שופט בית משפט השלום בתל-אביב נמרוד אשכול דחה לאחרונה תביעה להפרת זכויות יוצרים שהגיש צלם נגד האתר "כל אל-ערב" עקב שימוש ללא רשות בתמונה של בני גנץ ששייכת לו. השופט העיר כי כדאי היה שבעלת האתר תבדוק של מי התמונה ותיתן קרדיט אבל לא חייב אותה בפיצויים משום שהפרסום נעשה ב-2012 והתביעה כבר התיישנה. זהו פסק הדין הראשון שעוסק בעניין התיישנות זכויות יוצרים ברשת.

התמונה צולמה ב-2009 והועלתה על-ידי הצלם לאתר "פלאש 90" כדי למכור אותה לגופים שונים. בתביעה שהגיש נגד "כל אל-ערב" בדצמבר 2019 טען הצלם כי גילה שבמרץ 2012 התמונה פורסמה במסגרת כתבה באתר ללא רשותו ומבלי לתת לו קרדיט, ובכך הופרו זכויות היוצרים שלו.

בעלת האתר ביקשה בתגובה לדחות את התביעה בשל התיישנות כיוון שעברו יותר מ-7 שנים מאז הפרסום ועד הגשת התביעה. הצלם טען לעומת זאת כי מדובר בהפרה מתמשכת מאחר שהפרסום נשאר ברשת.

שינוי קיצוני

בפסק דין שדן לראשונה בסוגיה של התיישנות הפרת זכויות יוצרים ברשת בחן השופט נמרוד אשכול את הדעות רווחות בספרות המקצועית ובמשפט האנגלי והאמריקאי והתרשם כי יש הצדקה לדחיית התביעה.

השופט העיר בהקשר הזה כי אף שחוק זכויות יוצרים תוקן לפני כשנתיים המחוקק לא התייחס לסוגיית ההתיישנות בעידן הדיגיטלי ולא שלל את תחולת חוק ההתיישנות על זכויות יוצרים ברשת. בהתחשב בכך, קבלת הטענה שהעלאת תמונה לרשת תוך הפרת זכויות יוצרים היא עוולה מתחדשת תהווה שינוי קיצוני של החוק במובן זה שלא תהיה כל התיישנות על הפרות כאלה בעידן הדיגיטלי.

מעבר לזה הוא הוסיף כי הצלם, שהיה מודע לכך שאפשר לאתר את התמונה ברשת, שקט על השמרים ולא פעל משך זמן רב לבדוק האם נעשה בה שימוש לא חוקי דרך חברות ייעודיות שפועלות בתחום. ההמתנה הממושכת עד הגשת התביעה, קבע השופט לפיכך, לא מקובלת ואף היא תומכת בדחיית התביעה.

עו
עו"ד אהוד צ'אושו|צילום: חיה גולד
 

לאור זאת נקבע כי התביעה התיישנה אם כי נוכח הסוגיה החדשנית השופט בחר שלא לחייב את הצלם בהוצאות.

ב"כ התובע: עורך דין באשיר פאהום–ג'יוסי 

ב"כ הנתבעת: עו"ד רנן זיו

עו"ד אהוד צ'אושו עוסק/ת ב- קניין רוחני
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל