הרשת סערה סביב קמפיין אחד: במשך שנים הציגו בהפסקת הפרסומות מוצרי היגיינה נשית, אך לראשונה בטלוויזיה הישראלית, שודר קמפיין של חברת מודיבודי, שמציג את המחזור החודשי בצורה האותנטית והטבעית ביותר, במקום תמונות לא מציאותיות של נוזל בצבע תכלת. הפרסומת החדשה חרטה על המוצר את הסלוגן "מראות את זה כמו שזה", ומעודדת נשים להפסיק להסתיר את הווסת. למרות זאת, היא חוללה סערה בשבוע שעבר ויש מי שעדיין לא מוכן לקבל את זה.
אבל שוק תחתוני המחזור עלה לכותרות בתקופה האחרונה לא רק מכיוון נרמול השיח סביבו, אלא גם משבר שנוצר עקב הבעיות שהקורונה יצרה בשרשרת האספקה והאינפלציה בארה"ב, וגרם תאמינו או לא, למחסור בטמפונים. לפי סוכנות הידיעות בלומברג, מחירי הטמפונים עלו באופן ניכר - כמעט 10 אחוזים מלפני שנה, אם יש להשיג אותם בכלל. גם מחירי התחבושות זינקו ב- 8.3 אחוזים.
על פי כתבה שפורסמה בגלובס, המחסור במוצרי ההיגיינה נובע ממגבלות אספקה של חומרים כמו כותנה ופלסטיק, שהיה להם ביקוש גבוה מתחילת מגפת הקורונה. גם המלחמה באוקראינה צמצמה את ההיצע, מכיוון שרוסיה ואוקראינה הן יצואניות גדולות של דשן, אשר משמש לגידול כותנה. גם הבצורת שפרצה בטקסס לא תרמה לשיפור המצב.
לוואקום הזה נכנסו בשנים האחרונות תחליפים, ואם שוק מוצרי הנשים האינטימיים כלל רק מוצרים חד-פעמיים לנשים, היום מדברים יותר ויותר על תחתוני המחזור. אלו נוצרו בכלל בגלל נושא הקיימות ואיכות הסביבה, אבל גם כפתרון המאפשר לנשים במדינות עולם שלישי לשמור על היגיינה בתקופת הווסת, ולא להתבסס על מוצרים חד-פעמיים שלא תמיד נמצאים בהישג היד או בהישג הכיס.
על פי מחקרים, שוק תחתוני המחזור הוערך ב-200.7 מיליון דולר בשנת 2020 וצפוי להגיע ל-1.206 מיליארד דולר עד סוף 2027. השחקנים הבין-לאומיים הגדולים בענף הם THINX, Knixwear, Modibodi, שהוא השחקן הגדול ביותר, עם נתח שוק של כ-27 אחוזים בעולם.
כל זה לא השאיר את חברות המובילות בשוק ההיגיינה החד-פעמי אדישות, וכך לאחרונה קימברלי קלארק היצרנית של מותג הטמפונים והתחבושות קוטקס רכשה את השליטה בחברת תחתוני המחזור הגדולה ביותר – THINX. ככלל, חלק ניכר מיצרניות הטמפונים והתחבושות בעולם לוטשות עיניים לתחום – בין אם באמצעות רכישת חברות הפועלות בתחום, או באמצעות פיתוח מוצר משלהן.
מזהים את הפוטנציאל
תחתוני המחזור נכנסו לשימוש בעולם בשנת 2013, והתחום מפותח מאוד בצפון אמריקה, שמובילה בצריכת תחתוני המחזור ומובילה על פי הערכות עם נתח שוק צריכה של כמעט 52 אחוזים. אירופה מתהדרת בינתיים רק בנתח שוק הצריכה של כ-29 אחוזים לצורך השוואה. בישראל חברת מודיבודי הייתה הראשונה שהחדירה את האלטרנטיבה, אך גם לה קמו מתחרות בארץ, ובראשן סופר פארם שהשיקה לאחרונה תחתוני מחזור תחת המותג Life בשיתוף עם חברת דלתא.
"המעבר לשימוש במוצר רב פעמי הוא חלק מהמגמה העולמית שהגיעה גם למדף מוצרי המחזור. אנחנו רואים בחו"ל ביקוש עולה לקטגוריה הזו שהגיעה בשנים האחרונות גם לארץ בקנייה באונליין" מסבירה רוני אראל גינזבורג, מנהלת Life, המותג הפרטי של רשת סופר-פארם, על המהלך.
את צופה לזה הצלחה בישראל כמו בארה"ב לדוגמה?
"בסקר שערכנו עם מכון גיאוקרטוגרפיה עלה כי 33 אחוזים מהמשיבות ציינו כי הנושא הסביבתי מטריד אותן בכל הקשור לשימוש במוצרי היגיינה. מדובר בתחילת הדרך, אך הפוטנציאל גדול".
למה שאישה תעדיף שימוש בתחתונים רב פעמיים על פני משהו חד-פעמי?
"השימוש בתחתוני מחזור ותדירות ההחלפה משתנה מאישה לאישה. בדומה לשימוש בטמפונים או בתחבושות גם התחתונים מציעים רמות ספיגה שונות. אנחנו משיקים שני סוגים של תחתונים בגזרה נמוכה וגבוהה, כל דגם מגיע ברמות ספיגה שונות ובמגוון מידות רחב. אחת מהן תואמת לכ-3 טמפונים ואחת לכ-4 טמפונים. מדובר במוצר רב פעמי, שגם מגיע עם הוראות איך נכון לכבס אותו. עבור נשים ונערות שלא יכולות או לא רוצות להשתמש בטמפון המוצר הזה נותר אלטרנטיבה".
סופר פארם, משווקת במקביל גם את תחתוני מודיבודי וגם את המותג הפרטי. האתר משווקים תחתוני המותג מודי בודי במחירים של 129-159 שקלים, ואילו המותג LIFE נמכר בטווח מחירים 89-99 שקלים. למותג מודי בודי יש בנוסף עוד קשת מוצרים כמו בגדי ים המתאימים לזמן מחזור, מוצרים תואמים להריון, ולזמן שינה.
איך זה מסתדר מבחינת תחרות, לשווק את 2 המותגים תחת קורת גג אחת?
"המטרה שלנו בייצור תחתוני המחזור, הוא לשים את המוצר בקדמת הבמה ועל המדפים, ולהציע לנשים מגוון אפשרויות במחירים אטרקטיביים ונגישים. אנחנו מציעים קשת האפשרויות שקיימת היום בעולם כדי לאפשר בחירה, ולתת את הנוחות המקסימלית, היא מסכמת".