השופט ארז שני הורה לאחרונה לקיים צוואה מאוחרת של חולה סרטן סופני שנפטר ב-2022, ולא צוואה הדדית מוקדמת שערך עם אשתו השנייה ממנה התגרש. הגרושה טענה שאין תוקף לצוואה מאוחרת שערך המנוח כמה חודשים לפני מותו ושבה היורשת היא אלמנתו. היא ביקשה לקיים את הצוואה ההדדית. השופט קבע כי אמנם המנוח לא שלח הודעה כדין לביטול הצוואה ההדדית, אך מכלול הנסיבות מעיד שהוא לא היה מעוניין להוריש דבר לגרושתו.

האיש נפטר בגיל 68 שנה מסרטן. במהלך חייו הוא נישא לשלוש נשים, והתביעה התנהלה בין אשתו השנייה (לה היה נשוי בין השנים 2007-2011) לבין אשתו השלישית. מלבד אשתו הותיר המנוח במותו ארבעה ילדים (שלושה מאשתו הראשונה ואחת מאשתו השנייה). מאשתו השלישית, עימה חי כ-11 שנה ולה נישא חודשים ספורים לפני מותו, לא היו לו ילדים.

ב-2007 ערך המנוח צוואה הדדית בה הוריש את כל עיזבונו לאשתו השנייה. ב-2013 הוא ערך צוואה נוספת בה הוריש את רכושו לאישה השלישית. ב-2021 ערך צוואה שלישית, זהה לצוואה השנייה, שלפיה היורשת היא האישה השלישית. לאחר מותו ביקשה הגרושה לקיים את צוואת 2007. האלמנה ביקשה לקיים את צוואת 2021. 

הגרושה טענה שהצוואה ההדדית מעולם לא בוטלה בכתב על ידי המנוח, כנדרש בחוק, ובנסיבות אלה היא עדיין תקפה. לדבריה, גירושין בין בני זוג אינם מהווים "עילה מוצדקת" לביטול צוואה הדדית. עוד לטענתה, צוואת 2021 נערכה כשהמנוח חולה סופני ולא כשיר, ותוך השפעה בלתי הוגנת של אלמנתו. 

האלמנה טענה מנגד שהמנוח היה בנתק מוחלט מגרושתו. לדבריה, הוא תיעב את הגרושה וייחל לה את הגרוע מכל. היא ציינה שהגרושה התעמרה במנוח, נהגה כלפיו באלימות, ניהלה נגדו הליכים קשים ומכוערים, מיררה את חייו והביאה אותו להתרסקות כלכלית. בנסיבות אלה, לא סביר שרצה להוריש לה משהו.

עו
עו"ד מיה רשל ארבל|צילום: אלבום פרטי, פסקדין

"אתה סמרטוט"

השופט ארז שני מבית המשפט למשפחה בתל אביב הבהיר שמטרת הסעיף בחוק הירושה, שקובע כי יש להודיע בכתב באופן מפורש על ביטול צוואה הדדית, היא להגן על עקרון ההסתמכות של אלה שמצווים הדדית אחד לשני.  

במקרה זה לא נפגע עיקרון ההסתמכות שכן המתנגדת יכולה הייתה "להסתמך" על כך שהמנוח לא ירצה להעניק לה דבר, על רקע מערכת היחסים העכורה ביניהם לאחר שנפרדו. בין היתר, המנוח שלח לה ב-2010 "הודעת פירוד" בה הוא מביע את רצונו להתגרש ממנה. כמו כן, הגרושה שלחה לו הודעות נאצה כגון "אתה סמרטוט...זבל היית וזבל תישאר", וגם "רק תתקרב לבית אתה מת". בגין הודעות אלה המנוח הגיש נגד הגרושה תלונה במשטרה. 

השופט כתב כי "לא יעלה על הדעת" שלאחר הליכי הגירושין המכוערים המנוח ביקש להוריש משהו לגרושתו.  

עוד הוא קבע כי הגרושה לא הוכיחה שהמנוח לא היה כשיר לערוך את הצוואה המאוחרת, ולא די בכך שסבל מסרטן באותה עת. השופט ציין כי הגיוני שאשתו השלישית של המנוח טיפלה בו בתקופה שקדמה לעריכת הצוואה, אך אין בכך ראיה לחוסר הגינות מצידה או להשפעה בלתי הוגנת שמצדיקה לפסול את הצוואה. 

בסופו של דבר התקבלה הבקשה לקיום הצוואה המאוחרת. הבקשה לקיום הצוואה ההדדית נדחתה, והגרושה חויבה בהוצאות בסך 75,000 שקל. 

לפסק הדין המלא בתיק 49989-12-22

  • שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין

עו״ד מיה רשל ארבל עוסק/ת ב- ירושות וצוואות
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.