נובמבר 2020. שעת בוקר מוקדמת. תור ארוך של נוסעים משתרך לו בטרמינל 3 בנמל התעופה בן גוריון. מראה לא שגרתי  בתקופת הקורונה. מרבית הנוסעים טסים לאיסטנבול. לא טיסת המשך ליעד אחר, אלא לשופינג של כמה ימים וחזרה לבידוד של 14 יום בישראל.

"חברות שלי היו שם שבועיים לפני וחזרו עם מזוודות מלאות בגדים ונעלי מותגים בגרושים", מספרת רוז מנהריה שטסה לפני כשבועיים לסוף שבוע של שופינג באיסטנבול. "הייתי בהלם מכמה שהמחירים זולים. טי שירטים של 'טומי' (הכוונה למותג: 'טומי הילפיגר' ש.א.) קנינו ב-60 שקלים, ג'ינסים ב-150 שקלים, נעליים ב-180 שקלים. קולקציה חדשה והכל מקורי כמובן.בארץ המחירים פי כמה יותר יקרים".

רוז מספרת שזה ממש הפך לטרנד בקרב חברותיה. "פעם היינו טסות לניו יורק עם טורקיש איירליינס דרך איסטנבול. היום טסים לשופינג באיסטנבול וחורשים את כל הקניונים ומרכז הקניות. הדבר היחיד שמבאס הבידוד בחזרה אבל נתגבר. יהיה לי הרבה זמן לעשות סדר בארון הבגדים".

טורקיה אוקטובר 2020 (צילום: שמעון איפרגן​)
הטיסות לטורקיה מפוצצות בנוסעים|צילום: שמעון איפרגן​

בתור לטיסה של רוז היו עוד עשרות צעירות מצפון הארץ והמרכז שהמתינו לטיסה. לרובן זו פעם ראשונה שהן טסו לאיסטנבול ועוד לשופינג. "פעם היינו טסות ללונדון, פריז, ניו יורק או ברלין לשופינג 'רצחני' אבל היום בגלל כל הקורונה איסטנבול זה המקום הכי שווה. שעתיים טיסה. כיפית, קלילה, עיר זולה מאוד, טיסה זולה, בגדים ונעליים במחירי הזויים. בידוד? כדי ליהנות בחיים צריך לסבול", הסביר אור מתל אביב.

מאז נפתחו שמי נתב"ג לטיסות באמצע חודש יוני, איסטנבול נחשבת ליעד מספר אחת של הישראלים. למעלה מ-150 אלף ישראליים טסו לאיסטנבול בחודשים האחרונים. הטרנד החדש של סופי שבוע של קניות באיסטנבול או בילוי של שבוע בעיר שבה מתגוררים קרוב ל-20 מיליון טורקים ופליטים מסוריה ולבנון מושך אליו המון צעירים ישראליים.

הטיסות של "טורקיש איירליינס" ו'פגסוס' מלאות כמעט עד אפס מקום. מחירי הטיסות נעים בין 180 ל-250 דולר, אך אפשר למצוא במחירים נמוכים יותר. לינה במלון ארבעה עד חמישה כוכבים יעלה לכם בין 80 ל-150 שקלים ללילה כולל ארוחת בוקר. אם באתם לקניות מומלץ לשריין מלון בכיכר טקסים שממוקם קרוב מאוד יחסית לכל מוקדי הקניות. אם תגיעו למלון ותזמינו חדר ישירות - תחסכו לכם מאות שקלים עמלה ששילמתם באתרי ההזמנות.

מה שמושך עוד יותר את הישראלים ועוד מאות אלפי תיירים המגיעים לאיסטנבול כמעט מכל רחבי העולם, היא העובדה שאין צורך להציג בכניסה למדינה בדיקות קורונה אלא רק הצהרת בריאות שלא חלית במחלה ואין לך תסמינים.

