באמצע החיים החליטו בני זוג מבאר שבע לעזוב את חייהם בדרום ולעבור בליסבון.
"אשתי קיבלה הצעת עבודה מטעם חברה גדולה בפורטוגל והחלטנו לעבור לגור שם", מסביר ע', הבעל. "זה מהלך הכי נכון שעשינו בשנים האחרונות. יש לנו שלוש בנות גדולות והחלטנו לנסות לגור במקום אחר ואנחנו נהנים מכל רגע".
כבר שנתיים שע', פנסיונר של מפעל גדול בדרום, ואשתו גרים באחד הפרברים של ליסבון. אחד הדברים הבולטים שהשניים גילו הוא ההבדל העצום ביוקר המחיה בין ישראל לבין פורטוגל. המשכורת הממוצעת בפורטוגל נע בין 800 ל-1,000 יורו. אשתו של ע' מרוויחה כפול וחייהם בליסבון מאוד נוחים.
"פה אנחנו יושבים במסעדה אוכלים סטייק או ארוחה לשנינו זה יעלה לא יותר מ-12-13 יורו, ואנחנו אוהבים לאכול הרבה בחוץ. בארץ אתה תשלם 200 שקל ויותר. אני עושה למשל קניות בסופר מידי שבוע זה עולה לי בסביבות 30 יורו. בארץ זה היה מגיע ל-1,000 עדי 1,300 שקל. גם אם אני מוריד מהחשבון את ההוצאות של הבנות שלנו עדיין זה זול במאות אחוזים משמעותית".
לדברי ע', הפירות והבשר בסופר זולים מאוד. "מה שיקר זה השמפו, הבשמים ומוצרי טואלטיקה שהם מוצרים מיובאים. תחשוב כמה זה היה עולה לנו בישראל? ליסבון יחסית עיר זולה לעומת תל אביב או ערים אחרות בארץ.
החוויה של בני הזוג מעוגנת גם בנתונים. השוואה שנערכה באתר Expatisian, שסוקר מחירים בערים מרכזיות בעולם באופן חודשי, שנערכה ואומתה על ידי חברת פספורטוגו, שעוסקת בליווי ומימוש אזרחות אירופאית, מגלה הבדלים שבממוצע, החיים בליסבון זולים יותר ב-55 אחוזים מהחיים בתל אביב.
בתחומי המזון והדיור ליסבון זולה באופן משמעותי. גם בביגוד ישראל יקרה הרבה יותר, כאשר משווים בין רשתות שפועלות גם בפורטוגל וגם בארץ.
השוואת מחירי התחבורה הציבורית מעניינת במיוחד. מיסוי גבוה מאד מוביל לכך שפולקסווגן תהיה יקרה יותר ב-32% בישראל. בגזרת הדלק המחירים די דומים, אבל כשמגיעים לתחבורה ציבורית רואים שעל אף שהיא לא כל כך אפקטיבית בישראל, אנחנו משלמים 59% יותר על מנוי חודשי לתחבורה. נסיעות במונית הן בשליש יקרות יותר מאשר בפורטוגל.
גם בידור ומותרות יקרים יותר בישראל. בישראל זוג כרטיסי קולנוע בישראל יעלו כ-80 שקלים. בפורטוגל המחיר הוא 14 יורו (כ-56 שקלים). הצגת תיאטרון בישראל עולה כ-307 שקלים לעומת רק 35 יורו (140 שקלים) בליסבון.
"הבדיקה נועדה לתת תמונת מצב עדכנית עבור ישראלים רבים שלא מכירים את היתרונות שיש לפורטוגל להציע, וביניהם יתרון יוקר המחיה הזול יותר מזה הקיים בישראל", אומר עו"ד מוטי כהן, מנכ"ל פספורטגו. "עבור לקוחותינו שזכו בדרכון ושוקלים לנסוע ללמוד או להקים עסק בפורטוגל, זה מידע חיוני מאד".
כמו מלך
"בגדול אתה חי פה כמו מלך", מסכם ע' בהתלהבות. "אנשים מאוד נחמדים. עיר מאוד כיפית. מזג האוויר שמזכיר את ישראל. הבנות באות לבקר אותנו. אם יש לך דרכון אירופאי אז בכלל החיים הרבה יותר קלים. הייתי בשוק עד כמה התאקלמנו יחסית מהר בסביבה. יש פה לא מעט זוגות ישראליים שגרים בליסבון ועובדים בה מטעם חברות בינלאומיות".
ובכל זאת, לפורטוגל יש את הבעיות שלה. "הרכבות ישנות יחסית וגם חלק מהאוטובוסים. אני חושב שעוד כמה שנים העיר הזאת תהפוך לעיר מבוקשת מאוד באירופה ותשדרג את עצמה גם מבחינת התחבורה הציבורית. היא כל הזמן נמצאת בצמיחה מתמדת".
היתרונות היחידים של תל אביב מבחינת מחירים על פני ליסבון נמצאים בחיבור המהיר לאינטרנט, במחירי תרופות ובמחירי הדלק, ביניהם אין הבדלים מהותיים.
מחירה של הדירה בה מתגוררים בני הזוג היא כ-120 אלף שקל. בעוד שדירה דומה במרכז העיר ליסבון עולה כרבע מיליון שקל.
"תחשוב כמה עולות דירות כאלה בתל אביב ותשווה לליסבון. זה מטורף יש פער של אלפי אחוזים, כשפה יוקר המחייה הוא זול מאוד יחסית לתל אביב. אתה יכול להתפתח גם מבחינה עסקית וכלכלית ולצמוח. יש לא מעט ישראליים שפתחו מסעדות ועסקים ודי מצליחים", ציין ע'.