הקלישאה זמן שווה כסף היא בהחלט נכונה אבל מה קורה כשאנחנו צריכים לבחור. מה הייתם מעדיפים, יותר שעות ביום או יותר מזומנים בחשבון הבנק.
מתברר שדרך שבה אתם הולכים להשיב על השאלה הזו יש השפעה על רמת האושר שלכם. קטנה אבל משמעותית. זאת על פי מחקר שפורסם לאחרונה במגזין Social Psychological and Personality Science.
עוד ב-mako כסף:
20 המאכלים היקרים בעולם
כמה באמת עולים לכם הגירושים
9 חברות שינהלו את החיים שלכם במקומכם
ממצאי המחקר לא כללו עשירים, שאין להם רגע פנוי, או בעלי הכנסה נמוכה ואנשים שמתקשים "לגמור את החודש" אלא אנשים שחיים ברמה ממוצעת. המחקר מראה כי רמת הכנסה אכן משויכת למידת האושר, בעיקר כאשר מדובר בהכנסה שמגיע לגובה של כ- 75,000 דולר לשנה, שנחשבת בארה"ב להכנסה ממוצעת. אך גם לאחר שמוציאים את רמת ההכנסה מהמשוואה, מתברר כי אנשים שמעדיפים יותר זמן לעומת יותר כסף הם יותר מאושרים.
מה עוד גילו במחקר? אין זה משנה אם אנשים העדיפו יותר זמן במהלך היום יום או תוספת זמן לחייהם, שניהם היו קשורים עם מידת אושר גדולה. בנוסף, אנשים שרצו יותר כסף על מנת שיוכלו להשתמש בו לצורך הוצאות על חוויות, היו מאושרים יותר מאנשים שרצו יותר כסף כדי שיוכלו להשקיע אותו בנכסים חומריים.
באחד המחקרים, הפעילו מניפולציות על המשתתפים שגרמו להם להרגיש מאושרים או לא מאושרים. אלו שהופעלו עליהן מניפולציות להרגיש מאושרים, נטו לציין שהזמן היה יותר חשוב.
ככלל, אנשים עשירים נוטים להביע העדפה לזמן על פני כסף, אולי כי קשה לנו יותר לשלוט על ההכנסה שלנו לעומת מה שאנחנו נוהגים לחשוב, או שפשוט אנשים תמיד רוצים את מה שאין להם.
בחירה או הכרח?
היתרונות של הערכת זמן על כסף הוא מוטיב חוזר בפסיכולוגיה חברתית. מחקר אחר שפורסם באותו כתב עת, גילה כי אנשים שהעדיפו זמן על פני כסף דיווחו על רמת אושר גבוהה יותר.
החוקרים ערכו סוגים שונים של סקרים, ובמקרים מסוימים ערכו מעקב של מספר שבועות או חודשים לאחר מכן, כדי לראות איך תעדוף של זמן וכסף משתנה לפי החלטות גדולות בחיים כמו בחירת מקום מגורים או קריירה או החלטות קטנות ויומיומיות.
החוקרים אמנם הצליחו להראות כי ההעדפה של אנשים לכסף או זמן נותרה יציבה במשך כמה שבועות או חודשים, אך הם מציינים כי דרוש מחקר נוסף על מנת להעריך כיצד העדפות אלה משתנות במהלך תקופות זמן יותר ארוכות. אנשים מבוגרים נטו באופן כללי לומר שהזמן יותר חשוב, אולי כי הם מרגישים באופן משמעותי יותר כי הזמן הוא לא משאב אינסופי.
הפרמטרים שנלקחו בחשבון הם: גיל, מין, השכלה, הכנסה, מספר שעות עבודה בממוצע כל שבוע, מצב משפחתי, מספר הילדים המתגוררים בבית - כל הגורמים שיכולים להשפיע על איך אדם תופש בחירות של כסף וזמן, ועדיין מי שהעדיף באופן עקבי זמן דיווח על רמת אושר יותר גבוהה.
חשוב לציין כי הבדלי האושר בין המשתתפים היו קטנים, זו התוצאה כנראה כאשר מודדים משהו מורכב כמו אושר ויש לקחת בחשבון משתנים רבים שמשפיעים כמו גורמים פסיכולוגיים. ועדיין, ההשפעה של בחירה זו על מידת האושר הייתה כמחצית מגודל ההשפעה של גורמים כמו מצב משפחתי או הכנסה.
אנחנו עדיין לא יודעים בוודאות אם בחירה של זמן על פני כסף הופכת אנשים ליותר מאושרים - או אם אנשים מאושרים בוחרים לתעדף זמן על פני כסף, ולאחר מכן להפיק הנאה רבה יותר מהזמן הפנוי שלהם. אולי אנשים שיכולים להרשות לעצמם את המותרות הזו של תעדוף זמן הם כבר מאושרים. אך עדיין, המחקר האחרון מראה כי ההעדפה שלנו לזמן או לכסף ניתנת להשפעה כמו גם רמת האושר שלנו.
יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il