה בחברת הביופארמה Wantai.
עובדה מעניינת: שאנשאן נשר מהלימודים בכיתה ו'.
16. אמנסיו אורטגה: 59.6 מיליארד דולר
מייסד זארה, ספרד
ענק הקמעונאות עלה 7 מקומות השנה והתברג במקום ה- 16, לאחר שהגדיל את הונו האישי בכמעט 8 מיליארד דולר. הוא בעל השליטה בענקית האופנה אינדיטקס, המחזיקה בזארה, מאסימו דוטי, פול אנד בר ועוד. השנה הוא הגדיל את דריסת הרגל שלו בארה"ב כשרכש גורד שחקים בן 64 קומות בניו יורק, ואת בניין רויאל בנק פלאזה בטורונטו. הוא אף מנהל מגעים ברכישת מחסנים במקומות אסטרטגיים המושכרים על ידי חברות בינלאומיות כמו אמזון ופדקס עבור 905 מיליון דולר.
עובדה מעניינת: לחנות הראשונה של אורטגה קראו "זורבה", אך הוא נאלץ לשנות את השם ל"זארה" בגלל מסעדה בעלת אותו שם.
17. ג'ים וולטון – 62.5 מילארד דולר
וולמארט, ארה"ב
בנו הצעיר של סם וולטון מחזיק ב-44% מבנק ארווסט. ביחד עם שני אחיו הם מחזיקים יותר ממחצית ממניות החברה. וולטון ג'וניור יורד מקום אחד בדירוג לאחר שששוויו ירד בכמעט 4 מיליארד דולר השנה. השנה פורסם כי לאחר שהודיעה כי היא צופה ירידה ברווחים, ענקית הקמעונאות החליטה לפטר כ-200 עובדים, מרביתם עובדי משרד. וולמארט מעסיקה 2.3 מיליון עובדים ברחבי העולם, מתוכם 1.7 מיליון ברחבי ארה"ב
עובדה מעניינת: ג'ים וולטון הוא תומך של מועמדים רפובליקנים המאמינים בעליונות לבנה כמו ג'ייסון רפרט.
18. רוב וולטון: 61.2 מיליארד דולר
וולמארט, ארה"ב
הבכור במשפחת וולטון עולה במקום אחד בדירוג. הוא החל לעבוד בעסק המשפחתי בגיל צעיר ושימש כיו"ר החברה עד לפרישתו בשנת 2015. השנה פרסם כי הוא עומד לרכוש את קבוצת ה-NFL דנבר ברונקוס בסכום שובר שיאים לקבוצת ספורט - 4.5 מיליארד דולר.
עובדה מעניינת: רוב מחזיק אוסף מרשים של מכוניות אספנים נדירות.
19. אליס וולטון: 60.3 מיליארד דולר
וולמארט, ארה"ב
בתו של מייסד וולמארט יורדת השנה מקום אחד בדירוג. בניגוד לאחיה היא לא מעורבת בעסק המשפחתי, ומעדיפה לעסוק באמנויות מאשר בניהול העסק שהביא לה את הונה.
עובדה מעניינת: בגיל 10 בלבד קנתה את יצירת האמנות הראשונה לאוסף שלה.
20. צ'רלס קוך: 59 מיליארד דולר
קוך תעשיות, ארה"ב
החברה הפרטית הגדולה ביותר באמריקה מאז 1967. לחברה המגוונת הכנסות של 115 מיליארד דולר מעסקים הכוללים צינורות, כימיקלים, כוסות חד פעמיות של המותג דיקסי ושטיחי סטיינמאסטר, דוחי כתמים. קוך עלה השנה מקום אחד בדירוג.
עובדה מעניינת: צ'רלס מגדיר את עצמו כליברטריאן.
21. ג'וליה קוך: 60 מיליארד דולר
קוך תעשיות, ארה"ב
ג'וליה קוך ושלושת ילדיה קיבלו בירושה 42 אחוזים ממניות קוך. היא עבדה כאסיסטנטית וסטייליסטית עד שהכירה בבליינד דייט את יורש אימפריית קוך, דיוויד קוך, שמת באוגוסט 2019 בגיל 79. קוך נשארה באותו הדירוג מאז השנה שעברה.
עובדה מעניינת: במסגרת עבודתה כסטייליסטית, הייתה קוך אחראית על הלוק של אשת הנשיא דאז, ננסי רייגן.
22. מייקל דל: 53.7 מיליארד דולר
דל טכנולוגיות, ארה"ב
דל הוא יו"ר ומנכ"ל חברת Dell Technologies, שהוקמה בשנת 2016 כאשר דל מוזגה עם ענקית אחסון המחשבים EMC. ההערכה היא כי מיזוג Dell-EMC בסכום של כ-60 מיליארד דולר, היה הרכישה הטכנולוגית הגדולה ביותר אי פעם. דל עולה השנה שני מקומות בדירג והוסיף לשוויו האישי עוד כ- 2 מיליארד דולר. בקטנה.
עובדה מעניינת: דל הציע לאפל למכור את המניות ולסגור את החברה בעבר, כשהמניה של אפל הייתה נמוכה במיוחד.
23. דייוויד תומסון: 53.4 מיליארד דולר
Thomson Reuters, קנדה
תומסון ומשפחתו שולטים באימפריה התקשורתית רויטרס, סוכנות ידיעות שבסיסה בבריטניה ושלוחותיה פרושות במקומות שונים ברחבי העולם. דייוויד עולה שלושה מקומות בדירוג, לאחר ששוויו האישי עלה ביותר מ- 4 מיליארד דולר.
עובדה מעניינת: תומסון מחזיק באוסף הגדול ביותר בעולם של יצירות של האמן ג'ון קונסטבל.
24. ג'אנג יימינג: 50 מיליארד דולר
ByteDance, סין
משמש כיו"ר אחת מפלטפורמות התוכן התקשורתיות הגדולות בסין, הידועה בעיקר באפליקציית החדשות Toutiao ובאפליקציית הווידיאו החברתית טיקטוק - שממשיכה לגדול בקצב מסחרר. יימינג עולה השנה מקום אחד בדירוג למרות ששוויו ירד ב-500 מיליון דולר.
עובדה מעניינת: את הקריירה שלו החל בסטארט אפ בתחום התיירות, אותו מכר לטריפ אדבייזר ב-12 מיליון דולרים.
25. פיל נייט: 47.3 מיליארד דולר
נייקי, ארה"ב
נייט עלה 2 מקומות בדירוג אבל שוויו נשאר בדיוק כמו שנה שעברה. הוא התחיל את החברה שלו עם מאמן הריצה שלו בשנות השישים, השניים ייסדו חברה ב-500 דולר כל אחד. לאחר מכן הפכה החברה לנייקי, והשאר היסטוריה. נייט פרש ב-2016 אחרי 52 שנים בחברה, אך הוא עדיין נהנה מהפירות שענקית האופנה מעניקה.
עובדה מעניינת: נייט אמר על צמידי ה-"Live Strong" של חברתו שזה "הרעיון הכי מטומטם שהוא אי פעם שמע". עד כה נמכרו בעולם יותר מ-80 מיליון צמידים כאלה.
26. מארק צוקרברג – 47.2 מיליארד דולר
מטא, ארה"ב
אם 2021 הייתה שנה לא קלה לפייסבוק, שנת 2022 פגעה אנושות בתדמית של ילד הפלא מהארוורד. פייסבוק של 2021 ספגה לא מעט מכות בדמות ביקורת על הפצת דיסאינפורמציה בקורונה, פגיעה בפרטיות ותקלה אחת ב-4 באוקטובר - ששיתקה את כלל שירותי החברה למשך שעות. אלו גרמו לצוקרברג לאבד 30 מיליארד מהונו בתוך שנה.
פייסבוק של 2022, ששינתה את שמה למטא, תחתיה יושבים מותגי העל : פייסבוק, וואטסאפ ואינטסגרם, סובלת ממשבר זהות עמוק, מה שהוביל את צוקרברג לאבד בשנה עוד 70 מיליארד דולר.
