מיזוגים ורכישות, מיסוי, תאגידים, שוקי הון, נאמנים ועוד - עורכי דין ידם בכל. הם מנסחים את ההסכמים,הם מייעצים בעסקאות, על בסיס חוות הדעת שלהם נלקחות החלטות עסקיות אדירות - בקיצור, עורכי הדין, תמיד, אבל תמיד, נמצאים בצמתים החשובים בחיים של חברות עסקיות, חברות ממשלתיות וגופים ואנשים רבי עצמה.
 
באופן עקרוני, אין שום בעיה עם זה. שירוויחו יפה. זכותם. ככה זה בעולם שלנו. חלק מצליחים יותר וחלק פחות. הגדול לא צריך להתנצל שהוא גדול אם הצליח לגדול בזכות עבודה קשה. על החברה אולי לפקח עליו, אבל הוא לא צריך להתנצל.
 
ככה זה בקפיטליזם וכזה הוא אופי האדם. מי שרוצה להתלונן, יכול לעבור לוונצואלה או קובה. רק מה לעשות שגם שם, בשיטות יותר מרקסיסטיות הוא ימצא עורכי דין או אנשי עסקים גדולים אחרים. פירמידת הכוח נוצרת מעצמה מעצם שונות האחד מרעהו.
 
אממה, אחרי שגרפו מיליונים על גבי מיליונים, עכשיו, ברגע שהם קצת נפגעים, המשרדים הגדולים - עדיין לא כולם יש לציין - מתחילים לחתוך בעלויות. במשרד מיתר, עוד לא קיצצו. במשרד אומרים שגם אין להם כוונה לעשות ושהם דואגים לכל העובדים בשעה הזו. כל הכבוד להם, אבל זה מתבקש.
 
מדובר במשרד המיזוגים והרכישות בין הגדולים בארץ. גם אם נעריך, חייבים לדבר על המשמעויות של זה. עבור מיתר, לקצץ או לפטר זה משהו בעל משמעות כבירה. כי יש כאלה, שרק לשם מראית העין, לא יעשו דבר. אם הם נפגעו מהמשבר, זה חתיכת אמירה בשבילם ואסור להם להיתפס בקלקלתם - מה לעשות שיש פרסטיז'ה שצריך לשמור. 

>> יצאתם לחל"ת? אתם עשויים לקבל רק שליש מהשכר

 

 

אבל חוץ מהענקיים, ישנם כאלה שנערכים לירידה בהיקף הפעילות, כמו גם קושי של לקוחות לשלם את חשבונותיהם. רוצים כמה דוגמאות מהזמן האחרון? בבקשה. במשרד גורניצקי קיצצו 30% משכר העובדים. גם במשרד ליפא מאיר הוותיק והנחשב זה קרה. יותר ויותר משרדים גדולים הודיעו על קיצוץ במשכורות. חלקם גם הוציאו לחל"ת. האמת - אני מתבייש בשבילם.

 

זה בסדר. אף אחד לא אומר שלא צריך להתכונן לאירוע בסדר גודל כמו הקורונה. אף אחד. לא להתכונן זה חוסר אחריות ומקצועיות. אבל בחיאת, לקצץ למתמחים שמרוויחים סכום נמוך 15% מהמשכורת אחרי שהרווחתם מיליוני שקלים? לקצץ לעובדים זוטרים 30% מהמשכורות? זו בדיחה.

 

אז יפה שחלק מהשותפים במשרדים הגדולים החליטו שלא למשוך את מיליוני השקלים המגיעים להם. אבל עדיין, קצת סולידריות עם מי שהוא לא מיליונר. קצת רגישות לעובדים לא תזיק. כן כן, גם עובדים זוטרים במשרדי עורכי דין, שהולכים לאכול הרבה ח%א בזמן הקרוב, צריכים את מלוא המשכורת שלהם בתקופה קשה זו. נכון, אפשר לטעון שכל מי ששכרו קוצץ מעדיף את זה על פני אובדן הכנסה והליכה ללשכת התעסוקה. אבל תכלס, זה פשוט לא הוגן.

 

זו לא הבעיה הגדולה. הבעיה שמשרדי עורכי הדין מנצלים את המדינה. המדינה מאפשרת ליוצאי החל"ת שכר של 75%, כלומר היא מממנת את החברות כדי שאלו לא יוציאו אנשים ממעגל העבודה (שלא יפורטו). אז מה עושים המשרדים העשירים - מוציאים לחל"ת ושואבים את הקופה הציבורית. האם משרדי עורכי הדין הגדולים זקוקים לתמיכה מהמדינה? אנחנו מדברים על גופים שבזמן שגרה גובים 700, 1,000, 2,000  שקל לשעה וטוחנים שעות רבות בחודש.

 

מעסיק הגון - וזה נכון לא רק לעורכי הדין - ובמיוחד כזה שמרוויח מיליונים על כל חתימה, מן הראוי שבזמנים קשים אלה, יכניס קצת את היד לכיס ויעשה קיצוצים במקומות שלא קשורים לרווחתם הכלכלית של עובדיו. הם עובדים קשה כל השנה, במיוחד במשרדי עורכי הדין, שם ניתן לראות אורות דולקים גם ב-10 בלילה ואחרי. הם שוברים את גבם ו"את הראש" למען החברה שהם עובדים בה. אבל כשהחברה לא מחזירה חזרה, יש לזה רק שם אחד - חזירות.

 

כתבות נוספות ב-Bizportal