כל מה שצריך זה לעטות מסיכה על הפנים ולצאת למסע שופינג. השוטרים באיסטנבול לא מחלקים דו"חות ולא רודפים אחרי תיירים, אלא רק מעירים, אבל מרבי האנשים בעיר חובשים מסיכות.

טורקיה אוקטובר 2020 (צילום: שמעון איפרגן​)
הקניון האהוב על הישראלים: 'איסטנבול צ'באייר'|צילום: שמעון איפרגן​


נתחיל בקניון האהוב על הישראלים: "איסטנבול צ'באייר". קניון ענק ומפואר מהגדולים בעיר המשתרע על פני שמונה קומות. בכל חנויות המותגים לגברים ונשים יש מבצעים של 50 אחוז ויותר בגלל הקורונה ובגלל החלפת קולקציות בין הקיץ לסתיו ולחורף.

בחנות "ליווי'ס" ניתן למצוא טי שירטים במחירי מציאה: בין 80 ל-100 לירות טורקיות (35 ל-50 שקלים). ג'ינסים לגברים ונשים בין 120 ל-170 שקלים. לעיתים אפילו פחות. ג'קט ג'ינס בין 170 ל-230 שקלים. חולצות ארוכות ופוטרים: 80 עד 140 שקלים.

רוזנה עובדת בחנות בגדי מותגים מעידה שהיא פגשה המון ישראלים בקניון. "הם אוהבים איכות טובה, מותגים ידועים כמו טומי, ארמני, ראלף לורן ולקוסט ומקבלים הנחות. הם מופתעים שהמחיר פה זול מאוד לעומת ישראל. אנשים יוצאים מפה עם המון שקיות. יש נשים ובחורים צעירים ישראלים שקנו בגדים באלפי דולרים. הם לקוחות טובים, מבינים באופנה, בודקים כל דבר, אבל הכול פה מקורי מהיבואנים. אין זיופים".

טורקיה אוקטובר 2020 (צילום: שמעון איפרגן​)
אחת החנויות שכדאי לבקר בהן|צילום: שמעון איפרגן​


אחת החנויות בקניון שיש לה כמה סניפים באיסטנבול ושווה לבקר בה היא "ספורט סטפ". פה תוכלו למצוא חולצות של לקוסט במחירים שנעים בין 80 ל-160 שקלים. לחובבי נעלי אדידס, אולסטאר, טומי הילפיגר ונייקי ניתן למצוא בכמה חנויות מחירי נעליים לגברים ונשים במחירים זולים במיוחד של 200 ועד 370 שקלים. תמצאו כאן גם חנויות של טומי הילפיגר וארמני בהם ניתן למצוא חולצות במחירים שבין 75 ל-150 שקלים.

מי שירצה מותגים מוכרים וזולים באיכות טובה לכל המשפחה יוכל למצוא בחנויות של בנטון, פול-אנד בר' וגאפ. תמצאו פה גם חנויות כמו זארה, מנגו ועוד מותגים מוכרים לישראלים, אבל במחירים זולים בעשרות אחוזים ויותר לעומת ישראל. בקומות העליונות ניתן למצוא בתי קפה ברמה גבוהה ומסעדות עם תפריט יפני לצד אוכל טורקי-ים תיכוני.

קניונים נוספים ששווה לבקר בהם: "מול אוף איסטנבול", "פורום קניון", "אוצדיק פארק איסטנבול מול", "איסטניין פארק", ו-"אקאסיה קניון".

טורקיה אוקטובר 2020 (צילום: שמעון איפרגן​)
"מה שטוב באיסטנבול שהקניונים מאוד מרווחים-לא משנה כמה בני אדם נכנסים פנימה"|צילום: שמעון איפרגן​

"מה שטוב באיסטנבול שהקניונים מאוד מרווחים, לא משנה כמה בני אדם נכנסים פנימה" אומר אמיר מחיפה. "המחירים זולים משמעותית לעומת ישראל לפעמים בעשרות ומאות אחוזים בבגדי המותגים המוכרים ויש להם שירות מעולה. הם ייצאו מגדרם לסייע ללקוחות. הם אדיבים, מנומסים, לא אגרסיביים במכירה כמו בארץ שזה מבריח אותו מהחנות. הוצאתי פה 1,500 דולר. בארץ זה היה לי עולה לי כל מה שקניתי משהו כמו 4,000- 5,000 דולר".