עובדה מעניינת: לא פחות מ-12 אנשים מנהלים את דף הפייסבוק ה"פרטי" של צוקרברג, ואחראים על הפוסטים, התגובות וכו'.
27. רודולף סעדה – 41.4 מיליארד דולר
CMA CGM, צרפת
רודולף ירש את אימפריית הספנות של אביו, ז'ק סעדה, שמת ב-2018. החברה מפעילה יותר מ-500 ספינות, המשרתות 420 נמלים מסחריים ב-160 מדינות. סעדה עולה 4 מקומות בדירוג השנה, אך שוויו נותר כשהיה.
עובדה מעניינת: בשנת 2017, קיבל סעדה תואר אביר מהמסדר הלאומי של לגיון הכבוד, עיטור מסדר הכבוד החשוב ביותר בצרפת.
Adaptability is key, ‘but we will not work for free’ – @cmacgm CGM chief @RodolpheSaade https://t.co/pSiMCjSBOt pic.twitter.com/EdvahkM1bp
28. ז'קלין מארס: 39.6 מיליארד דולר
Mars, ארה"ב
ז'קלין מארס עולה 13 מקומות בדירוג והשנה היא הוסיפה לשוויה האישי עוד כ-8 מיליארד דולר. מארס מחזיקה בשליש מהבעלות של חברת הממתקים הכי גדולה בארה"ב, Mars Inc. שהקימו אביה וסבה, ואחראית על כמה מהממתקים הכי מוכרים בעולם כמו: סניקרס, M&M וכמובן, החטיף שנושא את שם משפחתה.
29. ג'ון מארס: 39.6 מיליארד דולר
Mars, ארה"ב
ג'ון מארס מחזיק, יחד עם אחותו ז'קלין, בשליש מערך חברת הממתקים הגדולה בעולם. הוא גם נושא תואר אבירות שהוענק לו על ידי המלכה אליזבת' במרץ 2015 בטירת ווינדזור.
30. מה הואטנג: 39.1 מיליארד דולר
Tencent, סין
האיש הידוע גם בשם פוני מא, ייסד את חברת האחזקות שלו בגיל 26 בלבד. היום הוא עומד בין היתר בראש ענקית האינטרנט הסינית טסנט אחזקות, החברה הגדולה בסין, שהיא גם חברת הפצת משחקי המחשב והקונסולה הגדולה בעולם. הואטנג עלה בדירוג השנה 4 מקומות.
עובדה מעניינת: כשאחד ממשחקי המחשב שבבעלות החברה שלו הוגדר כ"ממכר כמו סם", הגביל הואטנג את שעות המשחק האפשרויות לצעירים מתחת לגיל 18.
31. פרנסואה פינו: 37.1 מיליארד דולר
קרינג, צרפת
יו"ר כבוד של קבוצת היוקרה קרינג, המחזיקה במותגי האופנה סן לורן, אלכסנדר מקווין וגוצ'י. פינו ומשפחתו הם גם בעלי בית המכירות הפומביות האיקוני כריסטי'ס, שמחזיק באוסף אמנות בן 3,000 יצירות כולל עבודות של פיקאסו, מונדריאן וקונס. מוזיאון פינו נפתח בפריז אשתקד.
עובדה מעניינת: פינו נשוי לכוכבת הקולנוע המקסיקנית-אמריקאית סלמה הייק.
32. דיטר שוורץ: 47.1 מיליארד דולר
קבוצת שוורץ, גרמניה
שוורץ עשה את הונו בכך שהקים שתי רשתות קמעונאות גדולות - לידל, רשת חנויות סופרמרקט, וקאופלנד, רשת בתי כולבו ענקיים בסגנון וולמארט. הוא ירד 4 מקומות בדירוג השנה, ושוויו האישי ירד בכ-11 מיליארד דולר.
עובדה מעניינת: שוורץ ידוע ברצון שלו לשמור על פרטיותו וחיפוש מהיר בגוגל יעלה רק מעט תוצאות של תמונות שלו.
