דו"ח חדש של ארגון ProPublica שפורסם ביום רביעי חושף מדדים מדויקים לעושרם של 400 המרוויחים המובילים באמריקה. על פי האתר gizmodo.com, שלל קבלות מס שדלפו למס הכנסה מראות כי ג'ף בזוס שילם שיעור מס של 23.2 אחוזים מ-2013 עד 2018, הרבה מתחת לשיעור המס העליון של 37 אחוזים, החל על ההכנסה הרגילה של אמריקאים בעלי רווחים גבוהים. גם אילון מאסק לא הגיע לרף המס המקסימלי ושילם 27 אחוזים.

ביל גייטס ממיקרוסופט ומייסד אורקל לארי אליסון חסכו 125 מיליון דולר ו-106 מיליון דולר בהתאמה על המסים השנתיים שלהם, ושילמו שיעורים אפקטיביים של 18.4 ו-21.8 אחוזים. הדו"ח מזכיר גם את מייקל בלומברג, ששיעור המס האפקטיבי הממוצע שלו היה 4.1 אחוזים בלבד מ-2013 עד 2018, הודות להפרשות מתוזמנות היטב לצדקה.

 

ביל גייטס (צילום: shutterstock_lev radin)
חסך 125 מיליון דולר. ביל גייטס|צילום: shutterstock_lev radin

מהמיליארדרים המדוברים לא התקבלה תגובה לנחשף בדוח, למעט בלומברג, שדוברו הצהיר כי המועמד לנשיאות "משלם את שיעור המס המרבי על כל ההכנסה הפדרלית, המדינתית, המקומית והבינלאומית החייבות במס כפי שנקבע בחוק".

 הנתונים מראים שמיליארדרים בתחום הטכנולוגיה מהווים אחוז גדול מהאנשים העשירים ביותר בעולם, גם הודות לשיטות הרבות שהם נוקטים לשלם כמה שפחות מסים. אחריהם נמצאים מנהלי קרנות גידור – שתי הקבוצות מרוויחות את רוב כספן ממכירת מניות. וקבוצת העשירים השלישית בגודלה היא היורשים.

 במקום גרף עולה – עקומת פעמון

במערכת המס הפרוגרסיבית כביכול של ארה"ב, אנחנו אמורים לראות גרף עולה של תשלום מסים כשמתקדמים ברמת העושר – כלומר המרוויחים הגדולים ביותר אמורים לשלם הכי הרבה. אך במקום זאת מתקבלת עקומת פעמון: בעלי 3-2 מיליון דולר משלמים הכי הרבה מסים – 29 אחוז מס הכנסה; ואילו 40 העשירים ביותר משלמים בממוצע רק 22 אחוז (כאמור העשירים ביותר משלמים עוד הרבה פחות), וזאת משום שהמס שרבים מהם מפרישים מתבסס על מכירת מניות, שהמס עליהן מחושב על ידי שיעור רווחי הון לטווח ארוך של 20 אחוז בלבד, נמוך בהרבה משיעור המס העליון על הכנסה רגילה – 37 אחוז מאז 2018.

 

חגיגת הבזבוזים של משלחת הרכש בניו יורק (צילום: חדשות 2)
העשירים מנצלים חוקים לטובתם|צילום: חדשות 2

שיעור המס הנמוך למכירת מניות קיים כבר יותר ממאה שנה, אבל רק ב-2003, כשג'ורג' בוש חתם על חוק שאפשר לשיעור הנמוך לחול על רוב הדיבידנדים במניות, החלו אילי ההון לנצל זאת היטב לטובתם.

מה שמבדיל את הדוח הזה ממחקרים דומים בעבר הוא שהוא מבוסס על נתונים כמותיים שנרכשו על ידי פרופבליקה, המתמקדת בתחקירים לתועלת הציבור. ועם זאת, הדוח מתמקד בנתוני מס משנת 2013 עד 2018, כך שהעושר הכולל השתנה מאז. רק לפני ארבע שנים, מייסד טסלה אילון מאסק הרוויח 254 מיליון דולר בשנה ומייסד אמזון ג'ף בזוס הרוויח 823 מיליון דולר. כעת, השניים מתחרים על הפסגה ואילו ביל גייטס, שהיה העשיר ביותר ב-2018, ירד למקום הרביעי. לפי הדיווחים, שוויו של מאסק עומד על 262 מיליארד דולר, ובזוס מתקרב ל-177 מיליארד. ואילו בלומברג, שמוקם במקום השני ברשימה, שווה כעת רק 82 מיליארד דולר וירד למקום ה-13 בעושר.

הדוח גם מזכיר שרמת אי השוויון בהכנסה עלתה באופן דרמטי בעשורים האחרונים, ובשל מגפת הקורונה לא נרשם שום שיפור. נו, ספרו לנו משהו שאנחנו לא יודעים.