"אני קניתי ג'ינס של טומי בחנות יוקרה ב-180 שקלים לאחר הנחה גדולה ולבקשתי שלחו אותו לחייט לעשות לי מכפלת למכנסיים ללא תוספת תשלום. בכלל למוכרים בישראל יש המון מה ללמוד מהטורקים", מעיד אוהב מאשדוד.

טורקיה אוקטובר 2020 (צילום: שמעון איפרגן​)
המדרחוב בטקסין שהוא מקום חביב מאוד על הישראליים.|צילום: שמעון איפרגן​


מקום נוסף לשופינג זול וטוב הוא המדרחוב בטקסים שהוא מקום חביב מאוד על הישראליים. יש מאות חנויות בגדים ונעליים שאפשר לקנא מאוד שלא נמצאות בישראל.

גלית וחברותיה החליטו להישאר ארבעה ימים באיסטנבול לשופינג בעיר ולאחר מכן המריאו בטיסה לשארם א-ש'ייח. "בטקסים המחירים של המותגים יותר זולים. חלק מהחנויות השווה יש מבצע שאם אתה קונה ב-500 לירות אתה מקבל הנחה של 100 לירות", היא אומרת בחיוך. "קניתי פוטר ליווי'ס בחנות הרשת ב-110 שקלים, מהקולקציה חדשה. נעליי נייק ליין חדשות ב-350 שקלים. בארץ זוג עולה ב-850 שקלים לפחות. עד עכשיו בזבזתי פה 800 דולר. הגעתי עם מזוודה ריקה ועכשיו היא מפוצצת. אני מסודרת לעוד שנה. כולנו פשטנו על הקניונים והחנויות".

טורקיה אוקטובר 2020 (צילום: שמעון איפרגן​)
בגראנד בזאר תוכלו למשל לרכוש שטיחים בעבודת יד במחיר שנע בין 200 ועד 400 דולר|צילום: שמעון איפרגן​


חוץ מבגדים מומלץ לנסוע גם לשווקים בעיר. המדרחוב בטקסים חביב מאוד על הישראלים. בנוסף לשטיח תקבלו תעודת אחריות והוראות כיצד לטפל בו. אם תתמקחו, תוכלו להוריד את המחיר בכמה עשרות עד מאות דולרים לשטיח היקר ביותר. בשוק המצרי שווה לקנות פולי קפה או קפה טורקי טחון באריזה במחיר של כשבעה שקלים לק"ג.

אם הישראלים, ששנים נסעו באלפיהם לאנטליה התרגלו לשמוע עברית מפי המוכרים, גם באיסטנבול חלק קטן מהם מתרגל לאט לאט את השפה. "אני יודעת לומר בעברית: 'בוקר טוב, ערב טוב, מה שלומך, מה המחיר. שלום, להתראות'" מתגאה אדינה מנהלת חנות בגדי מותגים גדולה בטקסים. "הישראלים מאוד נחמדים וטובים, מבינים במותגים. בודקים טוב טוב את התגיות, שהכול מקורי. לא מוכנים להתפשר ובעיקר לא מאמינים עד כמה המחירים פה זולים. מה שהכי מפתיע אותי שהישראלים לא פוחדים מהקורונה כמו האירופאים ובאים לפה בעיקר לקניות ולאכול".

טורקיה (צילום: שמעון איפרגן​)
מפתיע אותי שהישראלים לא פוחדים מהקורונה כמו האירופאים ובאים לפה בעיקר לקניות ולאכול".|צילום: שמעון איפרגן​