33. לן בלווטניק: 35.1 מיליארד דולר
וורנר מיוזיק, ארה"ב
למד מדעי המחשב באוניברסיטת קולומביה, ועשה את הונו במכירת חלקו בחברת הנפט הרוסית TNK-BP תמורת 7 מיליארד דולר בשנת 2013. הוא רכש את וורנר מיוזיק בשנת 2011 תמורת 3.3 מיליארד דולר. בלווטניק עלה 7 מקומות בדירוג השנה.
עובדה מעניינת: בלווטניק הוא בעל מניות בערוץ רשת 13.
34. ג'ובאני פררו: 35 מיליארד דולר
פררו, איטליה
פררו הוא יו"ר בכיר בעסקי הקונדיטוריה של משפחתו, הידועים בעיקר בזכות ממרח השוקולד נוטלה, טיק־טק, מון שרי וקינדר. במרץ 2018 הוא רכש את עסקי הממתקים של נסטלה ארה”ב תמורת 2.8 מיליארד דולר במזומן. פררו עלה 2 מקומות בדירוג השנה.
עובדה מעניינת: בצרפת, אסור לקרוא לתינוק שנולד בשם הממרח האהוב של פררו, נוטלה. הסיבה? החשש כי ילדים עם שם כל כך מוזר יהיו יעד לבריונים כשיגדלו.
Beh dato che ormai ognuno spara il proprio nome ci provo anche io... GIOVANNI FERRERO ⚫ pic.twitter.com/WBriTEN6uu
— Gi@nni (@ericdraven667) October 18, 2022
35. רובין צנג – 34.8 מיליארד דולר
Contemporary Amperex Technology, הונג קונג
צנג הוא המייסד והיו"ר של ענקית הטכנולוגיה, שהפכה לאחת הספקיות הגדולות בעולם של סוללות לרכב חשמלי. בין לקוחותיה של החברה: BMW ופולקסווגן. צנג ירד 6 מקומות בדירוג משנה שעברה, ומחק 10 מיליארד דולר משוויו האישי. צנג לא היחיד שסובל מכך. שילוב בין כמה גורמים הביא לירידה בהון של אליטת העסקים הסינית. הגורמים כוללים האטה כלכלית, הנובעת בחלקה ממדיניות אפס הקורונה והסגרים הנלווים לה, ירידה בשוקי המניות בהונג קונג ובסין, האטה בסקטור הדיור והרגולציה שהלכה וגברה כלפי הסקטור הטכנולוגי.
עובדה מעניינת: צנג מחזיק ב-PhD בפיזיקה.
Découvrez Robin Zeng, fondateur et dirigeant de CATL, l'un des plus grands fournisseurs mondiaux de batteries rechargeables.https://t.co/11Z6aekqb3 pic.twitter.com/5tZH2fVnah
— Gemway Assets (@GemwayAssets) May 28, 2021
36. אלן ורטהיימר: 34.3 מיליארד דולר
שאנל, צרפת
אלן ורטהיימר הוא היו"ר של שאנל, מותג היוקרה הצרפתי, שייסד סבו, פייר ורטהיימר, עם גבריאל (קוקו) שאנל, שעל שמה נקראה החברה.
עובדה מעניינת: בעוד משפחת ורטהיימר הצרפתית, היא מהמשפחות היהודיות העשירות בעולם העסקים הבינלאומי, שאנל הייתה תומכת מובהקת בנאצים, כפי שאושר בספרים ובסרטים אחרים מהעשור האחרון, שהציגו מסמכים ועדויות למעורבותה של המעצבת במפלגה הנאצית, חלק אף טוענים כי שימשה כמרגלת עבור הרייך השלישי.
37. ז'ראר ורטהיימר: 34.3 מיליארד דולר
שאנל, צרפת
ז'ראר עומד בראש חטיבת השעונים של החברה ומתגורר בשווייץ.
38. לי קה-שינג: 34.1 מיליארד דולר
CK Holdings, סין
איש עסקים הונג-קונגי, מכהן כיום כיושב ראש של תאגיד "האצ'יסון ומפואה", החברה הגדולה בעולם המפעילה מסופי מטען, והקמעונאית הגדולה בעולם למוצרי בריאות ויופי וכן של תאגיד שוונג קונג (Cheung Kong Holdings), המוערך בשווי שוק של מעל 30 מיליארד דולר. קה-שינג יורד מקום אחד בדירוג השנה.
עובדה מעניינת: שינג נאלץ להיכנס לשוק העבודה כבר בגיל 15 כדי לעזור ולממן את משפחתו, בעקבות מותו של אביו משחפת.
39. קולין הואנג: 33.8 מיליארד דולר
Pinduoduo, סין
כניסה חדשה לרשימת 50 העשירים בעולם: קולין הואנג, הוא היו"ר לשעבר של חברת ההנחות המקוונת Pinduoduo, אחד מאתרי המסחר האלקטרוני הגדולים בסין. החברה מואשמת בכך שהיא מוכרת מוצרים זולים באופן מחשיד, מה שמעיד על איכותם או העובדה שהם מזויפים. עם זאת זה לא הפריע לה לגייס 1.6 מיליארד דולר בארה"ב בהנפקה ביולי 2018.
הואנג הוא יזם סדרתי, אשר הקים קודם לכן את חברת המשחקים המקוונים Xinyoudi ואת פלטפורמת המסחר האלקטרוני המקוון Ouku.com.
עובדה מעניינת: הואנג התמחה במיקרוסופט בבייג'ין ובסיאטל לפני שהחל את הקריירה שלו בגוגל בארה"ב.
40. מרים אדלסון: 27.5 מיליארד דולר
Las Vegas Sends, ארה"ב
עלייה של 10 מקומות בדירוג לד"ר מרים אדלסון, היא כיום הדמות החזקה באימפריה העסקית של משפחת אדלסון ויורשת יותר ממחצית אימפריית ההימורים שהקים בעלה, שלדון אדלסון. סנדס מחזיקה בבתי קזינו בלאס וגאס, סינגפור ומקאו.
עובדה מעניינת: בתה של אדלסון היא יסמין לוקץ, המנכ"לית והמייסדת של ICON, והכרישה האגדית מהתוכנית "הכרישים" שמשודרת בקשת 12.
41. קן גריפין: 31.8 מיליארד דולר
Citadel Securities, ארה"ב
כניסה חדשה לרשימת 50 העשירים בעולם: קן גריפין הקים ומנהל חברת קרנות גידור ממיאמי, המנהלת נכסים של כ-57 מיליארד דולר. Citadel, היא אחת מהחברות הגדולות בוול סטריט, האחראית לאחת מכל חמש עסקאות במניות בארה"ב. במהלך המגפה, גריפין תרם 1.5 מיליארד דולר למטרות פילנתרופיות.
עובדה מעניינת: הוא הקים את Citadel בשנת 1990, אך החל לסחור לראשונה ממעונות אוניברסיטת הרווארד שבה למד בשנת 1987. הוא הניח צלחת לוויין על הגג כדי לקבל את שערי המניות בזמן אמת.
42. ביטה הייסטר וקרל אלברכט ג'וניור: 31.5 מיליארד דולר
Aldi, גרמניה
ירידה של 7 מקומות בדירוג ליורשי מפלצת הקמעונאות Aldi, רשת סופרמרקטים שירשו מאביהם שנפטר לפני 7 שנים בגיל 94. האסטרטגיה של Aldi נשענת על בסיס אסטרטגיית מחירים נמוכה בדומה לוולמארט.
עובדה מעניינת: ג'ין בעלות 12 דולרים שיצרה חברת הקמעונאות זכה במדליית כסף יוקרתית בתחרויות, כשהוא מנצח בקבוקי ג'ין שעולים פי 6 ממנו.
At the head of a retail #multinational with over 8,000 points of sale is the brother-sister team of Beate Heister & Karl Albrecht Jr., who keep a low profile while furthering the fortunes of their Essen-headquartered #supermarket (#Aldi) empire.
— Wealth Dynamics (@wealthdynamics) March 12, 2021
Read here: https://t.co/fEDEpZPVcp pic.twitter.com/ujEPvXMIvP
43. לי שאו קי: 31.1 מיליארד דולר
Henderson Land Development, סין
שאו קי מסר את ניהול חברת פיתוח הנדל"ן העצומה שלו לשני בניו בשנת 2019. במשך השנים הוא תרם מאות מיליוני דולרים למטרות חינוכיות. הדירוג שלו ספג השנה ירידה של 4 מקומות.
עובדה מעניינת: למרות שהפך לאחד האנשים העשירים בעולם, קי הגיע מרקע צנוע מאוד. לדבריו, כשהגיע להונג קונג בגיל 20 היו לו בכיס פחות מאלף דולר הונג קונגי.
44. טדאשי ינאי: 30.7 מיליארד דולר
Fast Retailing, יפן
הקאמבק הגדול לרשימה שייך למייסד קמעונאית הביגוד השלישית בגודלה בעולם, שמרכזת תחתיה מותגים כמו יוניקלו, Theory, Helmut Lang, J Brand ו-GU. החברה דיווחה על רווח נקי של 1.5 מיליארד דולר לשנת הכספים שהסתיימה באוגוסט 2021 עם הכנסות של 19.4 מיליארד דולר. המניות ירדו ב-2021 בגלל עליית מחירי הכותנה ומכירות נמוכות יותר ביפן ובסין.
עובדה מעניינת: ינאי רוצה שהחברה שלו תהפוך לקמעונאית הגדולה בעולם, מה שאומר שהיא תצטרך לעלות על H&M ואינדיטקס (האם של זארה).
45. ג'פרי יאס: 30 מיליארד דולר
Susquehanna International Group, ארה"ב
עוד כניסה חדשה: יאס הוא מייסד שותף של אחת מחברות המסחר הגדולות והמצליחות בוול סטריט. הוא התחיל את הקריירה בכלל כמהמר במרוצי סוסים וכלבים. הסכומים הגבוהים שבהם הימר והעובדה שהצליח מעל המשוער גרמו למנהלי המועדון להרחיק אותו. לא כי רימה, אלא כי חישב את דרכו לניצחון. הימורים מושכלים, סדרתיים, שעליהם כתב עוד כשהיה סטודנט בחוג לכלכלה.
שנתיים לאחר מכן, חמוש באותם כלים, הקים את "קבוצת ססקואנה" (SIG) בגיבוי המיליארדר ישראל אנגלנדר.
כיום הקבוצה היא ענקית במסחר באופציות ובעשיית שווקים, עם 2,000 עובדים ברחבי העולם.
עובדה מעניינת: בפעם הראשונה במועדון ההימורים ב-1985, ג'פרי יאס וכמה חברים, הגיעו עם 60 אלף דולר במזומן, וידע נרחב על הסתברות ותורת המשחקים. החבורה הצעירה לא בחרה סוס מנצח אחד, אלא כמה סוסים עם הסתברות גדולה לנצח. מרוץ אחר מרוץ הם הימרו בצורה שיטתית. בסוף היום חזרו עם 600 אלף דולר במזומן.
46. קלאוס מיכאל קוהנה - 28.6 מיליארד דולר
Kuehne ו- Nagel International AG, גרמניה
איל הלוגיסטיקה הוא יו"ר הכבוד של החברה שמבוססת בשווייץ ומחזיקה ב-30% מחברת הספנות והלוגיסטיקה הפג-לויד. השנה קוהנה ספג ירידה של 16 מקומות בדירוג, והונו הצטמק בכמעט 10 מיליארד דולר.
עובדה מעניינת: קוהנה הוא בן יחיד ואין לו ילדים. לדרישתו, אחרי מותו כספו ינוהל על ידי קרן התרומות שהקים.
Happy Birthday to Klaus-Michael Kühne, our founder and benefactor, on the occasion of his 80th birthday today pic.twitter.com/XJ0DiBytVD
— KLU (@THE_KLU) June 2, 2017
47. ג'ינה ריינהרט - 28.3 מיליארד דולר
Hancock Prospecting, אוסטרליה
האישה העשירה באוסטרליה ירשה מאביה ב-1992 חברה בתחום הכרייה עם חובות והפכה אותה למעצמה. מכרה הברזל הפך לחלק מהנקוק פרוספקטינג, המאגר החמישי החשוב בעולם של משאבים טבעיים. בזכות המאגר הזה הוכתרה ריינהרט באוסטרליה כ"אשת הברזל".
עובדה מעניינת: בשנת 2012 פורסם כי ג'ינה ריינהרט אינה אהובה במולדתה אוסטרליה ועוד פחות מכך בקרב בני משפחתה. אביה המנוח איים בעבר לנשל אותה מהצוואה, אמה החורגת לשעבר מתעבת אותה וילדיה הגישו נגדה תביעה.
48. ג'ימי סימונס - 28.1 מיליארד דולר
רנסאנס טכנולוגיות, ארה"ב
ב־1982 ייסד סימונס חברת השקעות פרטית שמרכזה בניו יורק. עם השנים הפכה החברה למעצמת קרנות גידור שמנהלת 55 מיליארד דולר.
עובדה מעניינת: סימונס מתרחק מפרסום, ונותן ראיונות רק לעיתים רחוקות, על מנת להסביר זאת הוא מצטט את בנימין החמור מחוות החיות: "אלוהים נתן לי זנב כדי להרחיק ממני זבובים. אבל הייתי מעדיף שלא יהיה לי זנב ולא זבובים".
49. אנדריי מלניצ'נקו: 27.6 מיליארד דולר
Eurochem ו- SUEK, רוסיה
התעשיין אנדריי מלניצ'נקו הקים את יצרנית הדשנים Eurochem ואת חברת אנרגיית הפחם SUEK.
מלניצ'נקו הוא בנו של פיזיקאי סובייטי, אשר נשר מהקולג' כאשר ברית המועצות נפלה ב-1991 כדי להקים רשת של צ'יינג'ים. שנתיים לאחר מכן הקים את MDM Bank, שהפך לאחד הבנקים הפרטיים המצליחים ברוסיה.
עובדה מעניינת: האיחוד האירופי הטיל סנקציות על מלניצ'נקו במרץ 2022 יחד עם מיליארדרים רוסים אחרים; הוא כינה את הסנקציות "אבסורדיות ולא הגיוניות" וחלק עליהן.
50. לו טאק וונג:27.4 מיליארד דולר
Bayan Resources, אינדונסיה
מלך הפחם הוא יליד סינגפור והמייסד של Bayan Resources, חברת כריית פחם באינדונזיה.
הוא גם שולט בחברת האנרגיה המתחדשת של סינגפור Metis Energy - שנקראה בעבר Manhattan Resources - ויש לו אחזקות בחברת Farrer Park Company, Samindo Resources ו-Voksel Electric.
Low התומכת ב-SEAX Global, שבונה מערכת כבלים תת-ימית לקישוריות לאינטרנט המקשרת את סינגפור, אינדונזיה ומלזיה.
עובדה מעניינת: לו עבד בחברת הבנייה של אביו בסינגפור כנער ולאחר מכן עבר לאינדונזיה ב-1972 כדי לנסות את מזלו. הוא הצליח מאוד כקבלן בניין, אבל זכה בקופה לאחר שקנה את המכרה הראשון שלו ב-1997.
Dalam Setahun Kekayaaan Low Tuck Kwong (LTK) Bertambah 148 Trilyun hanya dari Tambang Batubara.
— Dr. Rizal Ramli (@RamliRizal) December 31, 2022
Ironi !
Padahal Pasal 33 ayat (3) UUD’45, “Bumi, Air dan Kekayaan yang terkandung di dalamnya dikuasai oleh negara dan dipergunakan sebesar-besarnya bagi kemakmuran rakyat” https://t.co/ptG4FqMEJq pic.twitter.com/ywkcGF68kh